Sunteti aici :: Nutritie » VEGETARIENII SI APORTUL DE PROTEINE
VEGETARIENII SI APORTUL DE PROTEINE
In momentul cand scriu acest articol ne gasim in plin post al Craciunului. Unii dintre voi probabil ca respecta traditiile ortodoxe, dar in acelasi timp merg si la sala. In aceasta ecuatie apare un element care trebuie rezolvat intr-un mod optim, pentru a impaca ambele probleme: aportul de proteine. In timpul posturilor, consumul de alimente de origine animala este interzis, cu exceptia pestelui, si asta numai dupa "dezlegari". Sportivii isi pun problema ce alimente ar trebui sa consume pentru a-si asigura suficiente proteine de calitate.
Desi destul de putini la numar, exista si sportivi vegetarieni. Despre cei ce tin post si despre vegetarieni vom discuta in acest articol.
Dupa cum stiti, proteinele sunt absolut necesare pentru a sustine buna functionare a organismului, dezvoltarea masei msuculare, formarea de alte noi tesuturi, producerea de enzime, hormoni, factori imuni. Suresele animale de proteine asigura toti aminoacizii esentiali, de aceea se numesc proteine complete.
Pentru majoritatea indivizilor, principala sursa de proteine este carnea, alaturi de lactate si oua. Se pune problema daca un regim alimentar excusiv vegetarian este sau nu sanatos si daca poate sustine dezvoltarea masei musculare.
Exista o multime de preparate vegetariene bogate in proteine, care pot sa asigure un aport optim atat pentru omul obisnuit, cat si pentru cei ce fac sport. Singura problema este ca aceste surse de proteine, cu exceptia soiei, nu contin proteine complete (adica proteine ce contin toti aminoacizii esentiali) si de aceea trebuie sa le combinam pentru a asigura un aport suficient, atat cantitativ, cat si calitativ.
Surse vegetale de proteine
- cereale - grau, orz, porumb, orez
- legume cu frunze verzi - spanac
- leguminoase - fasole, mazare
- nuci, castane, alune
- alge - spirulina
- soia si derivate (tofu, lapte de soia)
- fructele si legumele - contin cantitati mici de proteine
Daca vreti sa fiti absolut siguri ca mancati suficiente proteine, folositi combinatii din care rezulta proteine complete, cum ar fi:
- legume + seminte
- legume + nuci
- cereale + legume
In cazul in care sunteti ovo-lacto-vegetarieni (ceea ce e de preferat in cazul in care va antrenati puternic), va sugeram urmatoarele combinatii:
Cereale/musli cu lapte sau iaurt
Fasole si paine
Porumb si fasole
Paste cu paine
Paste cu branza
Orez cu fasole sau mazare
Orez cu lapte
Nu trebuie sa consumati aceste alimente concomitent, ci in aceeasi zi.
Unii dintre sportivii care tin post isi pun problema daca suplimentele nutritive ce contin proteine extrase din lapte sau oua, pot fi consumate fara sa contravina perceptelor religioase. In opinia noastra, in momentul cand se ajunge la nivel de nutrient izolat din aliment de baza, aceasta problema nu mai exista. Daca totusi nu va puteti impaca cu gandul, puteti consuma concentrate proteice din soia.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 69135 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023
Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii