Sunteti aici :: Nutritie » GHIMBIRUL, MAI MULT DECAT AROMA
GHIMBIRUL, MAI MULT DECAT AROMA
Ghimbirul este un condiment, dar si o planta ce poseda calitati terapeutice minunate. Rizomul sau radacina subterana a ghimbirului poate fi folosita in stare proaspata, sub forma de pudra, uscata, sau sub forma de ulei sau suc. Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, alaturi de turmeric si cardamom. Potrivit Institutului National de Sanatate din Statele Unite, ghimbirul este folosit pe scara larga in tratarea pierderii de apetit, a greturilor si varsaturilor de dupa interventiile chirurgicale, a greturilor specifice tratamentelor anti-cancer, a flatulentei, a tulburarilor stomacale, colicilor, greturilor de dimineata si a raului de miscare.
Unele persoane gasesc ghimbirul de ajutor in tratarea simptomelor cauzate de infectiile tractului respirator superior, a bronsitei, tusei, crampelor menstruale, artritei si a durerilor musculare. In plus, in anumite parti ale lumii, sucul de ghimbir este aplicat pe piele pentru tratarea ranilor. Ghimbirul mai este de asemenea folosit in industria alimentara pentru a da arome anumitor mancaruri si bauturi, sub forma de condiment la gatit, sau in industria cosmetica, in producerea sapunurilor si a cosmeticelor parfumate.
In ghimbir se gaseste o substanta chimica folosita ca si un ingredient in medicamentele anti-acid, in laxative, sau in medicamentele anti-flatulenta. Potrivit centrului regal de excelenta in horticultura din Anglia, ghimbirul are un istoric indelungat in ceea ce priveste folosirea sa in Asia de Sud, atat sub forma proaspata, cat si sub forma uscata. Centrul Medical apartinand Universitatii din Maryland scrie ca ghimbirul este folosit in China de peste 2000 de ani in tratarea problemelor digestive, in tratamentul diareei, a ametelilor si a supararilor stomacale. Mahabharata, un poem epic Sanskrit renumit al Indiei Antice si totodata unul dintre cele mai lungi poeme epice din lume descrie o masa formata dintr-o tocanita din carne care contine ghimbir. Ghimbirul mai este folosit ca si o planta cruciala in medicina Ayurvedica, un sistem de medicina tarditionala apartinand nativilor de pe subcontinentul Indian. Cu circa 2000 de ani in urma, planta era exportata din India in Imperiul Roman, unde a devenit foarte apreciata pentru proprietatile sale atat terapeutice, cat si culinare. Planta a continuat sa fie folosita in cadrul negotului in Europa dupa caderea Imperiului Roman, urmand a fi controlata de catre arabi vreme de sute de ani. In perioada medievala era folosita mult in producerea de dulciuri.
BENEFICII TERAPEUTICE ALE GHIMBIRULUI
Iata o serie de beneficii ale folosirii ghimbirului descoperite recent de catre cercetatori din cadrul a diferite institute de cercetare si universitati perstigioase din intreaga lume.
INFLAMATII ALE COLONULUI
Un studiu realizat la Scoala de Medicina a Universitatii din Michigan a aratat ca suplimentele de radacina de ghimbir administrate participantilor voluntari au redus markerii specifici inflamatiilor din colon in decursul unei luni. Studiul a fost publicat in jurnalul "Cancer Prevention Research". Expertii spun ca inflamarea colonului este un precursor al cancerului de colon. Co-cercetatorul Suzanna M. Zick, N.D., M.P.H. a explicat ca prin reducerea inflamatiilor colonului o persoana isi poate reduce riscul dezvoltarii cancerului de colon. Zick spune ca trebuie aplicate aceleasi rigori si in cazul intrebarilor referitoare la efectele folosirii radacinii de ghimbir folosita in cazul altor studii clinice de cercetare. Interesul alocat acestui subiect va creste pe masura ce oamenii vor cauta metode noi non-toxice de a preveni cancerul si de a-si imbunatati calitatea vietii intr-un mod necostisitor.
DURERILE MUSCULARE CAUZATE DE EXERCITII FIZICE
Un studiu la care au participat 74 de voluntari si realizat la Universitatea din Georgia a aratat ca suplimentele pe baza de ghimbir consumate zilnic pot sa reduca durerile musculare cauzate de exercitiile fizice cu 25%. In plus, alti cercetatori au realizat doua studii referitoare la efectele consumului de ghimbir in forma cruda si sub forma de sumplimente pe parcursul a 11 zile asupra durerilor musculare. Voluntarii au consumat suplimentele pe baza de ghimbir timp de 11 zile consecutive. In ziua a opta au executat 18 extensii ale muschilor flexori ai cotului folosind greutati. Scopul a fost de a induce rani moderate ale muschilor bratului. Functiille bratelor, inflamatiilte si nivelurile de durere ale fiecarui participant au fost atent evaluate inainte de inceperea exercitiilor si la trei zile dupa. Totusi, cercetatorii au notat ca efectul de reducere a durerii nu a fost imbunatatit prin tratarea ghimbirului la caldura.
STAREA DE GREATA CAUZATA DE CHIMIOTERAPIE
Suplimentele pe baza de ghimbir, alaturi de medicamentele antivomitive pot sa reduca simptomele cauzate de chimioterapie cu 40%, potrivit unui studiu realizat la Centrul Medical Rochester. Circa 70% din pacientii bolnavi de cancer care sunt supusi chimioterapiei sufera de greata si varsaturi. Varsaturile sunt de regula mai usor de controlat cu ajutorul unei medicamentatii eficiente. Totusi, starea de greata tinde sa persiste perioade mai indelungate. Prin consumul de ghimbir inainte de tratamentul respectiv, potrivit unui studiu realizat de catre Institutul National al Cancerului, acesta este absorbit in organism si poate sa aiba proprietati anti-inflamatorii.
CANCERUL OVARIAN
Un studiu a aratat ca expunerea celulelor cancerigene ale ovarelor la o solutie pe baza de pudra de ghimbir conduce la moartea acestora - in cadrul fiecarui test realizat. Celulele cancerigene fie ca au murit ca rezultat al apoptozei (celulele isi declanseaza singure moartea) sau al autofagiei (celulele se autoconsuma). Cercetatorii apartinand Centrului Comprehensiv de Cancer al Universitatii din Michigan au adaugat faptul ca solutia pe baza de ghimbir a prevenit cresterea rezistentei celulor cancerigene in fata tratamentului impotriva cancerului.
SIMPTOMELE DE ASTM
O echipa a Universitatii Columbia a realizat un studiu pentru a determina ce efecte ar putea sa aiba adaugarea unor componente specifice ale ghimbirului la medicamentele pentru astm asupra simptomelor acestei boli. Studiul a demonstrat ca anumite componente purificate ale ghimbirului pot sa formeze o sinergie cu beta-agonist pentru a relaxa muschii sistemului respirator. Echipa de cercetatori a descoperit aceste tesuturi expuse la ghimbir purificat si la alte componente contribuie la un mai mare grad de relaxare, in comparatie cu acele amestecuri care nu contin ghimbir.
HIPERTENSIUNEA ARTERIALA
Un studiu care se gaseste in jurnalul "Biologie Farmaceutica" din SUA arata ca un anumit tip de extract de ghimbir (cassumanar) este mai eficient decat alte medicamente specifice scaderii tensiunii arteriale in testele realizate pe cobai. Cercetatorii de la Univerisitatea Chiang Mai din Thailanda au concluzionat ca extractul cassumunar de ghimbir a prezentat descresterea maxima a tensiunii arteriale in comparatie cu tratamentele la care erau supusi cobaii in paralel.
DISMENOREEA (MENSTRUATIA DUREROASA)
Ghimbirul poate ajuta la reducerea durerilor specifice menstruatiei; in acest sens, s-a realizat un studiu pe 70 de femei impartite in doua grupuri: grupul celor care au primit capsule care contineau ghimbir si grupul placebo, format din participante care au primit capsule continand compusul placebo. Participantii si-au luat capsulele vreme de trei zile la inceputul ciclurilor menstruale. Cercetatorii au descoperit ca circa 83% dintre femeile care au consumat ghimbir au raportat imbunatatiri ale simptomelor asociate menstruatiei in comparatie cu 47% din cele care au luat doar capsulele de tip placebo.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 60053 ori.
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii