Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam REGIMURILE DE SLABIRE CLASIFICATE DE CATRE CEI CE TIN REGIM
13 LUCRURI PE CARE NU LE STIAI DESPRE GREUTATE
MURELE SI EFECTELE LOR BENEFICE
CUM SA ARZI GRASIMEA ABDOMINALA MAI USOR
Valori nutritionale fructe


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SFATURI PENTRU CEI... LENESI
TRUCURI PENTRU SCADERE IN GRUTATE
Stretching - coapse - exercitii set 3
MITURI DESPRE SLABIRE
Extensia bratelor din culcat, cu haltera
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile ginsengului Fierbinte
Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?

ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?


sxc.huDe-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari si, dupa cum bine stim sau nu stim inca dar vrem sa aflam, aditivii alimentari nu sunt o inventie noua, recenta. De exemplu in Evul Mediu salpetrul era folosit pentru conservarea carnii, iar noi astazi inca mai folosim substanta activa din acesta, adica nitritii pentru a conserva carnea.

De la uleiul comestibil rafinat care contine cantitati mici de aditivi (antioxidanti), pana la colorantii care ofera alimentelor o culoare si un aspect placut, vrem-nu vrem aditivii au devenit parte integranta din dieta noastra de zi cu zi. Si foarte multi dintre noi ne intrebam pe buna dreptate cat de nocivi sunt aditivii din alimentatia noastra. Greu de aflat mai ales intr-o tara ca a noastra unde deocamdata controlul produselor alimentare de pe piata nu este atat de strict ca in tarile Uniunii Europene.

Aditivii alimentari sunt clasificati dupa functia pe care o au, insa cei mai consumati sunt indulcitorii, indulcitorii artificiali, lucru de care ne vom ocupa si in acest articol.

Indulcitorii sunt substante utilizate pentru a conferi un gust dulce produselor alimentare, sau ca indulcitori la masa. Nu pot fi utilizati in alimentele pentru sugari si copii de varsta mica sau cu sanatate precara, cu excepţia cazului in care sunt stabilite prevederi specifice contrare. Exista doua categorii de aditivi indulcitori: indulcitorii artificiali (exemple: zaharina, ciclamatii, aspartamul etc.) si alcoolii edulcoranti. In Romania sut autorizati urmatorii indulcitori, incepand din 2003: E 420, E421, E 953, E 965, E 966, E 967, E 950, E 950, E 951, E 952, E 954, E 957, E 959.

Edulcorant Putere de indulcire relativa
Zaharuri naturale
Sucroza (zahar) 100
Fructoza 170

Alcooli edulcoranti

Sorbitol E 420 45
Manitol E 421 70
Maltitol E 965 90
Xilitol E 967 100
Edulcoranţi artificiali noncalorici
Acesulfam K E 950 200
Ciclamat E 952 4 500
Aspartam E 951 20 000
Zaharina E 954 30 000












TABEL 1. Puterea de indulcire a edulcorantilor comparativ cu zaharul (100)

EDULCORANÅ¢II ARTIFICIALI. Aceste substante sunt folosite cu precadere de anumite categorii de populatie care sufera de afectiuni ca diabetul si obezitatea. Dorinta pietei pentru produse alimentare care sa aiba calorii mai putine a condus la folosirea pe scara larga a indulcitorilor hipocalorici. Astfel, aproape toata populatia consuma aceste substante fara a fi neaparat constienta de acest lucru, deoarece sunt folosite in foarte multe produse alimentare.

Este cunoscut faptul ca edulcorantii, desi nu au calorii, cresc pofta de mancare, fiind un fals aliat al celor ce se chinuie sa slabeasca.

Pe de alta parte, o motivatie valida pentru consumarea edulcorantilor artificiali a fost si absenta efectului cariogenic, adica nu produc acele nedorite carii dentare. Odata cu folosirea acestor aditivi pe scara larga au aparut si semne de intrebare in legatura cu posibilitatea ca acesti indulcitori artificiali sa induca aparitia cancerului sau diferite efecte neurologice nedorite.

ZAHARINA - E954. Zaharina este de 300 de ori mai dulce decat sucroza (zaharul). Cateva studii au indicat ca zaharina poate provoca apariţia cancerului de vezica urinara la şoarecii de laborator. Intrebarea care rezulta in mod firesc este: produce zaharina intr-adevar cancer?

Doza aprobata pentru o portie, in industria alimentara din S.U.A., este de 30 de miligrame. Doza maxima recomandata este de 1 gram pe zi pentru adulti si 0,5 grame pentru copii. Un consum mare de zaharina duce la pierderi importante de apa din organism. Desi specialistii ne asigura ca in cantitati moderate zaharina nu produce cancer la om, trebuie sa o consumam cu mare prudenta daca vrem sa fim in siguranta.

Ciclamatul - E952. Agentia pentru Administratia Alimentelor si Medicamentelor (FDA) din S.U.A. a interzis folosirea ciclamatului in 1969 pe motiv ca are un risc crescut de cancer de vezica urinara, fapt demonstrat in studii pe animale.

ASPARTAMUL - E951. Aspartamul este metabolizat pana la cativa subcomponenti, incluzand fenilalanina si acidul aspartic. Bauturile sau alimentele care contin aspartam poarta inscriptionat un avertisment pentru persoanele alergice la fenilalanina. Aspartamul, ca si zaharina si ciclamatul, a fost incriminat ca substanta cu efecte toxice asupra sistemului nervos. Doza maxima recomandata in S.U.A. este de 50 miligrame pe kilogramcorp (3,5 grame aspartam la o persoana de 70 de kilograme) sau 40 miligrame pe kilogramcorp in Canada.

ALCOOLII EDULCORANTI. Cel mai frecvent folositi sunt manitolul, sorbitolul, maltitolul si xilitolul. Un presupus avantaj al acestor alcooli este ca nu dau nastere cariilor dentare, asa cum se intampla in cazul zaharului.

Concluzii si recomandari.

Este important sa evitam pe cat se poate consumul acestor indulcitori, sa fim mai prudenti la achizitionarea acestora citind etichetele si lucrul cel mai bun ar fi sa ne obisnuim cu gustul natural al alimentelor, lucru care dureaza trei saptamani. Alimentele consumate in stare naturala ofera multe alte avantaje, asa ca merita sa optam pentru ele. Chiar si in cazul diabeticilor, indulcitorii nu sunt indispensabili, ci din contra, excluderea lor dintr-o dieta cat mai natural posibila va aduce doar beneficii.



Acurmuloae Diana Andreea


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 125778 ori.



Beneficiile ginsengului

13 Mai 2024

Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sanatate si capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli.

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sanatate, datorita rezultatelor sale in preventia si tratamentul mai multor afectiuni.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
7 SOLUTII PENTRU A INVINGE POFTELE ALIMENTARE 7 SOLUTII PENTRU A INVINGE POFTELE ALIMENTARE
Dulciurile, chips-urile, gogosile sau cartofii prajiti sunt in topul alimentelor ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii