Sunteti aici :: Antrenament » ANTRENAMENTUL SECVENTIAL SI SCADEREA IN GREUTATE
ANTRENAMENTUL SECVENTIAL SI SCADEREA IN GREUTATE
Ti s-a intamplat vreodata sa nu te poti duce la un antrenament si astfel sa nu respecti programul propus, fiindca nu ai avut timp sa stai la sala o ora sau mai mult, asa cum recomanda cei mai multi instructori?
Daca raspunsul este da, atunci probabil vei fi interesat sa citesti rezultatele unui studiu realizat la Universitatea de Medicina din Pittsburgh, SUA. Acest studiu si-a propus sa demonstreze ca programele de antrenament care presupun secvente scurte de exercitii favorizeaza participarea mai constiincioasa la programul propus. Mai mult decat atat, programele de antrenament cu secvente scurte de exercitii s-au dovedit mai eficiente in privinta scaderii in greutate.
Studiul a fost alcatuit astfel: un grup de femei supraponderale a fost impartit in doua subgrupe. Fiecare subgrup a urmat cate unul dintre cele doua programe de antrenament propuse. Primul grup a urmat un program alcatuit dintr-o singura secventa de exercitii. A doua grupa a urmat in fiecare zi un program alcatuit din cateva secvente de exercitii cu durata de doar 10 minute. Ambele grupe au primit pe langa programele de antrenament si o dieta hipocalorica, consumand in jur de 1200-1500 kcal pe zi.
Rezultatele studiului au aratat ca programul de antrenament alcatuit din secventele de 10 minute au crescut gradul de aderenta la program si au condus la scadere in greutate mai mare. Femeile din acest grup au reusit sa se antreneze intr-un mod mai regulat, facand cu 30% mai mult efort fizic decat femeile din primul grup. De asemenea, acestea s-au antrenat in medie timp de 224 minute pe saptamana, adica cu 36 de minute mai mult decat cealalta grupa. Desi progresele in ceea ce priveste capacitatile fizice obtinute in urma antrenamentului au fost aproximativ egale, femeile din a doua grupa a obtinut o scadere mai mare in greutate. Astfel, in timpul celor 20 de saptamani ale studiului, acestea au dat jos in jur de 10 kg, spre deosebire de femeile din prima grupa care au scazut cu numai 7 kg.
Unul dintre motivele principale pentru care cei mai multi oameni se antreneaza in secvente de o ora sau mai mult este mitul conform caruia dureaza cel putin 20 de minute pana cand organismul incepe sa arda grasimea. Numarul de calorii provenite din lipide pe care corpul le foloseste drept combustibil creste proportional cu perioada petrecuta facand efort fizic, insa cheia slabirii este pur si simplu sa arzi mai multe calorii decat aduci prin alimente.
Deci nu conteaza prea mult daca arzi caloriile intr-un singur antrenament lung sau in cateva antrenamente mai scurte. Asa cum arata si studiul, ambele abordari sunt eficiente atunci cand vrei sa scazi in greutate.
In concluzie, daca nu ai timp pentru un singur antrenament lung, poti sa incerci metoda prezentata. Zece minute de efort dimineata, dupa-amiaza si seara actioneaza la fel de eficient ca si un antrenament de 30 de minute puse cap la cap.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 49590 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii