Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam GENUFLEXIUNI PE UN PICIOR - O TEHNICA PENRU FORTA SI COORDONARE
OBEZITATEA SI MEMORIA
CONCEPTUL DE ANTIAGING SAU TINERETE VESNICA
CALCULATOR - INDICE MASA CORPORALA (IMC)
CSID - O alimentatie bazata pe carne si lapte poate imbolnavi arterele!


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Fluturari cu gantere pe plan inclinat
ANTRENAMENTUL ESTE NECESAR IN TIMPUL HEMODIALIZEI LA PACIENTI CU BOLI RENALE
VITAMINIZAREA PIELII
COVRIGI
RULADA CU MASLINE SI SOMON
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată Fierbinte
Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Invitati doctor.info.ro » Falemi Nana (jucator de fotbal)
Invitati doctor.info.ro

Falemi Nana (jucator de fotbal)


Cu te ocupi?

In general cu fotbalul, doar ca acum sunt intr-o pauza prelungita. Nu mi-am gasit inca un contact dupa ce m-am intors din China. Am sperat sa ma intorc in China, dar nu am reusit, asa ca pana in vara stau si ma antrenez si apoi voi negocia un nou contract. Cu alte cuvinte sunt "jucator liber". In China am jucat la o echipa buna si m-am simtit bine acolo. In echipa mai era si Sabin Ilie.

Care este programul tau actual de pregatire?


In general, atunci cand sunt in vacanta, lucrez mult pe deficiente, ca sa imi "intaresc"corpul, in timp ce in timpul campionatului, ma rezum la 1-2 antrenamente pe saptamana pentru pregatirea individuala, cu accent pe elemente cum ar fi forta exploziva si viteza de reactie, aspecte care imi dau "nerv"in timpul meciurilor. In rest, insist mult pe refacere. Ca jucator profesionist nu imi permit sa incep nepregatit fizic un nou contract.


Cate antrenamente faci pe saptamana in aceasta perioada?


Intre 6 si 8 antrenamente.


Falemi_Nana_jucator__16785.jpgTe ajuta cineva sa iti coordonezi aceste antrenamente?


In ultima vreme am lucrat cu Ionut Punga, fost campion al Romaniei la triplu salt. Programul meu de pregatire este atletic, insa adaptat pentru fotbal, in special pe nevoile mele ca mijlocas. Practic fac multa forta dinamica - trebuie sa am gleznele puternice, genunchii buni. Antrenamentul meu se compune din tot felul de sarituri, acestea fiind unele dintre cele mai complexe exercitii de forta dinamica, si printre cele mai grele - miscarea se executa exploziv si trebuie sa invingi inertia corpului. Ca fotbalist trebuie sa iti deplasezi rapid corpul in toate directiile - inainte, stanga, dreapta, ceea presupune o utilizare la maxim a resurselor. Exercitiile de forta executate la sala ma solicita intr-o oarecare masura, insa la exercitiile dinamice - pas sarit, pas saltat, tot felul de combinatii - solicitarea este mult mai intensa. Evident ca fac si exercitii de forta "bruta",la sala, insa acesta nu sunt de baza. In cadrul antrenamentelor fac si alergari lansate si sprinturi si bineinteles anduranta.


Cat din durata unui meci se alearga?Falemi_Nana_jucator__51338.jpg


Daca nu ma insel, din 90 de minute alerg efectiv 40 de minute. Un jucator bun alearga 12-15 km, dintre care 1,5 km de sprint si restul alergare mai usoara. Pe timpul verii, intr-un meci pot sa scad in greutate si cate 4 kg, atat de mare este efortul.


Cate meciuri joaca pe saptamana un jucator profesionist?


De regula 3 - sambata, miercuri, sambata. In rest - zilnic se fac antrenamente cu echipa. In general numarul de antrenamente se stabileste si in functie de oboseala acumulata. Daca sunt prea obosit, nu are rost sa mai incarc cu antrenamente individuale si merg pe recuperare - de exemplu, fac niste "lansate" (alergari pe 80-100 metri), care ma ajuta sa intind fibrele musculare si sa descarc picioarele, fac masaj, stretching. La ora meciului trebuie sa am corpul intr-o forma cat mai buna.

 

Ce faci in timpul antrenamentelor, in aceasta perioada?


Incerc sa schimb elementele de la un antrenament la altul. De exemplu fac sprinturi de 30 metri. Ca o paranteza - este foarte important sa fii permanent atent la semnalele pe care ti le da corpul. In felul acesta te cunosti mai bine si stii cum ractioneaza organismul si cum sa optimizezi miscarea. De exemplu, la primele antrenamente simteam ca nu ma ajuta spatele. Am incercat la urmatoarele antrenamente, inclusiv cele de forta, sa-l intaresc putin. Alta data am simtit ca gambele ma lasa si am pus accentul pe antrenarea acestora. In alta situatie am simtiti ca abdomnul este obosit, fiindca l-am solicitat prea mult, asa ca l-am lasat in pace un timp. Programul mi-l alcatuiesc impreuna cu preparatorul fizic. Nu este un program impus, ci o colaborare. Eu ii spun ce am nevoie si ce simt, iar el ma observa si imi face propuneri, pentru ca are experienta si stie ce imi trebuie. In felul acesta simt realmente ca progresez. Antrenamentele le facem la cronometru si am observat ca scade plafonul la intervale, ceea ce inseamna ca mi-am imbunatatit si timpii.


Te-am vazut la stadion antrenandu-te cu un cauciuc de masina agatat printr-un cablu, de corp. Ce rol are acesta?Falemi_Nana_jucator__96074.jpg


Greutatea suplimentara ma ajuta sa trag mai mult si sa alerg intr-o pozitie corecta. La greutatea cauciucului se adauga si frecarea pe tartan, care ingreuneaza miscarea. Este o metoda clasica de antrenament si am simtit ca ma ajuta. Pe mine ma ajuta sa inving inertia. Eu am o problema la plecare, fiind un jucator masiv am o inertie mai mare. Din acest motiv, forta mea trebuie sa fie proportionala cu masa mea. Un jucator mic, care se bazeaza pe o frecventa buna, nu are o inertie mare de invins si nu ii trebuie o forta mare. La mine e nevoie de un volum de munca mult mai mare. Fac antrenamente grele, insa pun accentul pe calitate. In ani de zile am facut o multime de antrenamente proaste, care in niciun caz nu m-au ajutat. Nu am avut preparatori fizici, in fotbal nu au existat metode de antrenament specifice, adaptate fiecarui jucator... Practic ne antrenam la gramada.


Rolul tau in echipa, cel al mijlocasului, este mai solicitant decat al altora?


Rolul mijlocasului este unul de travaliu. Pe durata celor 90 de minute trebuie sa alergi foarte mult, ca sa acoperi o zona foarte mare. Ai parte de foarte multe ruperi de ritm. Este un rol solicitant.


La sala de forta mergi?


Da, antrenamentul de forta face parte din programul meu de pregatire. Ma antrenez de doua ori pe saptamana, insa antrenamentele mele sunt similare cu cele ale atletilor, nu ale culturistilor. Eu in niciun caz nu vreau sa imi maresc masa musculara, fiindca ma impiedica la alergare, chiar daca nu am grasime. Pe pracursul celor 90 de minute, una este sa cari un corp care are 84-85 kg si altceva un corp de 90 kg. Antrenamentele mele de forta au rolul sa ma ajute la alergare. In general fac genuflexiuni, semigenuflexiuni cu greutati in jur de 120-150 kg, dar trebuie sa ajung undeva la 180 kg in 5 serii a cate 5 repetari. Abia atunci pot sa zic ca am suficienta forta pentru greutatea mea. Repetarile le fac exploziv. Mai fac si "smuls" un exercitiu care imi intareste spatele, astfel incat sa am o pozitie buna la alergare in teren, sa nu ma cocosez si sa nu obosesc prea repede. Mai lucrez si muschii abdominali si lombarii. Exercitii pentru alte grupe musculare lucrez mult mai rar si doar 1-2 serii, ca sa am tonus. Nu ma intereseaza partea estetica; scopul meu este sa imi cresc forta. Dupa antrenamentele de forta fac sarituri si viteza, altfel antrenamentul ramane netransformat. Un astfel de antrenament dureaza 1-1,5 ore.


Cum arata regimul alimentar al unui fotbalist profesionist?


Plec de la principiul ca alimentatia trebuie sa te ajute in pregatirea pentru competitie. Chiar daca la inceput nu mi-a placut tot ce mancam, tinand cont ca aveam nevoie de ea, am ajuns sa imi placa. Dimineata mananc cereale integrale (muesli) cu iaurt si miere, sau goale. Ele imi dau energie, fibre, imi ajuta digestia, imi dau minerale, antioxidanti... de toate. Romanii, cand faceau marsuri, se opreau pe camp, frecau graul in maini si il consumau ca atare. Mananc multe legume, lactate, oua, orez, paste. Nu imi calculez la calorii. Am anumite alimente pe care le consum permanent, nu ma dezic de ele orice ar fi. Evit mancarurile grase si nu mananc deloc carne, doar peste. Rareori mai mananc pizza si altele de genul acesta.


Suplimente nutritive folosesti?Falemi_Nana_jucator__55208.jpg


Da, minerale, vitamine, antioxidanti. Din cand in cand mai iau proteine sau aminoacizi, dar destul de rar, fiindca nu vreau sa imi mareasca masa musculara. Daca iau 1-2 kg in greutate, se simte. Prefer sa raman cat mai suplu.


Este sportul de inalt nivel foarte solicitant pentru organism?


Da, este. Totusi, in ceea ce priveste accidentarile, in 5 ani la Steaua nu am avut mai mult de o entorsa. In urma cu 3 ani am avut o fisura de maleola, dar m-am refacut rapid - intr-o luna eram bun de joc.


Ce ganduri de viitor ai?


O sa vreau sa fac scoala de antrenori, dar acum nu ma vad antrenand, ci doar jucand. Deja am niste proiecte pentru o afacere personala. Imi place sa fac sport si sper sa fac asta toata viata.



Dr. Serban Damian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii