Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam O METODA "ANTI-FOAME"?
DURERILE IN GAT
CSID - Cum si cat trebuie sa mananci in perioada de post
Stretching - umeri - teorie
GIMNASTICA SEXUALA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole FEMEI PUTERNICE, FEMEI SANATOASE
Piedici in calea scaderii in greutate
MUSCULATURA MEMBRELOR SUPERIOARE
Ridicarea bratelor in fata cu o gantera
SALATA VERDE, O SURSA DE SANATATE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ai trecut de 30 de ani? Atunci AI NEVOIE de colagen (cu Fortigel)! Fierbinte
Colagenul este o proteină esențială pentru sănătatea pielii, articulațiilor, oaselor și tendoanelor. Odată...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ADEVARUL DESPRE STEVIA

ADEVARUL DESPRE STEVIA


ADEVARUL_DESPRE_STEV_75166.jpgCe este si de unde provine Stevia, mai exact?

Stevia (n.red., a nu se confunda cu Stevie!), din familia Chrysantemum, este o planta sud-americana care creste sub forma de arbust, si care este folosita drept indulcitor natural, ea fiind de pana la 300 de ori mai concentrata decat zaharul.
Este originara din Paraguay, iar, la ora actuala, se regaseste si in tari precum: Brazilia, Coreea, Japonia si, nu in ultimul rand, in China. Or, desi in Paraguay planta creste armonios si rezista timp indelungat, in celelalte tari, prin versiunile sale, aceasta prezinta o rata de supravietuire satisfacatoare si acolo.


Problema izului amarui

In forma sa initiala, Stevia a fost comercializata ca pulbere. Si, desi este foarte dulce (n.red., cu pana la 300 de ori mai dulce!), ea lasa totusi un iz amarui, respectiv din cauza compusului numit "steviosida", fapt care i-a limitat acceptarea in randurile cumparatorilor. Dar, producatorii si-au dat seama cum sa retina gustul acela dulce - si toate beneficiile plantei - fara izul amarui de dupa. Or, sunt peste 100 de specii de Stevia, insa doar una iese in evidente datorita proprietatilor sale excelente ca indulcitor, si anume: Stevia rebaudiana. Aceasta contine compusul rebaudiosia A. Practic, cel mai dulce aromat compus al frunzei de Stevia. Mai mult, acest compus nu lasa un iz (n.red., amarui) consumatorului. Si, desigur, cum nu se poate un produs doar cu un compus, marii producatori au decis ca atat steviosida, cat si rebaudiosida A sa intre in variantele de indulcitori artificiali pe baza de Stevia, astfel incat sa existe un echilibru.


Acceptare oarba a plantei Stevia?

Desi a fost deja acceptata aproape unanim in lume, planta a fost interzisa la un moment dat in SUA (n.red., in 1991, de catre Administratia pentru Alimente si Medicamente / FDA, en.), respectiv in temeiul unui studiu preliminar care incrimina indulcitorul ca fiind cauzator de cancer sau, cel putin, ca factor ridicat de risc in aceasta privinta. Dar, in 1995, restrictia privind comercializarea lui in magazinele din SUA a fost ridicata, respectiv in urma unui alt studiu, care a recomandat ca planta in sine sa nu mai fie categorisita drept indulcitor natural, ci precum unul artificial si sigur (en., Generally Recognized as Safe / GRAS). Apoi, in decembrie 2008, FDA a acceptat Stevia ca fiind "GRAS", iar, de atunci, ea se poate gasi ca indulcitor artificial in aproape toate magazinele alimentare din SUA.
Cat ii priveste pe marii producatori americani, acestora le-a luat cativa ani buni ca sa gaseasca formulele corecte pentru a implementa indulcitorul unor produse de larg consum, iar acum, el se regaseste in: bauturi racoritoare, gume de mestecat, vinuri, iaurturi, bomboane si multe altele. De asemeni, mai poate fi folosit si pentru gatit si/sau copt, dar in proportii mai reduse din pricina concentratiei sale.


Studii ample despre riscurile si beneficiile Steviei

Cateva studii de specialitate pe termen lung au fost efectuate, care au confirmat faptul ca planta numita Stevia poate avea repercursiuni asupra sanatatii consumatorului larg, in speta privind gradul de risc cancerigen. Studiul a fost efectuat de catre un grup de toxicologi ai Universitatii din California, Los Angeles, respectiv la solicitarea expresa a nutritionistilor Centrului de Stiinte in Interesul Public. Mai mult, autorii au notat faptul ca, in cadrul experimentelor, steviosida, si nu rebaudiosida A, poate produce mutatii genetice, avarii cromozomiale si ruperi adeneice. Or, aceste schimbari ar putea, in opinia cercetatorilor, sa contribuie la malignizarea unor afectiuni precum ar fi cazul cancerului desi nimeni nu a studiat exact daca acesti compusi pot cauza sau nu cancer in modelele animale.

Notabil ar mai fi faptul ca Stevia in sine nu cauzeaza infertilitate, si nici nu inrautateste diabetul, dupa cum reiese si din alte studii de specialitate. De fapt, se poate spune ca toleranta la glucoza se imbunatateste considerabil folosind Stevia ca indulcitor alimentar. Prin urmare, ar putea servi drept adjuvant in cazurile de diabet de tip 2, respectiv prin inducerea unei stari de necesitate pancreasului de a elibera insulina.
In alte state, precum ar fi cazul Japoniei, unde indulcitorii artificiali au fost interzisi in urma cu mai mult de 40 de ani, s-a trecut la Stevia, dar numai dupa mai mult de 40.000 de studii clinice. Si, cu toate acestea, nu exista suficient de multe studii privind efectele de lunga durata ale "indulcitorului-minune", acesta fiind in continuare suspectat de a fi cauzator de complicatii, mai ales daca este folosit in cantitati mari de catre consumatorul casnic.


Sub orice alt nume...

Stevia este comercializata sub atatea denumiri incat v-ar veni greu sa o identificati, insa ceea ce trebuie sa stiti momentan este anume faptul ca bauturi racoritoare faimoase in lumea intreaga, precum: "Coca-Cola", "Pepsi" si "Pepsi-Cola", "Sprite" si altele asemenea folosesc deja aceasta planta sub acoperirea de: "Truvia", "PureVia" si "SweetLeaf". Asadar, daca aveti curiozitatea sa cititi compozitiile acestor produse atat de populare, dar nu recunoasteti denumirile, aflati ca vorbim despre aceeasi Stevia, in esenta. Cu mici diferente in rapoartele de rebaudiosida si steviosida, dar este Stevia. Sfatul nostru este sa va uitati pe etichete data viitoare, dar sa nu va si alarmati. In orice caz, daca este sa comandati vreo bautura racoritoare saraca in calorii, cu siguranta ca veti gasi si Stevia prelucrata in ea.

Referinte:

"Stevia (Stevia rebaudiana), un bio-indulcitor "Recenzie", aparuta in cadrul "Jurnalului international al stiintelor alimentare si nutritionale" (2010), 61, 1, 1-10; autori: S.K. Goyal si R.K. Samsher

"Toxicologia rebaudiosidei A -" Recenzie" (2008); autori: S. Kobylewski si C.D. Eckhert



Silviu Marin


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 135483 ori.



Ai trecut de 30 de ani? Atunci AI NEVOIE de colagen (cu Fortigel)!

2 Iunie 2025

Colagenul este o proteină esențială pentru sănătatea pielii, articulațiilor, oaselor și tendoanelor. Odată cu înaintarea în vârstă, producția naturală de colagen scade, ceea ce poate duce la pierderea elasticității pielii, apariția durerilor articulare și fragilizarea sistemului musculo-scheletic. Suplimentarea cu colagen devine astfel un aliat important pentru menținerea mobilității și aspectului tânăr al pielii.

Collagen cu Fortigel® de la Cosmopharm este un produs special formulat cu peptide bioactive de colagen, susținute de studii clinice. Fortigel® este o formă brevetată de colagen hidrolizat, recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula regenerarea cartilajului articular și de a reduce disconfortul la nivelul articulațiilor. Spre deosebire de alte forme de colagen, Fortigel® are o absorbție ridicată și acțiune direcționată exact acolo unde e nevoie. Administrat constant,

Collagen cu Fortigel® poate contribui la menținerea sănătății articulare, la prevenirea leziunilor și la susținerea performanței fizice, mai ales în cazul persoanelor active sau care suferă de uzură articulară. În plus, aduce beneficii și pielii, unghiilor și părului, completând un stil de viață echilibrat. Este o alegere inspirată pentru oricine dorește să prevină semnele îmbătrânirii și să se bucure de o mobilitate mai bună, zi de zi.


Cum alegi un nutritionist bun in Bucuresti?

22 Aprilie 2025

Menținerea unei stări optime de sănătate și prevenirea afecțiunilor cronice presupun, în mod esențial, adoptarea unui regim alimentar echilibrat. Pentru a obține rezultate sustenabile și adaptate nevoilor proprii, este indicată consultarea unui expert în nutriție. Deși în București există numeroși profesioniști în acest domeniu, identificarea celui mai potrivit poate deveni o sarcină dificilă fără un set clar de repere.

Acest material îți oferă câteva direcții utile pentru a facilita procesul de selecție. În primul rând, este esențial să te asiguri că nutriționistul are o pregătire academică solidă și o practică relevantă în domeniu. Un dietetician calificat este, de regulă, absolvent al unei instituții de învățământ superior din aria științelor medicale, cu specializare în Nutriție și Dietetică. Acesta este capabil să interpreteze rezultatele analizelor clinice și să conceapă planuri nutriționale personalizate, în funcție de particularitățile fiziologice ale fiecărui individ.

Totodată, este recomandabil să alegi un specialist care deține experiență practică în aria ta de interes – fie că urmărești reducerea greutății corporale, dezvoltarea masei musculare sau controlul unei patologii specifice, cum ar fi diabetul. Un profesionist competent va solicita evaluări medicale înainte de a propune o intervenție alimentară, evitând dietele dezechilibrate sau soluțiile extreme. Un plan nutrițional eficient trebuie să fie realist, sustenabil și integrat stilului tău de viață.

Evaluarea opiniilor altor pacienți poate constitui, de asemenea, un criteriu valoros. Recenziile disponibile online sau recomandările directe pot oferi indicii relevante despre seriozitatea, empatia și eficiența specialistului. În plus, este important să iei în calcul amplasarea cabinetului, disponibilitatea programărilor și opțiunile de consiliere la distanță – mai ales în contextul actual, în care telemedicina este tot mai frecvent utilizată.

Pentru a simplifica alegerea, îți recomandăm Centrul Medical Superfit, unde vei găsi o echipă de profesioniști cu experiență și acces la tehnologii de ultimă generație, pregătiți să te sprijine cu soluții personalizate și eficiente. Îi poți contacta telefonic la 0722 61 67 85 sau poți face o vizită la sediul din Str. Moise Nicoară 20, sector 3, București.


Remedii Naturale pentru Sănătatea Articulațiilor

3 Aprilie 2025

Pentru a ne menține articulațiile sănătoase, e important să le folosim corect și să le protejăm de suprasolicitare. Mișcarea regulată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, ajută la menținerea flexibilității și la întărirea mușchilor care susțin articulațiile.

Hidratarea joacă și ea un rol esențial, deoarece lichidul sinovial din articulații are nevoie de apă pentru a le menține lubrifiate. Alimentația echilibrată contribuie și ea la sănătatea articulațiilor. Alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, nucile și semințele, reduc inflamația, iar colagenul și vitamina C din citrice, ardei sau supa de oase ajută la regenerarea cartilajului. E bine să evităm excesul de zahăr și alimentele ultraprocesate, care pot favoriza inflamația și rigiditatea articulară.

Greutatea corporală are un impact mare asupra articulațiilor, mai ales asupra genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Dacă avem kilograme în plus, presiunea asupra acestor articulații crește, ceea ce poate duce la uzură și dureri. Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o alimentație echilibrată și mișcare regulată poate preveni multe probleme.

Nu în ultimul rând, postura corectă și evitarea mișcărilor bruște sau repetitive pot preveni accidentările. Dacă stăm mult timp la birou, e bine să facem pauze pentru a ne mișca, iar dacă ridicăm greutăți, trebuie să folosim tehnici corecte pentru a proteja coloana și articulațiile. Cu puțină grijă și atenție, ne putem menține articulațiile sănătoase și flexibile pentru mai mult timp!


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii