Sunteti aici :: Psihologie » LA CE MESAJE SUTEM RECEPTIVI CAND VINE VORBA DE SANATATEA NOASTRA?
LA CE MESAJE SUTEM RECEPTIVI CAND VINE VORBA DE SANATATEA NOASTRA?
Ai avut ocazia sa observi reactia unui copil de 2 ani cand i se spune ca nu are voie sa faca ceva pentru ca risca sa se loveasca? De cele mai multe ori, tendinta lui este de a face exact invers decat i s-a recomandat. Este o reactie caracteristica copiilor care au intrat in etapa opozitionismului, faza in care vor sa(-si) demonstreze ca sunt persoane distincte, separate de parintii sai, cu nevoi si dorinte proprii. Este o modalitate prin care testeaza si limitele proprii sau ale mediului.
Si lumea noastra, a adultilor, abunda in recomandari, avertismente sau chiar interdictii cand vine vorba de sanatate. Tu cum reactionezi la ele? Cat de receptiv si cat de mult reusesti sa tii cont de mesaje precum: "Consumul excesiv de alcool/zahar/ grasimi/ sare dauneaza grav sanatatii" sau "Fumatul scade durata de viata cu 7 ani", "Sedentarismul duce la o serie de tulburari ale organismului"?
Informatii, sfaturi si campanii privind acele aspecte pe care ar trebui sa le avem in vedere ca sa ne mentinem starea de sanatate sunt peste tot. Studiile sporesc din ce in ce mai mult diversitatea acestor informatii si atrag atentia asupra raportului de cauzalitate dintre anumite obiceiuri si diferite afectiuni. Rationamentul iti zice ca nivelul sanatatii in randul populatiei ar trebui sa creasca proportional cu gradul de educare? Si totusi....cancerul, tulburarile de alimentatie (anorexie, bulemie), obezitatea, bolile cu transmisie sexuala etc. sunt tot mai des intalnite. Care sunt motivele pentru care nu se tine cont de sfaturile primite de la promotorii unor principii sanatoase?
Capacitatea de control si autodisciplina oboseste
Viata ta implica o multitudine de situatii in care este necesar sa te controlezi, sa te modelezi, sa te autodisciplinezi. Pentru satisfacerea unor nevoi primare trebuie sa "tragi de tine" si sa iti indeplinesti cu promptitudine indatoririle (profesionale, familiale, sociale). Studiile demonstreaza ca atunci cand contextul in care traiesti implica un grad crescut de autocontrol vulnerabilitatea ta in fata micilor tentatii creste. Pentru a fi mai explicita, daca ai un job solicitant unde presiunea sefilor este mare iar gradul tau de obedienta trebuie sa fie crescut, sansele sa te tii de dieta propusa sau de programul de gimnastica, in timpul personal ramas, sunt mai mici.
Mesaje generalizate
Informatiile despre sanatate au un impact diferit asupra indivizilor in functie de tipul de personalitate, varsta, valorile culturale etc.
De exemplu, pentru personalitatile evitante, mesajele dramatice, infricosatoare sunt mai putin eficiente decat cele moderate ca si grad de negativism sau care pun accent pe comportamente alternative.
Pentru adolescenti, informatiile despre cum fumatul le afecteaza sanatatea organismului au efect mult mai slab decat cele despre gradul in care acest obicei ii face neatractivi. Pentru tinerii aflati la varsta adolescentei fumatul, alcoolul sau alte comportamente periculoase sunt importante din punct de vedere al recunoasterii sociale. Cu cat se scoate in evidenta caracterul lor riscant cu atat pot reprezenta pentru adolescenti o provocare, o sansa de depasire a propriilor limite si, implicit, de apreciere din partea grupului.
Mesajele din campaniile de sanatate publica ar trebui sa fie, asadar, diferentiate si create pe nevoile fiecarui grup tinta.
Starile negative de dispozitie
Astfel de stari te determina, intr-o masura semnificativa, sa te implici in actiuni riscante, nesanatoase. Este foarte probabil ca, dupa ce ai petrecut ore in sir in trafic, sa fumezi cateva tigari, sa incerci sa te "indulcesti" cu o cantitate uriasa de inghetata sau sa termini sticla de vin primita cadou.
Mesajele negative si disonanta cognitiva
Mesajele puternic negative declanseaza adesea tendinta de a ne autojustifica comportamentul, pierzandu-si astfel din efect. Daca tu fumezi de cativa ani si tocmai ai intrat in contact cu informatii despre pericolul iminent reprezentat de acest obicei pentru viata ta, in interiorul tau apar mai multe idei conflictuale: dorinta de a trai si raul pe care ti l-ai facut in tot acest timp, cu mana ta. Acest conflict se numeste disonanta cognitiva si atrage dupa sine o tensiune psihologica intensa ce necesita a fi inlaturata. Pentru eliminarea starii de tensiune, inconstientul nostru produce o serie de "dovezi" in defavoarea informatiilor primite (il stii probabil pe vecinul de 100 de ani care a fumat toata viata si nu a patit nimic). Asadar, mesajele puternic negative au un impact mai slab asupra indivizilor deja angajati in comportamente nesanatoase.
In concluzie, in asimilarea unor informatii despre sanatate si dobandirea comportamentelor adecvate sunt importante atat aspecte ce tin de vointa, conditiile de viata, trairile emotionale personale cat si de forma in care mesajele care promoveaza aceste idei sunt transmise.
Una dintre cheile succesului in adoptarea unui stil de viata sanatos este inlaturarea lui "trebuie sa...", atat de frecvent in viata ta si de blocant psihologic, si gasirea(si transmiterea) strategiilor prin care sportul, alimentatia sanatoasa etc. sa devina ocazii de satisfactie si placere. Sustinerea si incurajarile venite din partea mediului reprezinta, de asemenea, un suport important in mentinerea comportamentelor sanatoase.
Psih. Oana Mihalcea

Acest articol a fost vizualizat de 19270 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
dar ce tip de miere?ca acum sunt atatea sortmiente..multumesc

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii