Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ANTRENAMENTUL AEROBIC INAINTE SAU DUPA CEL CU GREUTATI?
MECANISMUL AFECTARII HEPATICE
Emisiunea Topsport - Despre stretching
Dr. Sorin Nae (chirurgie plastica)
DIETE LA MODA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ANTRENAMENTUL TIP ODIHNA-PAUZA
ALERGAREA PE NISIP SAU IARBA POATE CRESTE RISCUL DE ACCIDENTARE
TINERII SI PUBLICITATEA ALIMENTARA
CONTROLUL MEDICAL ANUAL. INVESTIGATII IMPORTANTE
IMAGINI DE LA EMISIUNI RECENTE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » DE CE DOAR UNII OAMENI AJUNG OBEZI

DE CE DOAR UNII OAMENI AJUNG OBEZI


DE_CE_DOAR_UNII_OAME_47210.jpgNumeroase dovezi sugereaza ca greutatea corporala este bine reglata in cele mai multe conditii. Daca este adevarat, atunci de ce unii indivizi aluneca de sub constringerile acestui sistem atit de bine reglat si devin obezi? De fapt, nu exista un raspuns definitiv la aceasta intrebare. Parerea unui prestigios grup de cercetatori este ca ipotetic obezitatea se dezvolta cind anumiti indivizi sint expusi la supraabundenta de alimente dense deosebit de palatabile si cu calorii deosebit de multe, pentru ca au o abilitate mostenita genetic scazuta de a simti si raspunde la semnalele inhibitorii de raspuns generate de depozitele de grasime crescute. Intelegerea factorilor care predispun astfel de indivizi de a deveni obezi este critica pentru ca, odata ce obezitatea se dezvolta, se auto-perpetueaza si devine efectiv ireversibila in marea majoritate a indivizilor. Un corolar al acestei ipoteze este ca predispozitia genetica de a deveni obez rezulta din presiunile evolutiei care asigura ca indivizii pot ingera si depozita mai multa energie decit necesitatile lor metabolice in timp de abundenta ca tampon impotriva timpurilor cind hrana este insuficienta. In timp ce acest mecanism de supravietuire i-a servit bine pe ancestorii nostri cind hrana era la indemina cu intermitente, poate fi un contribuitor major la cresterea numarului de indivizi predispusi genetic de a deveni obezi in timpuri cu abundenta de hrana.

 

Reglarea homeostatica a echilibrului energetic

 

Pentru a intelege de ce unii dintre noi pot fi metabolic mai potriviti pentru a supravietui perioadelor de hrana intermitent la indemina si de ce asta poate duce la obezitate, trebuie sa examinam intii mecanismele de reglare care ne imping sa mincam. Descoperirea leptinei (1994 Zhang et al.) a confirmat ipoteza lipostatica conform careia largirea depozitelor adipoase produce un factor care este monitorizat de creier ca un semnal negativ de feedback pentru a inhiba ingestia in continuare (1953 Kennedy). Leptina, ca si insulina, este produsa in proportie directa cu cantitatea de tesut adipos. Exista de asemenea multe alte semnale metabolice, hormonale si neurale care informeaza constant creierul despre statutul metabolic al corpului. Aceste semnale sint monitorizate atit de senzorii periferici in vena portala hepatica, intestinul subtire si carotida, si de neuronii din creier specializati in "simtul metabolic". Acesti neuroni, spre deosebire de cei mai multi, folosesc substrate precum glucoza si acizii grasi ca molecule semnalizatoare pentru a regla potentialul lor de membrana si activitatea neurala. Acestia au de asemenea receptori pentru leptina, insulina si alti hormoni si peptide care sint transportate in creier prin bariera singe-creier. Neuronii simtului metabolic sint organizati in locuri interconectate, bine localizate, care sint larg raspindite in creier. Aceste situsuri includ centri importanti neuroendocrini si autonomi in emisferele cerebrale si hipotalamus, precum si suprafetele de recompensa ale creierului mijlociu si frontal. Eferentii acestei retele de sensori distribuite ofera raspunsuri comportamentale, neuroendocrine si autonome care asigura un echilibru homeostatic intre ingestie, cheltuiala de energie si depozitare. Cind acest sistem este in echilibru adevarat, greutatea corporala si adipozitatea ramin stabile lungi perioade de timp.

 

Descrisi initial ca "glucozo-sensibili" pentru ca isi modifica activitatea ca raspuns direct la nivelul ambiental de glucoza, este clar ca acesti neuroni raspund de asemenea la leptina, insulina, grelina, acizi grasi, corpi cetonici si lactat, ca si la neurotransmiteri intrinseci si peptide. Nucleul arcuat hipotalamic (NAH), neuropeptida Y(NPY)/peptida legata de agouti(PLAg), si neuronii proopiomelanocortin (POMC) care elibereaza hormonul de stimulare a á-melanocitelor (HSá-M) sint printre cel mai bine caracterizati neuroni sensibili la metabolism. Au interconectari sinaptice unii cu altii si prelungiri la suprafetele neuroendocrine importante si eferente autonome cum ar fi nucleul paraventricular si aria laterala hipotalamica (ALH). Eliberarea HSá-M la receptorii melanocortin 3 si 4 produce o descarcare catabolica importanta; ingerarea alimentelor este inhibata, depozitele adipoase si de glicogen sint golite si este stimulata cheltuiala de energie. Eliberarea NPY ofera o cale anabolica importanta; cautarea si ingerarea alimentelor sint stimulate si cheltuiala de energie este inhibata. In plus, neuronii NAH, NPY elibereaza PLAg, care este un antagonist functional la receptorii de melanocortin. Atit leptina cit si insulina inhiba NPY si PLAg si stimuleaza productia de POMC. Similar, glucoza inhiba activitatea in NPY si stimuleaza activitatea neuronala POMC. Ambii neuroni se prelungesc la neuronii orexin LHA (hipocretin) si ai hormonului de concentrare a melaninei (HCM). Acesti neuroni in schimb se proiecteaza larg peste tot in creier si actioneaza ca mediatori in aval de o larga varietate de functii de comportament, neuroendocrine si metabolice, ca excitarea, activitatea motorie si autonoma, ingestia si recompensa ceruta pentru reglarea tuturor aspectelor homeostazei energetice.

 

De ce unii dintre noi se ingrasa?

 

Obezitatea rezulta cind indivizii ingera mai multa energie decit cheltuie rezultind in acumulare de grasime in depozitele adipoase. Desi cele mai importante roluri pentru leptina si insulina actionind central adesea se considera a fi limitarea ingerarii in exces si prevenirea obezitatii, este putin probabil ca acestea sa fie rolurile primare ale ambelor. Obezitatea a fost rara in societatile timpurii de vinatoare-cules si agrare si este neobisnuita printre animale probabil pentru ca aprovizionarea cu alimente este ciclica sau neprevizibila. In asemenea conditii, abilitatea de a ingera si depozita cit mai multe calorii posibil cind mincarea este usor accesibila ar avea evidenta valoare de supravietuire, in special anticipind iarna.Dar, pentru a face asa, individul trebuie sa minimizeze impactul leptinei si insulinei ca semnale de feedback negativ pe masura ce depozitele adipoase se largesc. Astfel, acei indivizi cu un prag ridicat pentru a simti si raspunde la asemenea semnale inhibitorii periferice ar fi cei mai potriviti sa-si mareasca depozitele de energie. Din pacate nu exista date despre fiintele umane pre-obeze, ci doar despre sobolani. In schimb s-a observat la multi indivizi post-obezi ca, daca nu cresc cheltuiala de energie semnificativ prin exercitiu, au o reducere persistenta in cheltuiala de energie in repaus si o capacitate aparent irezistibila de a recistiga greutatea pierduta. Este important de subliniat ca, in timp ce rezistenta la leptina este o trasatura constanta a indivizilor deja obezi, este mai putin clar daca asemenea raspuns redus al leptinei pre-dateaza intr-adevar instalarea obezitatii la indivizii cu aceasta predispozitie genetica.

 

De ce nu pot sa scad in greutate si sa ramin asa?

 

Indiferent de starea depozitelor lor adipoase, atit indivizii subtiri cit si cei obezi raspund cu un set identic de arme de aparare cind preluarea energiei este restrinsa sub necesitatile lor metabolice curente. Acest set de raspunsuri, altfel protectoare, este un contribuabil important la inabilitatea indivizilor obezi de a sustine pierderea in greutate pe perioade lungi de timp. Cind indivizii obezi isi reduc preluarea de energie in timpul dietei, activitatea simpatetica este crescuta pentru a mobiliza glucoza din glicogenul hepatic si acizii grasi din depozitele adipoase pentru a furniza o sursa continua de combustibil metabolic. Activarea simpatetica in tesutul adipos produce o scadere importanta in productia de leptina care excede cu mult pierderea de grasime din aceste depozite. Nivelurile reduse de leptina contribuie la descresterea musculara si alte activitati simpatetice ale organelor termogenice care determina cheltuiala de energie de repaus scazuta. Leptina in retragere dezinhiba de asemenea NPY/AgRP si inhiba neuronii POMC cauzind o pornire puternica de a cauta si ingera mincare. La indivizii slabi, aceste procese sint inalt protectoare. Totusi, la obezii cu reducere in greutate, aceasta pornire puternica este probabil sa fie responsabila pentru rata recidivismului lor de 90% pentru recresterea in greutate.

 

In plus fata de aceste procese homeostatice, exista sisteme ne-homeostatice care raspund de proprietatile de recompensa ale mincarii (e. g. palatabilitatea) si factorii psihosociali pozitivi asociati cu luarea mesei. Acestea sint aceleasi sisteme care participa la comportamentul de cautare a drogurilor si pot pune in miscare chiar indivizi rezistenti la obezitate de a minca mult peste limitele impuse de sistemele homeostatice in care participa leptina si insulina. Dar, in timp ce dietele deosebit de gustoase pot duce si pe rezistentii la obezitate sa cistige cantitati masive de adipozitate, obezitatea este sustinuta doar la cei cu o predispozitie genetica de a deveni obezi, si atunci doar daca dieta gustoasa este si incarcata de grasimi si densitate calorica. Conform acestor studii predictia este ca angajarea cailor ne-homeostatice poate cauza obezitate la cei care sint programati genetic de a fi rezistenti la obezitate. Totusi, acesti indivizi ar fi cei care cel mai probabil ar avea succes la pierderea in greutate si sustinerea pierderii greutatii odata ce factorii ne-homeostatici sint minimizati. Pe de alta parte , in societatile unde lanturile de restaurante "fast-food" ofera portii uriase la preturi mici, mincaruri extrem de atragatoare care sint si dense caloric, indivizii predispusi la obezitate sint cei mai susceptibili la asaltul dublu atit asupra apararii greutatii corporale homeostatice cit si ne-homeostatice.

 

Interactia predispozitiei genetice si factorilor metabolici in timpul perioadei perinatale reprezinta o cale aditionala in care controalele homeostatice pot fi depasite sau impinse la un nivel mai inalt. Presiunile mediului exterior de toate felurile sint contribuitori importanti la dezvoltarea si mentinerea obezitatii, in special la indivizii predispusi genetic.

 

Exista speranta pentru individul obez?

 

Chirurgia bariatrica este eficienta, dar are dezavantaje asociate cu alterarea chirurgicala a structurii si functiei tractului gastrointestinal. Exista citeva alternative bune la dispozitie in prezent pentru scaderea permanenta in greutate. Nu exista medicamente care sa produca scadere in greutate semnificativa, sustinuta, fara efecte secundare inacceptabile (depresie majora). Terapia comportamentala are succes la unele persoane, dar timpul si cheltuiala necesare fac acest mod de tratament nepractic pentru multi indivizi obezi. Exercitiul intensiv a fost folosit de multi din cei anterior obezi pentru sustinerea pierderii in greutate, dar nivelul de activitate cerut este peste posibilitatile de a-l sustine ale celor mai multi indivizi.

 

Cel mai bun "tratament" pentru obezitate este preventia. In perioada de dezvoltare, culminind cu adolescenta caile neurale care mediaza reglarea homeostaziei energetice pot fi alterate prin manipulari externe in cel mai eficient mod. Asemenea interventii timpurii pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii acestor cai pentru a produce o scadere permanenta a greutatii corporale de aparat, chiar la indivizii predispusi la obezitate. Efortul stiintei fundamentale trebuie sustinut pentru a intelege mecanismele si gasi solutiile epidemiei de obezitate care evolueaza atit de rapid.


Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 48267 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(21 Ianuarie 2019 13:06) Florin a spus

Dupa parerea mea se ingrasa doar acele persoane sedentare care nu fac deloc sport. Sportul este cel care face diferenta si care ajuta la mentinerea sanatatii organismului.



Articole din aceeasi categorie

CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE
Frustrarea de a vedea kilogramele in plus pe cintar, sau ...
SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI
Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...


4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS 4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS
Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...
SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT
Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...


Alte articole despre Slabire






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii