Sunteti aici :: Psihologie » ESTI UN GANDITOR ORIGINAL?
ESTI UN GANDITOR ORIGINAL?
Asa-zisii "ganditori originali" sau cei care gandesc "in afara cutiei" sunt unele dintre cele mai apreciate persoane datorita manierei in care fac fata celor mai solicitante si stresante activitati si momente ale vietii lor. Modalitatile in care acestia isi aleg solutiile si felul in care aleg sa priveasca anumite chestiuni s-ar putea sa iti faca cu ochiul de ceva vreme, in cazul in care nu poti sa afirmi ca te regasesti printre acesti indivizi. Dar cum poti sa iti dai seama daca ai o gandire originala, diferita de a celorlalti? Cum poti sa afli daca esti ghidat de efectul de turma si daca esti un simplu imitator al unor idei adanc inradacinate pana acum in temelia existentei civilizatiei, sau daca esti o persoana careia nu-i este teama sa renunte la sabloane si sa-si puna in practica propriile ganduri, oricat de diferite ar fi in comparatie cu gandurile celor din jur? Cuvantul de ordine aici e "conformismul", si maniera in care alegi sa te conformezi sau nu anumitor idei de natura politica, religioasa sau sociala te vor ajuta cu siguranta sa afli carei tabere apartii cu adevarat.
Cu toate ca s-ar putea sa traiesti sub impresia ca esti unicul decident si singurul care ia hotarari in ceea ce priveste cursul existentei tale, o analiza mai atenta a deciziilor zilnice s-ar putea sa te faca sa vezi o imagine usor diferita. Cu alte cuvinte, chiar daca ti se pare ca tot ceea ce faci este rodul propriilor tale decizii si ganduri, s-ar putea sa ramai uimit sa descoperi ca esti de fapt adeptul trendurilor care circula in jurul tau. Cateva intrebari simple care s-ar putea sa te ajute sa te descoperi cu adevarat ar putea fi legate de deciziile politice pe care le-ai luat pana acum. Ai votat pentru aceasi partid ani la rand, cu toate ca nu ai fost satisfacut in totalitate de politicile lot? Esti fanul unei echipe de fotbal, chiar daca nu esti de accord cu maniera in care abordeaza meciurile din ultima vreme si chiar daca nu ii agreezi conducatorii? Esti adeptul unei anumite religii, chiar daca nu poti sa afirmi cu tarie ca esti de acord cu toate ideile acesteia? Atentie, e bine sa incerci sa definesti o linie clara intre ceea ce inseamna de fapt loialitate si ceea ce poate fi definit ca si conformism.
CAT DE MULT SEMANAM CU ANIMALELE?
La nivel instinctiv, oamenii nu sunt foarte diferiti de restul creaturilor ce compun regnul animal. Poate esti familiarizat cu imaginea unui card de rate care formeaza un V perfect in inaltul cerului; poate te-ai intrebat cum se sincronizeaza ratele atat de bine, sau poate te-ai intrebat cum reuseste un ciobanesc mioritic sa tina sub control sute de oi; la fel s-a intamplat poate si cu un musuroi de furnici pe care le-ai vazut in plina actiune, carand ceva mancare in mod organizat, aliniate perfect. Daca esti curios sa afli cum anume se sincronizeaza aceste vietati si cum reusesc sa comunice astfel incat sa actioneze ca si o entitate unica, s-ar putea sa ramai surprins sa auzi ca si oamenii folosesc aproximativ aceleasi tehnici pentru a se sincroniza din cand in cand, pentru a-si alinia gandurile si actiunile.
Gandeste-te doar la trendurile din moda si o sa intelegi mai bine; cum se face ca intr-un sezon toate femeile incearca sa isi umple garderoba de imprimeuri florale, si in alt sezon toate poarta piele si imprimeuri de leopard? Sau gandeste-te la lucruri asemanatoare in materie de decoratiuni interioare, cand tapetul era la moda sau cand toata lumea a inceput sa isi cumpere innebunita semineuri.
Hiponoza si alte metode similare de studiu al comportamentului uman au aratat ca pana si cei mai originali indivizi pot sa fie influentati usor, deoarece creierul uman actioneaza ca si o placa de baza programata sa faca anumite conexiuni si sa ne ghideze actiunile si reactiunile sub forma unor raspunsuri la stimulii externi.
Esti un LIDER inascut sau un imitator bun?
incearca sa raspunzi cat mai sincer la urmatoarele intrebari:
1.Cumperi produse de la un anumit brand in detrimentul celor din cadrul hypermarket-urilor pentru ca esti de parere ca sunt cumva superioare produselor mai ieftine din hypermarket?
2.Procedezi la fel in cazul hainelor? Alergi dupa branduri celebre? Cat de mult conteaza eticheta pentru tine?
3.Cum ti-ai ales compania asiguratoare? Ai apelat la prieteni si rude pentru un sfat? Ai realizat comparatii? Ai optat pentru compania de asigurari care este cel mai intens promovata la televizor?
4.Ai cumparat vreodata un produs la simpla recomandare a unui prieten?
5.Ai achizitionat vreodata un produs doar pentru ca cei din jur ti-au criticat vechiul produs care era in perfecta stare de functionare?
6.Ai participat la un eveniment care nu ti-a facut placere doar pentru ca prietenii sau colegii de birou te-ar fi vorbit pe la spate daca nu ai fi facut-o?
7.Votezi cu acelasi partid de fiecare data si daca da, e vorba de acelasi partid indragit de parintii tai de cand erai mic?
8.Crezi ca cei care iti sunt superiori si care au putere de decizie stiu mai multe decat tine, altfel nu s-ar afla pe pozitiile actuale?
9.Crezi ca interpretarea evenimentelor despre care citesti in ziarul tau preferat e una corecta si reala de fiecare data?
10.Crezi ca daca ceva apare in ziar sau la televizor, e neaparat adevarat?
In functie de raspunsurile de mai sus, s-ar putea sa-ti fi dat deja seama daca esti un tip original de ganditor sau daca te lasi usor influentat de ce se intampla sau de ce se spune in jurul tau. Cei care lucreaza in publicitate stiu cel mai bine cum sa jongleze cu mesajele repetitive, cu slganurile si cu jingle-urile care atrag atentia tuturor, cu antrenarea unor celebritati in cadrul reclamelor si cu folosirea unor ambalaje cat mai atractive. Ei reusesc astfel sa controleze si sa-si educe in permanenta clientela. Dar cam acelasi lucru se intampla si cu melodiile auzite non-stop la radio, cu gunoiul cazut pe strada si cu anumite mirosuri care par sa isi arunce influenta asupra noastra in permanenta. Imitam ceea ce vedem, ce auzim, ceea ce ni se sugereaza la nivel de subconstient. Trebuie trasa totusi o linie intre influenta si inspiratie; nimeni nu spune ca nu e in ordine sa iti cauti sau sa iti gasesti inspiratia in ceva pozitiv in care esti convins sa poti sa ai incredere, dar de aici la a cadea in pacatul influentelor permanente si nu neaparat de natura pozitiva, mai e un singur pas de care ar fi bine sa incepi sa te feresti. Asculta-ti vocea interioara si nu te teme sa inveti din propriile-ti greseli.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 21202 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii