Sunteti aici :: Psihologie » RETELELE SOCIALE TE FAC SA TE SIMTI MAI BINE?
RETELELE SOCIALE TE FAC SA TE SIMTI MAI BINE?
Acum cativa ani, daca nu erai pe Hi5, "nu existai". Recunosc, nu am avut cont pe Hi5. Astazi, daca nu ai Facebook, "nu existi". Din nou, nu am cont pe Facebook. Carevasazica, potrivit majoritatii, eu nu prea exist de ceva ani buni, nu? Revenind cu picioarele pe pamant, pot sa-ti spun ca exist bine-merci, fara poze, profiluri, pereti si alte tag-uieli specifice. Nu ma intelege gresit, nu sunt total impotriva retelelor de socializare, asa cum nu sunt impotriva socializarii, e limpede. Altfel, nu m-as afla aici, incercand sa port un soi de dialog imaginar cu tine, dialog ce capata, totusi, aspectele unui monolog, dar totusi, e o forma de comunicare. Cred, totusi, ca anumite aspecte ale retelelor de socializare, cum ar fi Facebook-ul, pot sa faca mai mult rau decat bine. Bineinteles ca totul consta in stapanirea de sine si in cat de capabil esti sa stai departe de laturile mai intunecate - capatarea unei reale obsesii pentru update-uri de wall-uri si tag-uieli sau comm-uri specifice pozelor si albumelor si comentariilor si... da, lista e lunga, si Facebook si mai-tanarul sau creator au grija sa te tina in permanenta in priza. De aici la dependenta, pasul pare sa fie tare mic si multi, din pacate, il fac fara sa isi dea seama.
Oamenii au iubit dintotdeauna retelele sociale, si daca ne uitam la statisticile ce ne vorbesc de peste 900 de milioane de utilizatori activi pe care ii are Facebook, n-ar mai prea fi multe de spus. Facebook e al doilea cel mai vizitat site de pe Internet, dupa Google, si cercetatorii de la Univeristatea din Georgia au conchis ca ceea ce plac oamenii cu privire la retelele sociale este chiar...propria lor persoana. In ciuda faptului ca Facebook este definit ca fiind o retea sociala, marea parte a activitatii desfasurate de utilizatorii sai este centrata pe propria persoana a acestor persoane.
Studiul desfasurat de cercetatorii americani s-a concentrat asupra efectelor retelelor sociale asupra narcisismului si respectului de sine. Asadar, cei 526 milioane de utilizatori de Facebook care se logheaza zilnic s-ar parea ca isi imbunatatesc considerabil respectul de sine atunci cand o fac. In cadrul studiului, profesorii le-au cerut subiectilor fie sa isi editeze pagina de MySpace sau Facebook, sau sa foloseasca Google Maps. Cei care au ales sa isi editeze pagina de MySpace au obtinut ceva mai tarziu scoruri mai mari in ceea ce priveste gradul de narcisism, in timp de acei subiecti care au ales sa isi petreaca timpul pe Facebook s-au dovedit a avea niveluri crescute ale respectului de sine. Editandu-ti pozele si profilul in permanenta si construindu-ti o intreaga imagine pe Facebook, chiar daca sunt activitati ce nu iti iau o groaza de timp, par sa aiba un efect asupra felului in care te precepi singur. Subiectii s-au simtit mult mai bine in pielea lor in ambele cazuri, dar MySpace (taram destinat in special celor care se dovedesc a fi virtuosi de regula in domeniul muzical) pare sa aiba efecte asupra narcisismului, iar Facebook - asupra stimei de sine. MySpace are circa 25 de milioane de utilizatori activi, potrivit ultimelor date din iunie 2012, dar studiul cu pricina a avut loc in 2008, cand MySpace inregistra circa 115 milioane de utilizatori activi. Utilizatorii Facebook au participat la studiu in 2011.
Un detaliu interesant ce merita mentionat aici se refera la faptul ca toti participantii care au obtinut scoruri mai bune in ceea ce priveste gradul de narcisism aveau mai multi prieteni "virtuali", decat in realitate. Se pare ca petrecerea a nu mai mult de 15 minute editand o pagina de MySpace ar fi suficienta pentru ca schimbarile respective sa inceapa sa se produca. Site-urile de socializare par asadar sa aiba o influenta importanta asupra dezvoltarii personalitatii si identitatii. In plus, diferentele referitoare la narcisism si respectul de sine par sa se traga din faptul ca cele doua site-uri opereaza in mod diferit. Pe MySpace, utilizatorii nu prea au sansa sa interactioneze cu alti oameni, deoarece paginile seamana cu niste pagini personale de web (multi oameni devin celebri prin intermediul MySpace). Facebook, pe de alta parte, cere completarea unui profil standard si specifica in mod clar faptul ca sharing-ul va "face lumea mai buna". Mai mult, studii anterioare au aratat rezultate asemanatoare cu privire la cresterea nivelului de respect de sine si narcisism in cadrul mai multor generatii. Studiile noi sugereaza faptul ca popularitatea crescanda a retelelor sociale joaca un rol important in stabilirea acestor trenduri noi.
Totusi, retelele sociale de genul Facebook-ului nu trebuie privite ca si mijloace de imbunatatire a respectului fata de sine, si cu atat mai putin ca si elemente cu care poate fi hranit narcisismul cuiva. Avem nevoie fim oameni intre oameni, si nu indivizi ascunsi in spatele unor monitoare, creandu-ne imagini de multe ori superificiale si indepartate de realitate. Nefericirea e ceva atat de comun in zilele noastre si instrainarea fata de semeni e atat de usor de "realizat" in mediul in care traim incat e bine sa ne pastram echilibrul si sa nu lasam retelele de socializare sa ne macine de vii.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 20025 ori.
Relatia dintre DIETA si ACNEE
24 Ianuarie 2023„Renunta la ciocolata daca vrei sa scapi de cosuri! Nu mai manca grasimi!” Sunt sigur ca ai auzit aceste replici daca te afli in cautarea unei solutii ca sa ai fata mai curata. Cosurile, numite oficial acnee, sunt neplacute pentru adolescenti, dar nu ocolesc nici adultii. La multi oameni, acneea va disparea dupa 25-30 de ani, dar mai sunt si „norocosi” care nu scapa de aceasta problema a pielii nici la 40 sau chiar 50 de ani.
Ce e de facut ca acneea sa dispara de tot de pe fata ta? Ce ar trebui sa mananci atunci cand ai acnee?
Cum sa ai un FICAT sanatos
17 Ianuarie 2023Situat in partea dreapta sus a cavitatii abdominale, sub diafragma, ficatul este unul dintre cele mai mari organe are corpului omenesc si cantareste aproximativ 1,5 kg - greutatea sa variaza de la persoana la persoana.
In acest video vei afla care sunt rolurile ficatului si ce trebuie sa faci ca sa il mentii sanatos!
Nutritionistul vrea ca tu sa intelegi aceste lucruri!
9 Ianuarie 2023Daca si tu ai dileme cand vine vorba de slabire cu nutritionist, ramai aici pentru ca iti voi spune ce e bine sa stii inainte sa intri in cabinet!
Cunoscuti si ca „politia mancarii”, nutritionistii sunt spaima pofticiosilor care vor sa slabeasca. Dietele plictositoare si neatragatoare, gandul ca vor manca doar salata si broccoli pentru o buna perioada de timp ii face pe multi sa renunte la regim… inainte de a incepe. Plus ca e complicat sa slabesti, sunt prea multe reguli, exceptii si informatii care se contrazic. Rosiile ingrasa? Pot sa mananc paine? Topesc kilogramele mai repede cu ceai verde?
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Foarte adevarat, felicitari celui care a scris articolul!!!

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii