Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Valori nutritionale oua
CSID - Vegetarian part time
POFTITI LA SLABIT! ELENA
ANTIOXIDANTI
ALERGAREA PE NISIP SAU IARBA POATE CRESTE RISCUL DE ACCIDENTARE


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole EXERCITII DE TIP FITBALL PENTRU UN ABDOMEN PLAT
Video - Alimentatia si sanatatea parului
CSID - Cat trebuie sa bei
TE AMENINTA VREO BOALA?
TRUCURI PENTRU SCADERE IN GRUTATE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil Fierbinte
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Psihologie » CREZI IN PLACEBO?

CREZI IN PLACEBO?


CREZI_IN_PLACEBO_33368.jpgDaca esti unul dintre scepticii care nu cred nici macar in puterea anumitor medicamente naturiste care se regasesc in farmacii sau in abilitatea unor specialisti de a te ajuta sa te vindeci sau macar sa scapi de anumite simptome cu ajutorul acupunturii sau terapiei prin meditatie, mai mult ca sigur ca efectul placebo nu te incanta nici pe departe. Dar ce inseamna de fapt "placebo"? S-ar parea ca originea cuvantului este una de natura latina si ar semnifica "voi face pe plac", dar intelesul sau din zilele noastre este legat de tratarea pacientilor suferinzi de diferite tipuri de boli fara folosirea unor substante active, prin folosirea unor "tratamente false", a unor pastile care nu contin altceva decat zahar sau substante total neutre pentru pacienti si boala acestora sau prin inducerea si sugerearea sentimentului sau a senzatiei ca un anumit procedeu medical a fost folosit cu adevarat. Un exemplu graitor pare a fi cazul unui barbat din SUA, suferind de cancer limfatic si al carui organism nu parea sa raspunda cu succes la niciun tratament medicamentos folosit de medicii acestuia. Cu toate ca sansele sale de supravietuire erau minime, doctorii i-au vorbit despre un medicament nou-nout menit a trata cancerul, asa-numitul "Krebiozen" (acesta a fost numele medicamentului de tip placebo folosit de doctori). Americanul a inceput "tratamentul" cu Krebiozen, iar cateva luni mai tarziu a putut sa paraseasca spitalul pe propriile-i picioare, in conditiile in care tumorile i se raspandisera considerabil in tot organismul in ultima perioada si nu i se dadusera multe sanse de supravietuire. Mai mult, omul se vindecase complet! Dupa un timp, a aflat faptul ca medicii sai il mintisera cu privire la medicamentul de tip placebo antementionat, astfel incat s-a stins la scurt timp.

CE SPUNE STIINTA DESPRE PLACEBO?

Daca esti ceva mai curios sa afli cum anume este privit efectul placebo de catre oamenii de stiinta, s-a parea ca multe studii au aratat faptul ca, uneori, puterea autosugestiei pare sa fie mult mai mare decat cea oferita de orice forma obisnuita de tratament medicamentos sau clinic. Serul fiziologic folosit adesea atunci cand pacientilor li se administreaza injctiile placebo si pastilele de zahar folosite in scopuri similare au dovedit un succes rasuantor in lupta impotriva unor boli cum ar fi migrenele sau simplele dureri de cap, tratarea depresiilor si a hipertensiunii arteriale, boala Parkinson sau chiar ulcerul. Cu toate acestea, crezi ca medicii care accepta sa imbratiseze astfel de tratamente isi respecta in continuare Juramantul lui Hiprocate? Trebuie sa recunoastem, acestia aleg sa isi minta pacientii, chiar daca aceasta minciuna poate fi considerata una admisibila, si, in unele cazuri, ar putea sa le refuze pacientilor dreptul de a incerca tratamente reale alternative, mintindu-i ca acestora li se administreaza deja un astfel de tratament. Trecand peste caracterul destul de controversat al acestui tip de tratament, din ce in ce mai mult psihologi, sociologi si medici au incearcat sa inteleaga fenomenul cat mai bine, cu precadere in ultimii 50 de ani.

CATI OAMENI RASPUND LA PLACEBO?

S-ar parea ca circa o treime din pacientii carora li se administreaza tratamentul de tip placebo ar reactiona pozitiv la acesta; unii oameni reactioneaza pozitiv si arata o imbunatatire semnificativa a simptomatologiei si chiar vindecari compeleet la simpul miros resimtit in cadrul spitalelor sau al cabinetului medicilor, altii se simt considerabil mult mai bine cand vad doar halatul alb specfic medicilor, si multi pacienti au aratat imbunatatiri si au raportat vindecari ale unor boli pentru care au primit tratamente care nu ar fi trebuit sa trateze patologia respectiva. Bolnavii de Parkinos aflati sub grija echipei psihologului Cynthia McRae de la Universitatea din Denver, SUA au raportat imbunatariri semnificative ale sanatatii acestora. Explicatia este simpla: jumatate din pacienti au fost mintiti ca au fost operati pe creier si ca li s-au implantat neuroni care sa produca dopamina suplimentara, in timp ce restul pacientilor au fost cu adevarat operati. Dupa monitorizari atente care s-au intins pe durata unui an intreg, ambele grupuri de pacienti au raportat aproximativ acelasi tip de rezultate pozitive, demonstrandu-se astfel ca simpul gand ca ar trebui sa se simta mai bine i-a ajutat pe acesti oameni sa isi imbunatateasca starea de sanatate. Dar cum este posibil asa ceva? Potrivit cercetatorilor, o anumita zona a creierului numita "nucleus accumbens" si care este de regula asociata cu bucuria si recompensele (si dependentele) este "inundata" in dopamina cand are loc efectul placebo, iar numeroase studii au demosntrat cu claritate faptul ca gandirea pozitiva si incredera in doctori pot sa modifice atat starea de spirit, cat si intregul organism, care poate sa treaca prin niste schimbari veridice si chiar sa ajute un pacient sa se vindece complet.

Acum ca ai aflat ceva mai multe despre efectul placebo, crezi ca ai putea sa profiti de aceste informatii data viitoare cand ai o banala durere de cap? Potrivit expertilor, merita sa incerci!



Alexandra Igna

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 21407 ori.



Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil

4 Decembrie 2023

Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.

Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.

Urmareste clipul pentru mai multe detalii!


Te ajuta CARNITINA sa slabesti?

28 Noiembrie 2023

Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.

Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!


Beneficiile vitaminei C

20 Noiembrie 2023

Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.

Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL? MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL?
Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM
Conform Scalei de Stress a lui Holmes si Rahe, divortul ...


AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
Sunt multi cei care decid sa se trateze singuri, fara ...
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...


Alte articole despre Psihologie






1 2 3 4 »
Pagina 1 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii