Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA
FOLOSIREA SUPLIMENTELOR PENTRU SLABIRE IN OBEZITATEA INFANTILA
Indoiri laterale ale trunchiului din culcat pe banca
BALACESTE-TE CU CAP!
VIDEO - Sforaitul, apneea de somn si obezitatea


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole REGIMUL DE SLABIRE - CATEVA PRINCIPII
Exercitii pentru muschii feselor
Extensia spre posterior a bratului cu gantera
ROSII UMPLUTE CU CIUPERCI
MASA DE CRACIUN
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » CUM PREVENIM RAHITISMUL

CUM PREVENIM RAHITISMUL


CUM_PREVENIM_RAHITIS_77174.jpgDeoarece rahitismul este o sperietoare pentru multe mamici, o sa va spun in randurile urmatoare cate ceva despre ce inseamna rahitism, cum se manifesta, cum se poate preveni si trata, ca sa stim despre ce e vorba, sa nu ne mai speriem si sa luam masurile care se cuvin ca sa-l facem sa dispara.

Sa incepem prin a afla cu ce dusman ne confruntam. Rahitismul este o boala metabolica proprie copilariei ce apare in perioada de crestere rapida a oaselor (cea mai intensa intre 2 si 12 luni), caracterizata prin hipovitaminoza D, perturbarea metabolismului calciului si fosforului, avand drept efect influentarea osificarii si aparitia modificarilor si patologiei osoase. Ne putem gandi ca rahitismul inseamna pentru copii acelasi lucru ca osteoporoza pentru adulti.

O sa ne referim pe larg la cauze un pic mai tarziu, dar ele se pot clasifica in 3 mari categorii: deficienta de vitamina D (cea mai frecventa), deficienta a calciului sau a fosfatilor (mai putin frecvente).

In trecut se putea vorbi de o adevarata "epidemie" de rahitism deoarece singura sursa de producere era determinata de contactul cu lumina solara (respectiv radiatiile ultraviolete de tip B), vitamina D sintetica (Ergosterol, vitamina D2) nefiind inca descoperita. Putem spune ca rahitismul a fost prima boala a copilului provocata de poluare, deoarece in epoca marii industrializari poluarea atmosferica a determinat imposibilitatea sintetizarii la nivelul pielii a vitaminei D, crescand astfel numarul copiilor cu rahitism.

Vitamina D3 (proprie organismului) se sintetizeaza in 3 etape: la nivelul pielii, avand drept adjuvant necesar radiatiile ultraviolete de tip B, la nivelul ficatului si la nivelul rinichiului. Produsul final al acestor procese este calcitriolul care se comporta asemanator unui hormon, avand rol in metabolismul fosfo-calcic.

Rahitismul este in continuare o boala foarte raspandita mai ales printre copiii alimentati natural, fiind cunoscut faptul ca laptele de mama contine o cantitate mica de vitamina D 20-40 UI/l. Formulele de lapte au o cantitate mai mare de vitamina D (aproximativ 400 u/l), insa tot insuficienta. De aceea este foarte important sa dam bebelusilor inca de la inceputul vietii lor (de la 2 saptamani) un supliment de vitamina D. Acest supliment trebuie dat zilnic pana la 1 an si jumatate sau chiar 2 ani si apoi doar in lunile reci, fara mult soare. Pe langa suplimentul de vitamina D trebuie sa avem grija si de expunerea zilnica la soare si de dieta administrata (in special sursele de lipide - precursori ai vitaminei D si cantitatea de lactate).

Sa revenim asupra cauzelor rahitismului. Frecventa acestuia este mai mare la bebelusii prematuri, la cei nascuti la termen, dar cu greutate mica la nastere, la cei cu boli cornice sau multispitalizati. Este mai frecvent intalnita la copiii cu o dieta neechilibrata (compusa predominant din fainoase sau la vegetarieni), de asemenea apare mai des la copiii cu malabsorbtie (fibroza chistica, boala celiaca, rezectii intestinale). Deoarece producerea vitaminei D se realizeaza in mai multe locuri, afectarea oricaruia dintre acestea determina deficit: expunerea necorespunzatoare la soare sau tenul hiperpigmentat, afectarea hepatica sau renala. Rahitismul poate fi determinat si de folosirea unor medicamente: antiepileptice (Fenobarbital, Fenitoin) sau corticosteroizi.

Rahitismul determina modificari la nivelul intregului sistem osos: astfel la nivelul capului se observa bose frontale proeminente (frunte olimpiana), cap turtit (plagiocefalie) si consistenta diferita a structurii osoase, mult mai putin dura (craniotabes), fontanela anterioara poate sa ramana deschisa sau se poate inchide mult mai tarziu decat in mod normal; hipotonie musculara generalizata, la nivelul toracelui - stern infundat si torace evazat la baze, cu coaste subtiate cu risc mare de fractura, "matanii costale" - proeminente localizate la nivelul articulatiilor dintre stern si coaste, la nivelul membrelor oasele incurbate (picioare in paranteza sau in X) cu proeminente la nivelul extremitatilor - "bratari". Rahitismul predispune de asemenea la modificari ale coloanei (cifoze, cifoscolioze) si la distrofii dentare sau aparitia tardiva a dintilor.

Daca ati observat toate aceste semne sau macar o parte din ele la copilul dumneavoastra trebuie sa programati o vizita la medical pediatru. Pentru a putea demonstra aceasta boala medicul trebuie sa faca o serie de analize de sange si investigatii imagistice. Vor fi necesare urmatoarele analize: calcemie, fosfatemie, fosfataza alcalina, parathormon, care vor aparea cu valori modificate. Va fi nevoie de asemenea de radiografii care sa demonstreze modificarile in structura si in forma oaselor.

Sa aflam acum cateva lucruri si despre tratament. Daca vreti sa nu aveti un copil cu rahitism, pregatirea trebuie sa inceapa inainte de nasterea lui. Profilaxia rahitismului incepe antenatal cu urmatoarele masuri pentru viitoarea mamica: sa se expuna regulat la soare, sa aiba o alimentatie echilibrata, cu cantitati suficiente de calciu (lactate) si lipide (precursori ai vitaminei D), iar din trimestrul III de sarcina trebuie sa ia preparate cu vitamina D 500 U/zi vara si 1000 U/zi iarna sau 4000-5000 U/ saptamana. Daca mama a urmat aceste reguli atunci copilul are toate premizele necesare pentru a se lupta cu rahitismul. Insa lupta nu se opreste aici. Dupa nastere trebuie sa urmam unele reguli si pentru bebelus: regim alimentar echilibrat (fara sa se bazeze doar pe fainoase si fara sa adoptam un regim vegetarian), sa-l expunem regulat la soare (20 de minute zilnic, mai mult pentru cei cu tenul mai inchis la culoare) si sa administram tratament zilnic cu vitamina D 1 an si jumatate sau 2 ani, urmand ca apoi pana la 7-10 ani sa administram doar in lunile friguroase (cele care incep cu R, septembrie-aprilie). Preparatele folosite pot fi sub forma de picaturi (Vigantol) sau sub forma de tablete (Vigantoletten, Fluor Vigantoletten). Dozele si modul de administrare vor fi indicate de medicul pediatru.

Sper ca informatiile furnizate va vor fi folositoare si va vor ajuta sa aveti copii sanatosi si frumosi.



Dr. Oana Iaru

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 58035 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii