Sunteti aici :: Sanatate » FOSFATIDILSERINA SI PERFORMANTA
FOSFATIDILSERINA SI PERFORMANTA
Fosfadidilserina este un supliment nutritiv care a fost utilizat initial cu scopul imbunatatirii activitatii cerebrale. O parte dintre studii au aratat ca aceasta substanta chimica amelioreaza capacitatile cognitive la persoanele in varsta. In plus, fosfaditidilserina a fost propusa pe piata drept substanta cu capacitati "anticortizolice" - doua studii realizate de catre oamenii de stiinta italieni au aratat faptul ca fosfatidilserina poate reduce secretia de cortizol care apare dupa un efort intens. De curand a inceput sa fie utilizata de catre culturisti, drept substanta cu capacitate anticatabolica si in speranta ameliorarii raspunsului anabolizant. Insa aceste sperante nu s-au dovedit a fi reale, conform unui studiu publicat in ianuarie 2006, in Medicine & Science in Sport & Exercise - "Effects of Phosphatidylserine on Exercise Capacity during Cycling in Active Males".
Totusi, acest studiu a aratat un aspect pozitiv al utilizarii acestei substante. In cadrul studiului, patruzeci de barbati au primit cate 750 mg de fosfatidilserina in scopul observarii modificarii capacitatii de performanta. Ei au fost instruiti sa pedaleze in trei serii a cate 10 minute la 45, 55, respectiv 65% din VO2 max (capacitatea maxima de efort aerob), urmat de un efort la 85% din VO2 max dus pana la epuizare. La cinci zile dupa aceasta proba, timp de 11 zile, subiectii au primit fie un placebo, fie fosfatidilserina. La finalul acestei perioade, testul de efort a fost realizat din nou.
Determinarile de laborator au vizat o serie de parametrii care urmaresc evolutia performantei, capacitatea respiratorie si cardiaca de efort, compozitia sanguina - toate acestea au fost masurate inainte, in timpul si dupa testul de efort. Acestea au aratat ca subiectii care au consumat fosfatidilserina au inregistrat o crestere semnificativa a duratei de executie a efortului maximal efectuat pana la epuizare - de la 7 minute si 51 de secunde la 9 minute si 55 secunde, cel putin. Insa in ceea priveste modificarea parametrilor biologici specifici efortului fizic (in stransa legatura cu secretia de cortizol), nu s-a observat o diferenta semnificativa.
Concluzia acestui studiu a fost ca fosfatidilserina are efecte ergogenice, dar mecanismul ramane a fi stabilit prin studii ulterioare.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 45313 ori.
Acizii grasi Omega-3. De ce sunt esentiali?
23 Mai 2022
Un aport adecvat de acizi grasi omega-3 este extrem de important pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, atat la adulti, cat mai ales la copii, iar daca vine vorba de sportivi, cu atat mai mult.
Organismul mamiferelor nu este capabil sa produca acizi grasi omega-3, prin urmare, suntem dependenti de aportul alimentar.
Dar ce face acizii grasi omega-3 sa fie asa speciali?
De ce este important zincul
17 Mai 2022
Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corp, fiind prezent in toate celulele. Zincul este un mineral necesar organismului uman in cantitati mici, insa este implicat in numeroase procese ce tin de metabolismul celular.
El contribuie la activitatea enzimelor in reactii chimice esentiale, la sinteza proteinelor, cresterea celulelor, vindecarea ranilor, sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si functionarea imunitatii.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022
Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii