Sunteti aici :: Nutritie » SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT
SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT
Soia provine din Asia , unde era cultivata cu 3000 de ani inaintea erei noastre.Semintele de soia impreuna cu utilizarea acestora au fost descoperite de catre un om de stiinta si calator german -Engelbert Kaempfer care se afla "ad interim"in cadrul Companiei Olandeze a Indiilor de Est din Japonia.Exista surse care sugereaza faptul ca acest excelent om de stiinta a obtinut informatii secrete despre Japonia si informatii botanice care il interesau datorita mituirii si vanzarii de informatii .
Denumirea latina este Glycine max si este o planta anuala ,cultivata pentru seminte si muguri.
Preparatele din soia sunt aliati de incredere ai omului modern pentru mentinerea echilibrului fizic si psihic.Nutritionistii aseaza soia in topul antioxidantilor foarte puternici, cu rol de protectie a organismului impotriva substantelor toxice din atmosfera.O dieta bogata in acest aliment complex previne boli grave precum hepatita, diabetul sau cancerul de san.Si persoanele care sunt in convalescenta sau au trecut printr-o perioada solicitanta se refac mai repede daca mananca preparate din soia.
Ce contine soia?
O sursa excelenta de substante active : proteine (pana la 40%, carnea avand doar 15-20%), glucide(30 g), lipide(in proportie de 12-25%), calciu (280mg), lecitina , albumina, fibre(5g), acizi grasi saturati, acid oleic, vitaminele A,B1, B2, C, D, E, fier(8,4 mg %).In total 100 g de soia are 381 de calorii.Se recomanda soia drept un inlocuitor excelent al preparatelor din carne.Medicii recomanda consumul a 25 de grame de albumine provenind din produse pe baza de soia zilnic.O dieta bazata pe proteinele care provin din soia micsoreaza riscul apariei bolilor de inima.
De ce este recomandata femeilor?
Cantitatea mare de antioxidanti din soia, numiti izoflavonoizi, contribuie la mentinerea echilibrului hormonal. Majoritatea suplimentelor alimentare cu rol adjuvant in tulburarile date de menopauza contin izoflavonoizi .Consumul de produse pe baza de soia micsoreaza efectele menopauzei si nu provoaca alte efecte secundare..De asemenea, scade riscul aparitiei cancerului de san, contribuie la reducerea colesterolului "rau" si cresterea masei osoase.Mugurii de soia sunt recomandati pentru prevenirea bolilor de rinichi.
Preparate din soia si proprietatile lor
Este surprinzator cate produse alimentare sunt obtinute datorita acestei legume : laptele de soia, sosul de soia, faina de soia, macaroanele de soia, uleiul de soia, tofu, miso.
Faina - bogata in proteine
Spre deosebire de faina de grau, cea de soia este de 20 de ori mai bogata in materii grase si de patru ori mai bogata in sodiu.In schimb, este saraca in carbohidrati.Acestui sortiment de faina ii lipseste glutenul ,ceea ce recomanda consumarea ei de catre persoanele care au intoleranta la gluten.
Branza - poate combate tumorile
Branza obtinuta din soia, sau tofu, are multe proteine si poate fi consumata in locul carnii.De asemenea , contine calciu si impiedica dezvoltarea tumorilor.
Soia si modificarile genetice
Ca orice planta care a suferit modificari genetice si soia isi poate pierde din calitati si poate chiar sa devina daunatoare sanatatii deoarece ii creste toxicitatea,creste rezistenta plantei la anumite antibiotice si capata un potential alergenic crescut.Asadar, trebuie sa ne asiguram ca nu este modificata genetic(lucru care in mod normal este specificat pe eticheta) si sa o consumam cat mai putin prelucrata.Exista si alte produse din soia - pate vegetal, salam - care, in urma procesului de prelucrare , isi pierd din calitatile nutritive si terapeutice deosebite ale acestei plante.

Acest articol a fost vizualizat de 59840 ori.
E bine sa consumi alimente alcaline?
30 Ianuarie 2023Printre atatea diete si regimuri care te imbie cu promisiuni de tot felul, dieta alcalina iese in evidenta prin atentia pentru sanatate, in primul rand, nu doar pentru slabit.
Dar cat este insa adevar si cat mit cand vine vorba de beneficiile sale? Cat de utile sunt alimentele alcaline pentru sanatate si pentru slabire?
Relatia dintre DIETA si ACNEE
24 Ianuarie 2023„Renunta la ciocolata daca vrei sa scapi de cosuri! Nu mai manca grasimi!” Sunt sigur ca ai auzit aceste replici daca te afli in cautarea unei solutii ca sa ai fata mai curata. Cosurile, numite oficial acnee, sunt neplacute pentru adolescenti, dar nu ocolesc nici adultii. La multi oameni, acneea va disparea dupa 25-30 de ani, dar mai sunt si „norocosi” care nu scapa de aceasta problema a pielii nici la 40 sau chiar 50 de ani.
Ce e de facut ca acneea sa dispara de tot de pe fata ta? Ce ar trebui sa mananci atunci cand ai acnee?
Cum sa ai un FICAT sanatos
17 Ianuarie 2023Situat in partea dreapta sus a cavitatii abdominale, sub diafragma, ficatul este unul dintre cele mai mari organe are corpului omenesc si cantareste aproximativ 1,5 kg - greutatea sa variaza de la persoana la persoana.
In acest video vei afla care sunt rolurile ficatului si ce trebuie sa faci ca sa il mentii sanatos!

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii