Sunteti aici :: Nutritie » SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT
SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT
Soia provine din Asia , unde era cultivata cu 3000 de ani inaintea erei noastre.Semintele de soia impreuna cu utilizarea acestora au fost descoperite de catre un om de stiinta si calator german -Engelbert Kaempfer care se afla "ad interim"in cadrul Companiei Olandeze a Indiilor de Est din Japonia.Exista surse care sugereaza faptul ca acest excelent om de stiinta a obtinut informatii secrete despre Japonia si informatii botanice care il interesau datorita mituirii si vanzarii de informatii .
Denumirea latina este Glycine max si este o planta anuala ,cultivata pentru seminte si muguri.
Preparatele din soia sunt aliati de incredere ai omului modern pentru mentinerea echilibrului fizic si psihic.Nutritionistii aseaza soia in topul antioxidantilor foarte puternici, cu rol de protectie a organismului impotriva substantelor toxice din atmosfera.O dieta bogata in acest aliment complex previne boli grave precum hepatita, diabetul sau cancerul de san.Si persoanele care sunt in convalescenta sau au trecut printr-o perioada solicitanta se refac mai repede daca mananca preparate din soia.
Ce contine soia?
O sursa excelenta de substante active : proteine (pana la 40%, carnea avand doar 15-20%), glucide(30 g), lipide(in proportie de 12-25%), calciu (280mg), lecitina , albumina, fibre(5g), acizi grasi saturati, acid oleic, vitaminele A,B1, B2, C, D, E, fier(8,4 mg %).In total 100 g de soia are 381 de calorii.Se recomanda soia drept un inlocuitor excelent al preparatelor din carne.Medicii recomanda consumul a 25 de grame de albumine provenind din produse pe baza de soia zilnic.O dieta bazata pe proteinele care provin din soia micsoreaza riscul apariei bolilor de inima.
De ce este recomandata femeilor?
Cantitatea mare de antioxidanti din soia, numiti izoflavonoizi, contribuie la mentinerea echilibrului hormonal. Majoritatea suplimentelor alimentare cu rol adjuvant in tulburarile date de menopauza contin izoflavonoizi .Consumul de produse pe baza de soia micsoreaza efectele menopauzei si nu provoaca alte efecte secundare..De asemenea, scade riscul aparitiei cancerului de san, contribuie la reducerea colesterolului "rau" si cresterea masei osoase.Mugurii de soia sunt recomandati pentru prevenirea bolilor de rinichi.
Preparate din soia si proprietatile lor
Este surprinzator cate produse alimentare sunt obtinute datorita acestei legume : laptele de soia, sosul de soia, faina de soia, macaroanele de soia, uleiul de soia, tofu, miso.
Faina - bogata in proteine
Spre deosebire de faina de grau, cea de soia este de 20 de ori mai bogata in materii grase si de patru ori mai bogata in sodiu.In schimb, este saraca in carbohidrati.Acestui sortiment de faina ii lipseste glutenul ,ceea ce recomanda consumarea ei de catre persoanele care au intoleranta la gluten.
Branza - poate combate tumorile
Branza obtinuta din soia, sau tofu, are multe proteine si poate fi consumata in locul carnii.De asemenea , contine calciu si impiedica dezvoltarea tumorilor.
Soia si modificarile genetice
Ca orice planta care a suferit modificari genetice si soia isi poate pierde din calitati si poate chiar sa devina daunatoare sanatatii deoarece ii creste toxicitatea,creste rezistenta plantei la anumite antibiotice si capata un potential alergenic crescut.Asadar, trebuie sa ne asiguram ca nu este modificata genetic(lucru care in mod normal este specificat pe eticheta) si sa o consumam cat mai putin prelucrata.Exista si alte produse din soia - pate vegetal, salam - care, in urma procesului de prelucrare , isi pierd din calitatile nutritive si terapeutice deosebite ale acestei plante.

Acest articol a fost vizualizat de 62790 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii