Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam 4 OBICEIURI CARE PERICLITEAZA SLABIREA
CREMA DE DOVLECEI
ANTRENEAZA-TE FOLOSIND BENZILE ELASTICE
PROPOLISUL
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole DA JOS BURTA! editia 2006
Ridicarea bazinului de la sol, din pozitia culcat
MANCAREA SI PERSONALITATEA
10 FACTORI CARE TE DISTRAG DE LA SCADEREA IN GREUTATE
DIETA CU CALORII "NEGATIVE"
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Remedii Naturale pentru Sănătatea Articulațiilor Fierbinte
Pentru a ne menține articulațiile sănătoase, e important să le folosim corect și să le protejăm de suprasolicitare....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CATE OUA POT SA CONSUM?

CATE OUA POT SA CONSUM?


CATE_OUA_POT_SA_CONS_76398.jpg
Aceasta este o intrebare frecventa, din doua motive - toata lumea stie ca ouale sunt surse foarte valoroase de proteine, ceea ce le face indispensabile pentru alimentatia oamenilor activi, insa multi au aflat ca galbenusul oualelor contine o cantitate destul de importanta de colesterol, substanta asociata cu riscul aterosclerozei si a numeroaselor boli ce apar ulterior.

In ultima perioada de timp, tot mai multi oameni sufera dezechilibre metabolice, printre care cea mai frecventa fiind cresterea nivelului de colesterol seric. Se estimeaza ca peste 100 de milioane de americani inregistreaza un nivel crescut de colesterol si mare parte dintre acestia se confrunta cu "killer"-ul numarul 1 in lume, bolile cardiovasculare. Prima linie de aparare pe care o invoca medicii in aceste cazuri este regimul alimentar. La acesta se adauga bineinteles scaderea in greutate, antrenamentul si modificarea obiceiurilor alimentare pe termen lung.

Daca in treouacut medicii si nutritionistii recomandau evitarea completa a alimentelor cu contiunt mare de colesterol, astazi atitudinea lor s-a schimbat. "Nici un aliment nu trebuie eliminat complet," afirma nutritionistul David Grotto, purtatorul de cuvand al American Dietetic Association, care consiliaza in mod frecvent persoane cu colesterolemie crescuta. El este de parere ca "totul poate fi negociat" tinand cont de marimea portiilor si facand anumite inlocuiri de alimente."Se pot gasi metode de a include in meniu alimentele favorite ale fiecaruia." Ouale, considerate pana de curand un simbol al colesterolului in alimentatie si un element decisiv ce contribuie la bolile cardiace, acum nu mai este atat de rau vazut nici macar in cazul celor cu colesterol crescut, cu atat mai putin in cazul persoanelor sanatoase, asta pentru ca s-a constatat ca aportul de colesterol prin alimentatie are doar o contributie limitata la cresterea colesterolului total in sange. Acum nutritionistii blameaza grasimile saturate, si in special pe cele trans, pentru influenta majora asupra metabolismului lipidelor.

Studiile recente au aratat ca prin consumul unui ou intreg pe zi nu se inregistreaza cresterea nivelului de colesterol si nici nu creste riscul bolilor cardiovasculare la persoanele sanatoase. Insa daca o persoana are deja nivelul colesterolului crescut, se recomanda reducerea consumului de oua intregi la 2-3 pe saptamana. Chiar daca ouale contin destul de mult colesterol, totusi cantitatea de grasimi saturate nu este atat de mare. Acelasi lucru se poate afirma si despre creveti si scoici, care nu pun probleme daca sunt consumate cu moderatie, mai ales daca nu sunt gatite prin prajire in unt sau ulei.

Nutritionista Elaine Trujillo este de parere ca in zielele noastre problema ar trebui pusa diferit: nu este absolut necesar sa limitam consumul anumitor alimente, ci mai curand sa adaugam alimente despre care s-a dovedit ca reduc nivelul colesterolului in sange. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca adaugand o anumita combinatie de alimente "sanatoase" la regimul alimentar, se poate un efect similar administrarii unor statine din prima generatie (statinele sunt medicamente care reduc colesterolemia). In cadrul acestui studiu realizat de dr. David Jenkins de la Universitatea Toronto, participantii au consumat un regim alimentar sarac in grasimi saturate si bogat in fibre alimentare (provenind din ovaz si secara), proteine din soia, alune de padure si margarina imbogatita cu steroli. Dupa 12 luni, cei care au urmat acest regim au inregistrat o reducere a LDL colesterolului (cel "rau") cu 20% sau mai mult - comparabil cu nivelele obtinute prin administrarea medicatiei. Chiar si la cei care nu au urmat decat din cand in cand regimul, s-a remarcat o reducere cu 10% a LDL colesterolului. Dr. Jenkins este de parere ca in cazul acestor alimente se poate vorbi de un "efect cumulativ", fiecare dintre ele contribuind in mod diferit la scaderea colesterolului.

Asadar, mai ales daca sunteti sanatosi, nu trebuie sa va feriti de oua, insa nu includeti in regimul vostru saptamanal mai mult de 3-4 oua intregi, fiindca oua se gasesc incluse si in alte alimente pe care le cumparati gata preparate sau semipreparate. La albusuri nu aveti interdictie absolut deloc, acestea fiind surse deosebit de valoroase de proteine. Este recomandat ca macar odata la 3 ani (dar de preferat in fiecare an) sa va determinati profilul lipidic (colesterol total, HDL, LDL colesterol si trigliceride).

Ou de gaina, crud, 100g

  • Calorii (kcal): 149.0
  • Proteine (g): 12.49
  • Carbohidrati (g): 1.22
  • Grasime (g): 10.02
  • Grasimi saturate (g): 3.1
  • Colesterol (mg): 425.0
  • Grasimi mononesaturate (g): 3.809
  • Grasimi polinesaturate (g): 1.364
  • Apa (g): 75.33
  • Vitamina A (UI): 635.0
  • Tiamina (mg): 0.062
  • Riboflavina (mg): 0.508
  • Niacina (mg): 0.073
  • Acid pantotenic (mg): 1.255
  • Vitamina B6 (mg): 0.139
  • Acid folic (mcg): 47.0
  • Vitamina B12 (mcg): 1.0
  • Vitamina C (mg): 0.0
  • Vitamina D (UI): 52.0
  • Vitamina E (mg): 1.05
  • Calciu (mg): 49.0
  • Fier (mg): 1.44
  • Magneziu (mg): 10.0
  • Fosfor (mg): 178.0
  • Potasiu (mg): 121.0
  • Seleniu (mcg): 30.8
  • Sodiu (mg): 126.0
  • Zinc (mg): 1.1


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 122522 ori.



Remedii Naturale pentru Sănătatea Articulațiilor

3 Aprilie 2025

Pentru a ne menține articulațiile sănătoase, e important să le folosim corect și să le protejăm de suprasolicitare. Mișcarea regulată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, ajută la menținerea flexibilității și la întărirea mușchilor care susțin articulațiile.

Hidratarea joacă și ea un rol esențial, deoarece lichidul sinovial din articulații are nevoie de apă pentru a le menține lubrifiate. Alimentația echilibrată contribuie și ea la sănătatea articulațiilor. Alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, nucile și semințele, reduc inflamația, iar colagenul și vitamina C din citrice, ardei sau supa de oase ajută la regenerarea cartilajului. E bine să evităm excesul de zahăr și alimentele ultraprocesate, care pot favoriza inflamația și rigiditatea articulară.

Greutatea corporală are un impact mare asupra articulațiilor, mai ales asupra genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Dacă avem kilograme în plus, presiunea asupra acestor articulații crește, ceea ce poate duce la uzură și dureri. Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o alimentație echilibrată și mișcare regulată poate preveni multe probleme.

Nu în ultimul rând, postura corectă și evitarea mișcărilor bruște sau repetitive pot preveni accidentările. Dacă stăm mult timp la birou, e bine să facem pauze pentru a ne mișca, iar dacă ridicăm greutăți, trebuie să folosim tehnici corecte pentru a proteja coloana și articulațiile. Cu puțină grijă și atenție, ne putem menține articulațiile sănătoase și flexibile pentru mai mult timp!


Magneziul, mineralul esenţial pentru sănătatea ta!

17 Februarie 2025

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, dar adesea trecut cu vederea. Joacă un rol crucial în peste 300 de reacții biochimice din organism, contribuind la funcționarea optimă a mușchilor și a sistemului nervos, la reglarea glicemiei și la menținerea sănătății oaselor.

Un nivel adecvat de magneziu ajută la reducerea stresului și a oboselii, îmbunătățind calitatea somnului și starea generală de bine. De asemenea, susține sănătatea cardiovasculară, ajutând la menținerea unei tensiuni arteriale normale și la prevenirea aritmiilor. Alimente precum nucile, semințele, legumele cu frunze verzi și cerealele integrale sunt surse excelente de magneziu, dar uneori suplimentele pot fi necesare, mai ales în perioade de stres intens sau efort fizic crescut.

Deficiența de magneziu poate duce la crampe musculare, iritabilitate, insomnie și chiar probleme cardiace, așa că este important să ne asigurăm că avem un aport suficient pentru o viață echilibrată și sănătoasă.


5 paşi OBLIGATORII pentru SLĂBIRE rapidă

27 Ianuarie 2025

Slăbirea rapida si eficientă înseamnă mai mult decât simpla pierdere de kilograme – este despre a adopta un stil de viață sănătos și sustenabil. Aceasta implică o combinație echilibrată de alimentație corectă, activitate fizică regulată și o atitudine pozitivă față de propriul corp.

Nu este vorba despre diete drastice sau soluții rapide, ci despre înțelegerea nevoilor organismului și crearea unor obiceiuri care să dureze pe termen lung. Un aspect esențial al slăbirii eficiente este concentrarea pe calitatea alimentelor, nu doar pe cantitate, alegând alimente nutritive care oferă energie și sprijină sănătatea generală. În același timp, mișcarea joacă un rol vital, fie că vorbim despre exerciții intense sau activități mai blânde, cum ar fi mersul pe jos sau yoga.

La fel de important este să ai răbdare și să-ți setezi obiective realiste. Slăbirea eficientă nu înseamnă să obții rezultate peste noapte, ci să construiești un echilibru care să îți permită să-ți menții greutatea dorită fără să te simți frustrată sau lipsită de energie. În final, contează să fii bună cu tine însăți și să accepți că drumul către o versiune mai sănătoasă a ta poate avea și obstacole. Fiecare pas mic contează, iar progresul real vine atunci când îți prioritizezi sănătatea, atât fizică, cât și emoțională.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii