Sunteti aici :: Nutritie » REGIMUL SARAC IN CARBOHIDRATI SI DEZVOLATAREA MASEI MUSCULARE
REGIMUL SARAC IN CARBOHIDRATI SI DEZVOLATAREA MASEI MUSCULARE
Regimurile alimentare sarace in carbohidrati au devenit populare printre cei care urmaresc sa scape de excesul adipos, fara insa a pierde masa musculara. Reprezinta aceasta metoda o cale eficienta si pentru a dezvolta masa musculara? O echipa de experti de la Universitatea Connecticut a hotarat sa afle. Ei si-au publicat rezultatele cercetarilor in revista Metabolism. Acesti oameni de stiinta au facut urmatorul experiment: au supus un grup de barbati la un regim alimentar cetogenic, adica au trecut de la un aport normal de carbohidrati (in cazul lor in jur de 50% din totalul caloric zilnic) la un aport foarte redus. Alimentele pe care le-au consumat in acesta perioada au fost: carne de vaca (sub forma de friptura sau hamburgeri), branza, oua, unt de arahide, diverse nuci si seminte, anumite legume si concentrate proteice. Subiectii au fost instruiti sa evite consumul de fructe si sucuri de fructe, lactate (cu exceptia branzei si a smantanei), paine si alte produse de panificatie, cereale, orez, fasole si dulciuri.
Regimul grupului de control (regim normal)
*Total caloric - 2540 kcal/zi
* Proteine - 113 g (20% din total caloric)
* Carbohidrati - 306 g (48% din total caloric)
* Lipide - 91 g (32% din total caloric)
Regimul grupului cu regim sarac in carbohidrati
* Total caloric - 2334 kcal/zi
* Proteine - 176 g (30% din totalul caloric)
* Carbohidrati - 46 g (8% din totalul caloric)
* Lipide - 157 g (62% din totalul caloric)
Rezultatele studiului au aratat ca grupul cu regim sarac in carbohidrati a pierdut in 6 saptamani 3,5 kg de grasime si a castigat 1 kg de masa musculara, in timp ce grupul de control nu a inregistrat nici o scadere in greutate si doar o usoara crestere de cateva sute de grame pe baza dezvoltarii masei musculare. Se poate trage de aici concluzia ca regimurile sarace in carbohidrati reprezinta solutia pentru ceea ce isi doresc multi dintre noi, adica eliminarea grasimii concomitent cu dezvoltarea musculaturii?
Nu chiar. In primul rand, subiectii care au urmat regimul sarac in carbohidrati au consumat mai multe proteine (176 g fata de 113 g), iar acest aport suplimentar de proteine a avut un rol important in dezvoltarea masei musculare. Nu se poate afirma ca acest gen de regim are o influenta decisiva in cresterea masei musculare, scopul sau principal fiind reducerea stratului adipos. Conform concluziilor cercetatorilor din intreaga lume, cel mai eficient regim pentru dezvoltarea masei musculare este cel hipercaloric, dar care aduce un aport normal de carbohidrati sau chiar un aport crescut. Conducatorul echipei de cercetatori, Jeff Volek considera ca e nevoie de un aport substantial de carbohidrati pentru cei care urmaresc sa isi dezvolte musculatura. "Daca incerci sa cresti in greutate, dieta cetogenica nu este cea mai buna solutie fiindca acesta va induce pierderea masei adipoase, deci per total se produce o scadere in greutate", afirma Volek.
O alternativa la regimul sarac in carbohidrati, forma stricta este ciclizarea aportului de carbohidrati in cursul saptamanii. Asta inseamna ca in zilele 1-3 sa consumati foarte putin carbohidrati, iar totalul caloric sa fie redus, apoi cresteti treptat aportul in zilele 4 si 5, pentru ca in zilele 6 si 7 sa ajungeti la un aport de mentinere a greutatii, sau puteti sa ramaneti pe un regim hipocaloric cu un deficit de 10-20% fata de regimul de mentinere. Retineti ca nu numai greutatea totala este importanta, ci si procentul de grasime corporala, care pentru un barbat normal trebuie sa fie in jur de 15%, iar pentru o femeie de aproximativ 22%.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 44942 ori.
Acizii grasi Omega-3. De ce sunt esentiali?
23 Mai 2022
Un aport adecvat de acizi grasi omega-3 este extrem de important pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, atat la adulti, cat mai ales la copii, iar daca vine vorba de sportivi, cu atat mai mult.
Organismul mamiferelor nu este capabil sa produca acizi grasi omega-3, prin urmare, suntem dependenti de aportul alimentar.
Dar ce face acizii grasi omega-3 sa fie asa speciali?
De ce este important zincul
17 Mai 2022
Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corp, fiind prezent in toate celulele. Zincul este un mineral necesar organismului uman in cantitati mici, insa este implicat in numeroase procese ce tin de metabolismul celular.
El contribuie la activitatea enzimelor in reactii chimice esentiale, la sinteza proteinelor, cresterea celulelor, vindecarea ranilor, sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si functionarea imunitatii.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022
Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii