Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam COSTUL DIETELOR COMERCIALE AMERICANE
HIDROMELUL (MIEDUL SAU HRANA ZEILOR)
DISTRIBUTIA SI DEPUNEREA GRASIMII
ALCOOLISMUL, UN PARIU CU VIATA INTODEAUNA PIERDUT
PLATOUL - UNA DIN PROBLEMELE CURELOR DE SLABIRE


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CUM SA-TI AJUTI COPILUL SA ISI MENTINA O GREUTATE NORMALA
CINE TE AJUTA SA SLABESTI?
BIOLOGIA OBEZITATII
Consumul de fructe in curele de slabire
VIDEO - Alimentatia pe grupe de varsta
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile scortisoarei Fierbinte
Scortisoara este disponibila sub forma de pudra, bastonase, ulei esential si intra in compozitia diferitor suplimente....
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » DEFICIENTA DE FIER LA SPORTIVI

DEFICIENTA DE FIER LA SPORTIVI


Fierul este un oligoelement foarte important in organism, iar anemia este o problema destul de frecvent intalnita in randul sportivilor, in special al femeilor. Functia principala a fierului in organism este participarea la alcatuirea moleculei de hemoglobina, care are rol de transport al oxigenului si dioxidului de carbon. Buna functionare a tuturor organelor, dar mai ales a miocardului si creierului se bazeaza pe o alimentare permanenta cu oxigen. In cazul deficientei de fier, alimentarea cu oxigen a organismului lasa de dorit si astfel atat buna lui functionare, cat si capacitatea de performanta sunt afectate. Fierul este de asemenea util pentru a mentine functionarea sistemului imunitar. Anemicii au o predispozitie crescuta catre infectii.

Riscul lipsei de fier poate sa apara intr-una dintre urmatoarele situatii:

- Aport inadecvat de fier - apare la sportivii care nu se hranesc bine. Consumul de carne rosie poate sa rezolve aceasta problema.

- Necesar crescut de fier - antrenamentele foarte intense induc necesitatea existentei unui numar mai mare ce hematii (celule rosii), iar acestea contin hemoglobina. Pentru ca hemoglobina sa fie sintetizata e nevoie de un aport optim de fier. In special in cazul sportivilor din sporturi de rezistenta, rata de transformare (reciclare) a fierului este mult accelerata.

- Pierderi mari de fier - pot sa apara in urma accidentarilor, iar la femei in timpul menstruatiei. In cazul alergatorilor se poate inregistra un fenomen aparte - la cei care poarta incaltaminte de prosta calitate si alearga pe suprafete dure se produce o distrugere accentuata a hematiilor la nivelul talpilor (hemoliza). De asemenea, prin transpiratie se pierde o cantitate de fier, iar sportivii care transpira mult pierd mai mult fier.

Simptomatologia anemiei feriprive in cazul sportivilor include reducerea rezistentei la efort, palpitatii, stare de obosela accentuata, cresterea frecventei cardiace in cursul efortului fizic, scaderea fortei musculare, accidentari mai frecvente, infectii mai frecvente ca de obicei, apetit mai redus, iritabilitate si scaderea interesului pentru antrenamente. Multe dintre aceste simptome sunt comune cu cele ce apar in cazul sindromului de supraantrenament, de aceea se poate gresi usor, stabilindu-se un diagnostic eronat. Cea mai fidela cale de a pune un diagnostic corect este examenul de laborator. Pe langa sideremie (nivelul de fier plasmatic) se vor masura si indicii eritrocitari, adica o serie de parametrii ai hematiilor.

Atunci cand se constata existenta unei anemii feriprive, se recomanda suplimentarea dietei cu preparate de fier. Tratamentul cu fier trebuie facut la indicatia unui medic, fiindca excesul de fier poate conduce la intoxicatie cu acest metal (boli cardiovasculare, cancer, boli neurodegenerative).

In general, se indica un aport zilnic de 15 mg de fier la femei si 10 mg la barbati. Sportivii de performanta si cei ce fac efort fizic sustinut au nevoie de un aport mai mare de fier.

In ceea ce priveste asigurarea necesarului de fier prin alimentatie, trebuie spus ca atat alimentele de origine animala, cat si cele de origine vegetala contin fier, insa absorbtia fierului din alimentele de origine animala este mai mare. Va recomand sa consumati carne rosie, carne de pui, peste si organe interne (in special ficat). Retineti ca absorbtia fierului este redusa prin consumul de cafeina, in schimb este favorizata prin consumul de fructe, in special citrice (deoarece contin vitamina C). Printre alimentele de origine vegetala care sunt surse bune de fier se numara legumele, nucile, semintele, prunele, fasolea, cartofii. Exista cereale pentru micul dejun, care au fost imbogatite cu fier.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 10775 ori.



Beneficiile scortisoarei

26 Septembrie 2022

Scortisoara este disponibila sub forma de pudra, bastonase, ulei esential si intra in compozitia diferitor suplimente. Ea contine minerale - calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, vitaminele A, B, K si antioxidanti ca beta-caroten, colina, alfa-caroten, licopen. Totusi, deoarece in mancare se foloseste de obicei putina scortisoara, nutrientii nu vor avea un impact semnificativ la necesarul zilnic.

Dar oare este buna pentru slabit?


Dieta in premenopauza

21 Septembrie 2022

Premenopauza este etapa de tranziție spre menopauză, în această perioadă având loc diferite schimbări fiziologice în organismul feminin. Nivelurile de estrogen și progesteron încep să fluctueze, iar ulterior scad. Astfel, apar simptome ca: menstruații neregulate, cu schimbări ale fluxului sau frecvenței, uscăciune vaginală, bufeuri, transpirații în timpul nopții, modificări ale dispoziţiei, iritabilitate, probleme de somn.

O problema frecvent intalnita este cresterea in greutate! In acest clip vorbim despre alimentatia optima in perioada de premenopauza.


Proportiile optime intre macronutrienti

12 Septembrie 2022

Numaratul caloriilor din alimente este o strategie adoptata uneori de persoanele care vor sa slabeasca. Daca mergem mai in profunzime cu acest proces, putem lua in calcul si macronutrientii, care duc discutia un pas mai departe, spre sursa caloriilor.

Este util sa ai un anumit raport de macronutrienti daca vrei sa slabesti sau conteaza mai mult caloriile?



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(11 Iulie 2018 15:28) Georgian a spus

Buna ziua.cum explicati o valoare a feritinei la nivelul minim (25) si o valoare a hemoglobinei de 17.6 .acestea nu ar trebui sa fie legate intre ele? Ce se poate face in acest sens? Multumesc


Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii