Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Dragos Luscan
DETOXIFIEREA DE TOAMNA - CATEVA RETETE DELICIOASE
CSID - Consumati sucuri de fructe!
SCADEREA IN GREUTATE, UN PROCES DE TRANSFORMARE COMPORTAMENTALA
CSID - Orice kilogram in plus creste riscul de cancer colonic


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Ridicari pe varfuri (pe un picior)
TU STII SA MERGI PE BICICLETA?
EXCESELE DE SARBATORI
ABDOMENUL - SCURTA ANALIZA
IMPLICATIILE EMOTIONALE ALE UNEI SARCINI PIERDUTE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce trebuie sa faci ca sa ai plamani sanatosi Fierbinte
Plămânii sunt esențiali pentru viața noastră, iar menținerea lor sănătoasă este crucială pentru...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ALCOOLUL SI SPORTUL

ALCOOLUL SI SPORTUL


Mi s-a intamplat candva sa ma intrebe un tanar sportiv daca o bere dupa antrenament reprezinta o metoda buna de refacere a depozitelor de carbohidrati... Mult mai frecvent sunt intrebat daca a consuma alcool (in special bere) inainte de antrenament are vreun efect negativ asupra performantei. Cred ca oricine stie ca un consum exagerat de alcool are efecte negative asupra sanatatii, insa haideti sa lamurim relatia intre alcool si performanta sportiva.

ALCOOLUL_SI_SPORTUL_70064.jpgAlcoolul pur aduce in organism 7 kcal/gram; daca vorbim in termeni practici, o doza de 100 g de gin are 124 kcal, in timp ce 350 ml de bere contine 146 kcal, 13 g de carbohidrati, urme de vitamina B si in functie de brand, anumite doze de minerale. Tipurile de bere "light" sau fara alcool au mai putine calorii si uneori mai putini carbohidrati. Continutul caloric al vinului este cam acelasi pentru toate feluri de vin - un pahar de 100 ml de vin contine aproximativ 72 kcal, 1 g de carbohidrati si mici cantitati de vitamine si minerale. Vinurile dulci pot contine pana la 90 kcal in 70 ml.

Alcoolul are un efect depresor asupra sistemului nervos central, ceea ce inseamna ca ii incetineste functiile - cum ar fi memoria, perceptia vizuala si vorbirea, per total diminand capacitatea de functionare a intregului organism. In plus, diferenta intre cantitatea de alcool care te imbata si cea care te omoara este destul de mica. Motivul pentru care oamenii nu mor frecvent prin intoxicatie cu alcool este ca stomacul nostru este foarte sensibil si apare rapid reflexul de voma. Intoxicatia acuta cu alcool se manifesta prin tremor, anxietate, iritabilitate, greata si coma, reducerea functiilor mentale, vertij, coma si chiar deces. Alcoolismul cronic afecteaza toate organele, in special ficatul, inima, creierul, muschii si in plus poate produce deficiente nutritionale, incluzand aici tiamina, vitamina B6 si calciul.

Pentru ca alcoolul deprima sistemul nervos central, el reduce capacitatile metale si fizice si scade performanta sportiva. Chiar si un consum moderat de alcool inainte de un concurs poate afecta performanta, in special acuratetea miscarilor, echilibrul, viteza de reactie, coordonarea complexa si de finete si procesarea informatiilor. De asemenea, consumul de alcool influenteaza in mod negativ si forta, rezistenta musculara si capacitatea aeroba. Un studiu arata ca alergatorii care au baut alcool inainte de o proba de alergare pe banda, au inregistrat o frecventa cardiaca mai mare, nivele mai crescute ale glicemiei si chiar probleme in a termina cursa, comparativ cu cei care nu au baut alcool. Alcoolul face parte din lista substantelor dopante, dar numai in anumite sporturi cum ar fi tirul cu arcul sau pistolul. Se folosea de catre sportivi pentru ca se considera ca in doze mici reduce anxietatea si tremorul mainilor, crescand astfel performanta, insa in realitate are un efect negativ asupra performantei pentru ca reduce coordonarea mana-ochi, precum si capacitatea de concentrare.

Ce se poate spune despre consumul de alcool si bolile cardiovasculare? Este clar ca un consum excesiv de alcool mareste sansele de aparitie a bolilor de inima, insa studiile arata ca un consum moderat este asociat cu o reducere a incidentei bolilor cardiovasculare. Consumul zilnic a 300 ml de bere sau 150 ml vin sau 45 ml tarie poate conduce la cresterea nivelului de HDL colesterol, o fractiune a colesterolului care protejeaza impotriva bolilor de inima.

Concluzia este ca un consum moderat este acceptabil, insa sportivii ar trebui sa evite consumul de alcool, cel putin in perioadele precompetitionale.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 77330 ori.



Ce trebuie sa faci ca sa ai plamani sanatosi

17 Iunie 2024

Plămânii sunt esențiali pentru viața noastră, iar menținerea lor sănătoasă este crucială pentru un stil de viață activ și fără probleme respiratorii. În acest videoclip, vom explora tot ce trebuie să știi despre sănătatea plămânilor și cum să îi menții în formă maximă

Iata ce vei învăța din acest video:

  • Importanța plămânilor pentru sănătatea generală.
  • Factori care pot afecta sănătatea plămânilor.
  • Metode și exerciții simple pentru a îmbunătăți capacitatea pulmonară.
  • Sfaturi pentru evitarea factorilor de risc precum fumatul și poluarea.
  • Ce plante te ajuta sa previi si sa combati afectiunile plamanilor.
  • Beneficiile unei alimentații sănătoase pentru plămâni. R
  • ăspunsuri la întrebări frecvente despre bolile pulmonare și prevenția acestora.


Secretul tineretii cu coenzima Q10

3 Iunie 2024

Descoperă puterea coenzimei Q10 și impactul său asupra sănătății tale! În acest videoclip, vom explora ce este coenzima Q10, cum funcționează în organism și de ce este esențială pentru energia celulară. Află cum coenzima Q10 poate îmbunătăți sănătatea inimii, pielii și poate încetini procesul de îmbătrânire.

Coenzima Q10 este o molecula asemanatoare vitaminelor, liposolubila, prezenta in membranele celulare din corpul uman, mai ales in inima, ficat, rinichi si pancreas. Este disponibila sub doua forme: ubichinolul, forma activa, care poate fi utilizata imediat de organism si ubichinona - forma oxidata.

Coenzima Q10 contribuie la generarea de energie in celule, producand antioxidantul adenozin trifosfat (ATP), care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, responsabil pentru multe probleme de sanatate.


Cum alegi eficient suplimentele nutritive

27 Mai 2024

Multe persoane apeleaza la suplimente nutritive, ca vitamine, minerale sau extracte din plante, din dorinta de a-si imbunatati starea de sanatate, de a avea mai multa energie sau pentru a acoperi anumite carente alimentare.

Spre deosebire de medicamente, care se supun unor reglementari stricte, suplimentele alimentare nu trec prin acelasi proces riguros de verficare, iar producatorii nu trebuie neaparat sa dovedeasca beneficiile, nu se fac asigurari de calitate si nu li se cere sa arate gradul de siguranta in administrare.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii