Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Valori nutritionale peste si preparate din peste
DIETA CU CALORII "NEGATIVE"
CUM SLABESTI ULTIMELE KILOGRAME
Impins de la piept cu gantere, pe plan inclinat
VIDEO - Alimentatia pe grupe de varsta


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CSID - Vegetarian part time
ESTE EPUIZAREA NECESARA?
Stretching - coapse - exercitii set 4
SEXUL, INTRE PLACERE SI SANATATE
MANCAREA SI PERSONALITATEA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil Fierbinte
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul scaderii in greutate » Mancatul pe fond emotional
Ghidul scaderii in greutate

Mancatul pe fond emotional


Unul dintre cele mai dureroase aspecte ale obezitatii poate fi suferinta emotionala. Societatea moderna acorda o mare importanta aspectului fizic, adesea punand semn de egalitate intre "sarm" si un corp suplu si musculos. In plus multi oameni considera in mod gresit ca oamenii obezi sunt lacomi, lenesi sau ambele. Totusi, din ce in ce mai multe dovezi contrazic aceasta presupunere. Oamenii obezi se confrunta adesea cu prejudecatile sau discriminarea la serviciu, la scoala, in timp ce isi cauta de lucru, si in situatiile sociale. Sentimente ca respingerea, rusinea sau depresia sunt comune.

Cand sa cauti ajutor

Trebuie sa-ti suni doctorul daca ai probleme emotionale in legatura cu greutatea, daca ai nevoie de ajutor pentru a slabi, sau cand cazi intr-una dintre categoriile de mai jos:
- Daca BMI-ul tau este 30 sau mai mare, esti considerat obez. Trebuie sa vorbesti cu medicul tau in privinta slabirii deoarece risti sa ai probleme de sanatate.
- Daca ai forma de "mar" sau esti tipul "burtos", ai mai multa grasime in si in jurul organelor abdominale. Grasimea din abdomen creste riscul multor probleme serioase asociate cu obezitatea. Masura taliei unei femei trebuie sa fie sub 88 cm si a barbatului trebuie sa fie sub 102 cm. Daca ai circumferinta taliei mai mare, vorbeste cu medicul tau despre cum poti sa slabesti.

Mancatul pe fond emotional:

Mancatul pe fond emotional reprezinta consumul unei cantitati mari de mancare ca raspuns la anumite sentimente. Expertii estimeaza ca 75% din mancatul in exces este cauzat de emotii.
Multi dintre noi stim ca mancarea poate aduce confort, cel putin pentru o perioada scurta. Ca rezultat, adesea mancam pentru a ne vindeca anumite probleme emotionale. Mancatul devine obicei, impiedicandu-ne sa gasim solutii care pot rezolva efectiv problemele noastre emotionale.
Depresia, plictiseala, singuratatea, supararea cronica, frustrarea, nervozitatea, stresul, problemele legate de relatiile interumane si subestimarea pot duce la mancatul in exces si ingrasarea nedorita.
Pentru a identifica ce anume declanseaza mancatul in exces, putem inlocui mai multe tehnici potrivite sa rezolve problemele noastre emotionale si sa scoatem din ecuatie mancatul in exces si ingrasarea.
Situatiile si emotiile care ne fac sa mancam in exces se impart in 5 categorii principale:

Sociala. Mancatul in preajma altor oameni. De exemplu, mancatul excesiv poate rezulta din faptul ca esti incurajat de alti oameni sa mananci; mancatul pentru a te potrivi; cearta; sau sentimente de nepotrivire in preajma altor oameni.
Emotionala. Mancatul ca raspuns la plictiseala, stres, oboseala, tensiune, depresie, furie, nervozitate si singuratate ca o cale de a "umple golul".
Situationala. Mancatul pentru ca exista aceasta oportunitate. De exemplu, la un restaurant, vazand o reclama pentru un anumit fel de mancare, trecand pe langa o brutarie. Mancatul poate fi de asemenea asociat cu privitul la televizor, mersul la film sau la evenimente sportive, etc.
Ganduri. Mancatul ca rezultat al unei pareri proaste despre sine sau gasirea scuzelor de a manca. De exemplu, cicalirea pentru aspectul exterior sau lipsa de incredere in sine.
Psihologica. Mancatul ca raspuns la indicii fizice. De exemplu, foamea excesiva datorata omiterii unor mese sau mancatul pentru a "vindeca" durerea de cap sau alte dureri.
Pentru a identifica ce anume declanseaza mancatul excesiv, tine un jurnal in care sa treci ce si cand mananci ca si, de altfel, ce factori de stres, ganduri sau emotii identifici care te fac sa mananci. Trebuie sa incepi sa identifici destul de repede factorii care duc la mancatul excesiv.

Cum sa ma las de acest obicei?

Identificarea a ceea ce declanseaza mancatul in exces este primul pas; totusi, acest lucru nu e suficient pentru a modifica comportamentul de a manca. De obicei, cand vei fi identificat un factor, mancatul ca raspuns la emotii si anumite situatii a devenit deja un obicei. Acum trebuie sa te lasi de acest obicei.
Crearea alternativelor la mancare il reprezinta al doilea pas. Cand incepi sa mananci ca raspuns al unui factor, incearca in schimb una dintre urmatoarele activitati:

- Citeste o carte buna sau o revista sau asculta muzica.
- Plimba-te sau fa jogging.
- Fa o baie.
- Fa exercitii de respiratie.
- Joaca carti
- Vorbeste cu un prieten.
- Fa curatenie in casa, spala sau ocupa-te de gradinarit.
- Spala masina.
- Scrie o scrisoare.
Sau alte placeri sau activitati necesare pana ce dorinta de a manca trece.


Ce fac daca a ma distrage de la mancare nu este indeajuns ?
Uneori a te distrage de la mancare si crearea de alternative la mancare nu este indeajuns pentru a face fata problemelor emotionale care duc la mancatul in exces. Pentru a face fata efectiv la stresul emotional, incearca:

- Exercitii de relaxare
- Meditatie
- Consilierea individuala sau de grup

Aceste tehnici se adreseaza problemelor fundamentale care te fac sa mananci in exces si te invata sa le faci fata prin mijloace mai sanatoase si mai eficiente. Pentru mai multe informatii cu privire la aceste tehnici, contactati medicul dumneavoastra.
Deoarece ai invatat sa incorporezi mai multe strategii potrivite pentru a face fata si pentru a tine in frau mancatul excesiv, aminteste-ti sa te rasplatesti pentru treaba buna pe care ai facut-o. Noi, oamenii, tindem sa repetam comportamentul care a fost intarit, deci rasplateste-te cand iti indeplinesti scopurile. Cumpara-ti o bluza, ia-ti o vacanta sau du-te la masaj. Prin rasplatirea pentru treaba buna pe care ai facut-o cresti probabilitatea de a mentine pe viitor noile obiceiuri sanatoase.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 31763 ori.



Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil

4 Decembrie 2023

Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.

Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.

Urmareste clipul pentru mai multe detalii!


Te ajuta CARNITINA sa slabesti?

28 Noiembrie 2023

Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.

Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!


Beneficiile vitaminei C

20 Noiembrie 2023

Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.

Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.


Articole din aceeasi categorie

Supraponderal sau obez? Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...
Riscuri asociate cu excesul ponderal Riscuri asociate cu excesul ponderal
Problemele de sanatate asociate cu obezitatea sunt numeroase. Obezitatea nu ...


Compozitia corpului Compozitia corpului
Dimensiunea si compozitia corpului unei persoane joaca un rol determinant ...
Energia si activitatea fizica Energia si activitatea fizica
Pe vremea cand oamenii nu aveau la dispozitie hrana suficienta, ...


Alte articole despre Ghidul scaderii in greutate






1 2 »
Pagina 1 din 2






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii