Ciclul greutatii este pierderea si recastigarea repetata a greutatii corpului. Cand ciclul greutatii este rezultatul dietei, acesta se numeste dieta "yo-yo". Un ciclu al greutatii poate varia de la pierderi si castiguri in greutate mici (2-5 kg pe ciclu) la mari schimbari in greutate (10-25 kg sau mai mult pe ciclu).
Unii experti cred ca ciclul greutatii poate fi daunator sanatatii si ca ramanand la aceeasi greutate este mai bine decat ciclul greutatii, chiar si pentru oamenii care sunt obezi. Totusi, nu exista nici o dovada convingatoare pentru a sustine aceste afirmatii, si majoritatea cercetatorilor in obezitate cred ca indivizii obezi trebuie sa continue sa incerce sa-si controleze greutatea corpului in ciuda ciclului greutatii.
Este daunator ciclul greutatii?
Pana acum studiile nu au aratat clar ca ciclul greutatii este daunator. In orice caz, se cer studii suplimentare asupra efectelor ciclului greutatii.
Intre timp, teama de ciclu greutatii nu trebuie sa impiedice o persoana obeza sa realizeze o pierdere in greutate modesta. Desi nu s-a dovedit ca problemele de sanatate sunt legate de ciclul greutatii, problemele de sanatate asociate cu obezitatea sunt bine cunoscute.
Daca nu esti obez si nu ai factori de risc pentru vreo boala asociata cu obezitatea, concentreaza-te pe evitarea cresterii in greutate prin cresterea nivelului de efort fizic si mancand alimente sanatoase, decat sa incerci sa slabesti. Daca nu trebuie sa slabesti, trebuie sa fii pregatit sa-ti schimbi pe toata viata felul de a manca, dieta si activitatea fizica.
Daca recapat greutatea pierduta, va fi greu sa o pierd din nou?
Nu neaparat. Oamenii care in mod repetat pierd si castiga in greutate nu ar trebui sa le fie greu sa slabeasca atunci cand tin dieta.
Ciclul greutatii ma va face mai gras?
Ciclul greutatii nu pare sa mareasca cantitatea de grasime din tesut la oamenii care pierd si castiga din nou in greutate. Cercetatorii au descoperit ca dupa un ciclu de greutate, oamenii au aceeasi cantitate de grasime si tesut muscular ca inaintea ciclului.
Pe unii oameni ii ingrijoreaza faptul ca ciclul de greutate poate cauza depozitarea grasimii in zona abdominala. Oamenii care tind sa depuna grasime in zona abdominala, in loc de fese sau solduri, sunt predispusi mai mult la dezvoltarea unor probleme asociate cu obezitatea. Totusi, studiile n-au descoperit ca dupa un ciclu de greutate oamenii au mai multa grasime in zona abdominala decat aveau inainte de ciclul greutatii.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 24860 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023
Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!
Articole din aceeasi categorie
Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...