Pe vremea cand oamenii nu aveau la dispozitie hrana suficienta, au fost nevoiti sa isi dezvolte capacitatea de a inmagazina energia, pentru a beneficia de resurse in perioadele in care hrana era greu de gasit. Astazi oamenii pastreaza inca aceasta capacitate de depozitare, insa au hrana din abundenta (in anumite parti ale lumii) ceea ce a dat nastere unei probleme care tinde sa capete proportii epidemice, si anume excesul de greutate.
Energia necesara supravietuirii se gaseste in alimente sub forma principalilor 3 nutrienti: carbohidrati, lipide si proteine. Dupa ce alimentele sunt ingerate si digerate, nutrientii sunt utilizati imediat sau depozitati pentru a fi folositi mai tarziu.
Carbohidratii, care au o valoare energetica de 4,1 kcal/g sunt depozitati in ficat si muschi sub forma de glicogen, adica polimeri de glucoza. Glicogenul hepatic este principala sursa care contribuie la mentinerea constanta a nivelului glicemiei; glucoza este singurul nutient care hraneste creierul si tesutul nervos. Glicogenul muscular reprezinta combustibilul pentru contractiile musculare din cadrul eforturilor de mare intensitate.
Lipidele, au valoare energetica de 9,3 kcal si sunt depozitate la nivelul tesutului adipos subcutanat, in jurul organelor interne si in muschi. Grasimea intramusculara este utilizata ca energie pentru contractii musculare in eforturi de lunga durata si intensitate redusa. Daca este urmat un program de antrenament adecvat, vor fi mobilizate si depozitele de lipide de la nivel subcutanat.
Aminoacizii si proteinele ofera prin metabolism 4,3 kcal/g si sunt utilizate pentru construirea de noi proteine in organism. Doar o mica parte, 5-10% sunt utilizate pentru producerea de energie.
Consumul de energie
Consumam energie permanent: cand dormim, aproximativ 1-1,2 kcal/min, pana la activitatile foarte solicitante, care induc un consum de pana la 20 kcal/min. Energia este de asemenea utilizata pentru a sustine procesul de digestie si absorbtie a alimentelor.
Dupa un post de 2 ore, principala sursa de energie in cazul activitatilor usore si moderate este reprezentata de grasimi, adica acizi grasi liberi si trigliceride. Daca efortul este intens, glicogenul muscular si glucoza din sange devin sursele de energie principale.
Consumul energetic este direct proportional cu dimensiunile corpului. Cu cat o persoana este mai mare, cu atat va fi mai crescut consumul de energie.
Unele tipuri de efort fizic sunt mai eficiente decat altele in privinta controlului greutatii. Pe masura ce efortul este mai viguros se modifica sursa de energie principala utilizata in cadrul metabolismului - de la lipide se trece la carbohidrati. Deci pentru a arde grasimea e bine sa va limitati la efectuarea unui efort moderat-intens. Asa cum spuneam mai devreme, dupa incetarea efortului propriu-zis, grasimea este in continuare metabolizata inca cel putin 30 de minute.
Echilibrul energetic se refera la compararea aportului de energie, adica ce introducem in organism prin regimul alimentar si consumul energetic, adica valoarea energiei consumate ("arse") in timpul activitatii zilnice.
Daca aportul este mai mare decat consumul, excesul va fi depozitat sub forma de grasime. Si reciproca este valabila: daca aportul este mai mic decat consumul, individul va scadea in greutate. Un kilogram de tesut adipos contine energie echivalentul 7000 kcal, cu alte cuvinte, pentru a da jos un kilogram de grasime e nevoie sa creati un deficit de 7000 kcal. Pe de alta parte, un exces caloric de cateva sute de kilocalorii pe zi poate conduce la ingrasare. De exemplu, daca peste necesarul vostru zilnic ati mai manca in fiecare zi cate un baton de ciocolata de 250 kcal, inseamna ca intr-un an ati acumula un excedent de 90000 kcal, adica 11,7 kg de grasime.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 28559 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023
Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Articole din aceeasi categorie
Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...