Sunteti aici :: Sanatate » DERMATITA SEBOREICA
DERMATITA SEBOREICA
Matreata, in acceptiunea medicala a cuvantului, dermatita seboreica, este o afectiune cronica caracterizata prin acumularea de sebum la nivelul scalpului (par gras), a fetei si uneori a trunchiului la care se adauga rolul Malasseziaei, o ciuperca proprie scalpului. Nu ea este cea direct implicata in aparitia matretei, ci mai degraba raspunsul imun al organismului la prezenta acesteia. Fiind proprie scalpului, acesta ciuperca nu se transmite de la o persoana la alta.
Alti factori care contribuie la dezvoltarea matretei sunt: umezeala, stresul mecanic (coafarea, vopsirea, iritarea mecanica prin scarpinat a scalpului), stresul emotional. Uneori afectiuni precum Parkinson sau HIV pot agrava manifestarile. Poate asocia acnee, rosacee sau chiar psoriazis. Medicamente ca interferonul, sarurile de litiu ii pot accentua manifestarile. Apare la varsta adolescentei, atunci cand isi intra in drepturi hormonii responsabili de controlul secretiei de sebum, are un varf al manifestarilor intre 30 si 60 de ani, in special la barbati. Se poate regasi si la varsta foarte mica, cunoscuta sub numele de crustele de lapte ale copilului.
Dermatita seboreica se manifesta prin scuame albe care se gasesc la baza firului de par, pe toata suprafata scalpului, acompaniate de seboree.
Nici fata nu este crutata. Pe fond inflamator rosu se disting aceleasi scuame dispuse spre zona frontala de insertie a parului, deasupra sprancenelor, pe aripile nasului, pe obraji sau retroauricular. In formele mai severe de boala zona anterioara a toracelui poate fi afectata. Pentru unii se manifesta cu mancarime usoara sau usturime, pentru altii este complet silentioasa. Isi face de cap mai ales in perioadele reci ale anului.
Ce e de facut pentru a scapa de dermatita seboreica? Normal, sa va duceti la medic. Nu plecati insa convinsi ca va veti vindeca complet; nu blamati medicul ca nu poate face asta; dermatita seboreica e o conditie medicala recurenta, puteti scapa de ea pentru ani buni sau poate reveni dupa 2-3 luni de tratament. Statusul general al organismului ii influenteaza evolutia. Nu uitati sa mentionati medicului toate afectiunile de care suferiti, tratamentele urmate. Nu exista o analiza standard pentru dermatita seboreica. Diagnosticarea se face clinic si o eventuala biopsie ar putea transa, atunci cand exista nesiguranta, intre alte afectiuni. Ca si regula generala de tratament se impune spalarea frecventa a parului. Alegeti samponul recomandat de medic, alaturi de unul bland sau balsam care vor evita uscarea parului dupa tratament. Pentru formele acute de boala, cu rasunet mai ales la nivelul fetei, care asociaza prurit intens, roseata, se impune o cura scurta de corticosteroizi, dupa care se trece la tratamentul general. Prima linie sunt sampoanele antimicotice cu ketoconazol 1% sau 2%. Acestea sunt recomandate a fi lasate circa 10 minute pe scalp, dupa care se face clatirea. Daca afectiunea se extinde si pe corp, samponul va fi folosit ca gel de dus. Dupa, pe zonele de piele afectata, se va aplica o crema cu aceeasi substanta in compozitie. Alaturi de ketoconazol mai sunt si alti compusi la fel de utili in tratarea dermatitei seboreice: naftifina, ciclopiroxolamina, sulfatul de seleniu, zinc piritiona. In formele rezistente de boala se trece chiar la utilizarea unor substante imunosupresoare de tipul pimecrolimusului sau tacrolimusului. Uneori singura salvatoare este medicatia sistemica. Tratamentul se aplica 1-2 luni, conform prescriptiei medicului. Pentru a impiedica recaderile se recomanda folosirea aceluiasi sampon o data sau de doua ori pe luna, pe perioada nedeterminata.
Anumite forme de dermatita seboreica au fost incadrate intr-o alta entitate clinica, de granita, sebopsoriazisul. Scuamele sunt galben-albicioase la fel ca in dermatita seboreica, dar mai groase, dispuse pe zone bine delimitate, eritematoase ca in psoriazis. Un examen medical corect va face diferentierea si va impune linia de tratament.
Foarte multe sampoane promit ca alunga matreata. Cititi insa cu atentie eticheta, recunoasteti unul din compusii mentionati mai sus si numai atunci cumparati-le. Cat am fi de rai, tratamentul dat la coafor nu vindeca; doar face parul sa straluceasca frumos. Si nu uitati de doctorul Soare! O cura de ultraviolete naturale, apa de mare sunt de mare ajutor.
Dr. Ioana Simian

Acest articol a fost vizualizat de 84355 ori.
E bine sa consumi alimente alcaline?
30 Ianuarie 2023Printre atatea diete si regimuri care te imbie cu promisiuni de tot felul, dieta alcalina iese in evidenta prin atentia pentru sanatate, in primul rand, nu doar pentru slabit.
Dar cat este insa adevar si cat mit cand vine vorba de beneficiile sale? Cat de utile sunt alimentele alcaline pentru sanatate si pentru slabire?
Relatia dintre DIETA si ACNEE
24 Ianuarie 2023„Renunta la ciocolata daca vrei sa scapi de cosuri! Nu mai manca grasimi!” Sunt sigur ca ai auzit aceste replici daca te afli in cautarea unei solutii ca sa ai fata mai curata. Cosurile, numite oficial acnee, sunt neplacute pentru adolescenti, dar nu ocolesc nici adultii. La multi oameni, acneea va disparea dupa 25-30 de ani, dar mai sunt si „norocosi” care nu scapa de aceasta problema a pielii nici la 40 sau chiar 50 de ani.
Ce e de facut ca acneea sa dispara de tot de pe fata ta? Ce ar trebui sa mananci atunci cand ai acnee?
Cum sa ai un FICAT sanatos
17 Ianuarie 2023Situat in partea dreapta sus a cavitatii abdominale, sub diafragma, ficatul este unul dintre cele mai mari organe are corpului omenesc si cantareste aproximativ 1,5 kg - greutatea sa variaza de la persoana la persoana.
In acest video vei afla care sunt rolurile ficatului si ce trebuie sa faci ca sa il mentii sanatos!
Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.
Pentru acnee un supliment foarte bun e si derminax. Suplimentele din plante ajuta la curatirea tenului si pentru obtinerea unei sanatati mai bune a pielii.
Tratament Dermatita Seboreica :
Rugaciune,
Post,
Sulf 5/mg.
Rezorcina 3/mg.
Metronidazol 10/tb. (tablete)
Alcool 700 100/ml.
(Se prepara numai cu prescriptie medicala in farmacii)
Indicatii : Aplicare cu un betisor de urechi in zonele afectate dupa agitare(ustura la aplicare(dupa caz).
Am scapat de 12 ani de creme cu corticoizi care mai rau mi-au facut raspandind pe toata suprafata fetei scuamele.
Multumiti Maicii Domnului !

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii