Sunteti aici :: Sanatate » 4 CAUZE SURPRINZATOARE ALE ANXIETATII
4 CAUZE SURPRINZATOARE ALE ANXIETATII
Situatiile dificile, stresul si problemele cotidiene nu sunt singurii factori care pot crea anxietate, panica, iritabilitate sau nervozitate. In afara de stresul zilnic, programul incarcat si relatiile tensionate cu cei din jur, dieta are un rol esential pentru mentinerea unei gandiri pozitive in orice situatie. Inainte de a incerca un tratament special pentru a reduce efectele nocive ale stresului asupra organismului tau, incearca sa-ti modifici meniul zilnic pentru a fi mereu optimist, gata de noi provocari. Iata care sunt "dusmanii" bunei dispozitii:
1. Aditivii alimentari
In aceasta categorie sunt inclusi aspartamul, siropul de glucoza-fructoza, colorantii si aromele artificiale. Potrivit studiilor de specialitate, 80% dintre persoanele care consuma produse care contin aspartam sau sirop de glucoza-fructoza se confrunta cu schimbari bruste de dispozitie si sunt predispuse la anxietate. In plus, aromele artificiale si colorantii afecteaza dispozitia si pot creste riscul declansarii ADHD sau al autismului la copii. Specialistii au constatat ca indulcitorii artificiali si colorantii sunt neurotoxine care afecteaza negativ functionarea normala a sistemului nervos si exacerbeaza simptomele caracteristice anxietatii. Cu toate acestea, nu esti obligat sa renunti la desert. Daca iti plac dulciurile incearca sa alegi produsele care contin numai ingrediente naturale sau iti poti prepara chiar tu deserturi rapide, foarte gustoase, amestecand fructele tale preferate cu miere si nuci sau migdale crude. Este important sa consumi cat mai des fructe proaspete, care sunt o sursa naturala de zahar si te vor ajuta sa te mentii in forma si sa ai mereu o silueta armonioasa fara sa iti restrictionezi numarul de calorii pe care le consumi in fiecare zi.
2. Ceaiurile pe care le consumi
Atunci cand simti ca problemele te coplesesc o ceasca de ceai savurata in tihna poate fi antidotul pentru tensiunea acumulata pe parcursul zilei, insa nu toate ceaiurile sunt benefice in cazul simptomelor de anxietate. Desi au multiple beneficii pentru organism, sunatoarea si ginseng-ul trebuie evitate sau consumate cat mai rar de persoanele care se confrunta cu momente de panica sau anxietate. Ceaiul rosu este principalul tau aliat in momentele dificile. In urma studiilor realizate s-a constatat ca acest tip de ceai stimuleaza sistemul imunitar, reduce stresul oxidativ si actioneaza eficient impotriva insomniei, anxietatii si depresiei. De asemenea, este important sa nu indulcesti ceaiul cu zahar rafinat, ci sa folosesti zaharul brun sau mierea, care te ajuta sa te linistesti si sa te concentrezi mai usor. Adauga 1-2 felii de lamaie sau lime si vei obtine un gust fresh, care te revigoreaza.
3. Saritul peste mese
Programul incarcat, situatiile neprevazute care necesita solutii imediate si problemele urgente iti pot influenta dramatic alimentatia, exacerband anxietatea. De multe ori, atunci cand esti foarte stresat uiti sa mananci dimineata sau la pranz si incerci sa recuperezi seara, insa acest lucru contribuie la acumularea kilogramelor in plus, cauzeaza un dezechilibru al metabolismului si provoaca o schimbare brusca a dispozitiei. In plus, pot aparea scaderea glicemiei, ameteala, starea de confuzie sau de slabiciune. In aceste conditii, chiar daca pentru tine cariera este foarte importanta, este esential sa iti rezervi timpul necesar pentru mesele principale ale zilei. In cazul in care nu poti gati trebuie sa ai la indemana gustari sanatoase, care iti dau energie, fara sa adauge kilograme in plus. Evita sa consumi dulciuri atunci cand te simti epuizat pentru ca, dupa cateva ore starea de oboseala se va accentua. Fructele proaspete (bananele, portocalele sau merele) sunt ideale pentru gustarile rapide, in momentele in care ai o pauza scurta si vrei sa iti recapeti fortele. Pentru masa de pranz este ideal sa iti rezervi minim 20 de minute in fiecare zi, dar in situatiile in care nu reusesti sa faci acest lucru, tine la indemana seminte de dovleac, de floarea soarelui, nuci si migdale crude pentru a te asigura ca foamea nu te va obliga sa consumi chips-uri sau mancare de la fast food.
4. Un meniu sarac in alimente bogate in seleniu si magneziu
Carentele nutritionale pot afecta echilibrul emotional, iar anumite alimente au efecte rapide pentru a evita declansarea starilor de anxietate. Seleniul este un antioxidant esential pentru functionarea celulelor sistemului nervos si previne schimbarile bruste de dispozitie. Nucile braziliene, crevetii, semintele de floarea soarelui si ficatul de vita sau pui sunt surse excelente de seleniu care vor adauga savoare meniului tau zilnic, favorizand optimismul si relaxarea.
Magneziul este un mineral esential pentru functionarea sistemului muscular si nervos, cresterea imunitatii si mentinerea ritmului cardiac in limite normale. Nutritionistii iti recomanda sa consumi cat mai des orez brun, seminte de dovleac sau floarea soarelui, ciocolata amaruie, migdale crude, seminte de in si nuci braziliene pentru a evita deficientele de magneziu.
Amalia Scurt

Acest articol a fost vizualizat de 51222 ori.
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii