Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Stretching - fese - exercitii set 2
SLABESTE NUMARAND CALORII
COZONAC
ALTE 8 SPORTURI CIUDATE
MINUNI ALE TEHNICII, AJUTOR PENTRU PACIENTI


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Dietele bogate in proteine si cu putini carbohidrati
Ridicarea umerilor cu haltera
INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE
CUM TE ANTRENEZI DUPA CE RENUNTI LA TIGARI?
CSID - Renuntati la vicii
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Acizii grasi Omega-3. De ce sunt esentiali? Fierbinte
Un aport adecvat de acizi grasi omega-3 este extrem de important pentru mentinerea unei stari bune de sanatate,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » CAFEINA

CAFEINA


Cafeina este o substanta cu efect stimulant asupra sistemului nervos, care s-a dovedit a avea si proprietatea de a sustine efortul de scadere in greutate. Se pare ca aportul de cafeina este benefic in ceea ce priveste scaderea tesutului adipos, in special atunci cand se combina cu efectul termogenic al efedrinei. Acum mai bine de 15 ani a fost studiat efectul cafeinei asupra stratului adipos corporal, utilizand un model animal. Astfel s-a descoperit ca la soareci, consumul de cafeina poate accelera eliminarea tesutului adipos prin exercitii aerobice, atunci cand este administrata inaintea antrenamentelor. Imi si inchipui un soarece band vreo doua cani de cafea si apoi plecand la sala pentru o ora de "burning"... :) Administrarea cafeinei inainte de sedinta de exercitii aerobice a condus la o reducere a greutatii corpului cu 22% mai mult decat la soarecii care nu au primit cafeina, in timp ce dimensiunea celulelor adipoase s-a redus cu 25%.

Un alt studiu pe animale a arata ca soarecii care au consumat Coca-Cola, si au avut posibilitatea sa manance atat cat au dorit, au inregistrat o amplificare a aportului energetic cu 50%, insa fara a creste in greutate. In acest studiu, cafeina a redus semnificativ rata cresterii in greutate, greutatea tesutului care depoziteaza lipidele si dimensiunea celulelor adipoase. In plus, cafeina a inhibat dezvoltarea de noi celule adipoase. Aceste efecte sunt similare celor obtinute in urma antrenamentelor si restrictiei nutritive (cura de slabire). Astfel, un aport moderat de cafeina pare sa fie util in efortul de limitare a dezvoltarii excesive a tesutului care depoziteaza grasimile, deci previne acumularea unui exces de adipozitate.

Studii pe oameni au sustinut premiza conform careia cafeina este benefica pentru scaderea in greutate. Atat in cazul indivizilor fara probleme poderale, cat si in cazul celor supraponderali o doza de 100 mg de cafeina s-a dovedit ca produce o crestere a ratei metabolismului bazal cu 3-4%. De asemenea, cafeina amelioreaza termogeneza, care este deficienta la pacientii obezi ce tin regim de slabire. Administarea repetata la interval de 2 ore, timp de 12 ore a unor doze de cafeina a marit consumul energetic cu 8-11% la ambele grupuri luate in observatie. Astfel cercetatorii au ajuns la o concluzie, conform careia cafeina adminstrata in doze obisnuite are o influenta semnificativa asupra echilibrului energetic si poate initia termogeneza.

Rata metabolismului bazal reprezinta valoarea metabolismului masurata la 12 ore dupa ultima masa, dupa un somn odihnitor, fara efort fizic sau orice alta activitate inainte de testare, fara stimulare emotionala si intr-un mediu ambiant cu o temperatura confortabila. Un studiu recent a investigat daca exista vreo variatie a metabolismului bazal si a raspunsului termogenetic la un grup de femei obeze care au primit cafeina, si daca aceste variatii pot interveni in sensul scaderii in greutate. Aceste femei supraponderale urmau un regim hipocaloric si un program de exercitii fizice. Dupa doua luni, s-a inregistrat o reducere semnificativa a greutatii si adipozitatii. Cea mai importanta scadere a greutatii s-a observat la femeile cu cea mai scazuta rata a metabolismului bazal. In consecinta, cafeina poate initia scaderea in greutate si reducerea stratului adipos la femeile obeze si se coreleaza cu rata metabolismului bazal si raspunsul termogenic.

Deoarece o cura de slabire severa poate avea ca rezultat inducerea unei scaderi anormale a metabolismului bazal (ceea ce atrage dupa sine inutilitatea regimului), cafeina poate fi utila prin mentinerea la normal a ratei metabolismului bazal. De asemenea, cafeina poate amplifica rata metabolismului la persoanele cu greutate normala si la supraponderali. La normoponderalii s-a remarcat si o cresterea a oxidarii lipidelor. In timpul acestui studiu, cercetatorii au observat prezenta unui efect termogenic mai puternic la persoanele care dupa o masa au consumat o cafea normala, in comparatie cu cei care au baut o cafea decofeinizata.

Pe masura ce imbatranim, rata metabolismului scade, iar raspunsul termogenic, mai ales cel la glucoza se reduce. Pentru a examina efectele imbatranirii asupra termogenezei si metabolismului, cercetatorii au studiat efectul cafeinei asupra a doua grupuri de barbati si femei normoponderali. Un grup avea varstele cuprinse intre 18 si 29 de ani, iar celalalt intre 66 si 80 de ani. Acestor indivizi li s-au adminisitrat oral solutii de glucoza sau fructoza, cu sau fara cafeina. Nu s-a inregistrat nici o diferanta intre cele doua grupuri, in ceea ce priveste numarul caloriilor consumate, iar cei care au primit cafeina au avut un consum energetic mai mare, in ambele grupuri.

Consumarea a 3-6 mg cafeina/kgcorp cu o ora inainte de antrenament s-a dovedit a ameliora performantele in ceea ce priveste rezistenta, iar valorile produsilor de metabolism in urina este sub cel indicat de Comitetul Olimpic International. Acesta cantitate se gaseste in 2-4 cani de cafea tare. Efectele termogenice sunt induse de doze mai mici de cafeina si trebuie avut in vedere ca un consum crescut de cafeina se poate insoti de efecte secundare.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 47235 ori.



Acizii grasi Omega-3. De ce sunt esentiali?

23 Mai 2022

Un aport adecvat de acizi grasi omega-3 este extrem de important pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, atat la adulti, cat mai ales la copii, iar daca vine vorba de sportivi, cu atat mai mult.

Organismul mamiferelor nu este capabil sa produca acizi grasi omega-3, prin urmare, suntem dependenti de aportul alimentar.

Dar ce face acizii grasi omega-3 sa fie asa speciali?


De ce este important zincul

17 Mai 2022

Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corp, fiind prezent in toate celulele. Zincul este un mineral necesar organismului uman in cantitati mici, insa este implicat in numeroase procese ce tin de metabolismul celular.

El contribuie la activitatea enzimelor in reactii chimice esentiale, la sinteza proteinelor, cresterea celulelor, vindecarea ranilor, sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si functionarea imunitatii.


Goji - consuma acest fruct!

9 Mai 2022

Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.

Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii