Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CSID - Alimente benefice pentru copilul tau, dar nu si pentru tine
DIETA MEDITERANEANA
LUPTA CU KILOGRAMELE IN PLUS
EXISTA ARME CONTRA CELULITEI
SLABIREA PE SCURT


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CAMPANIA TRAIESTE SANATOS, SSFB 2006
Ridicarea bratelor in lateral cu gantere, din stand, cu trunchiul aplecat
AnaMaria Palade
Emisiunea Topsport - Tratamentul durerilor lombare
YOGA IN TIMPUL SARCINII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată Fierbinte
Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » PARALIZIA IN TIMPUL SOMNULUI

PARALIZIA IN TIMPUL SOMNULUI


PARALIZIA_IN_TIMPUL__87945.jpgZilele trecute am auzit o poveste care, trebuie sa marturisesc, m-a socat. O prietena imi povestea ingrozita cum, de cateva ori, a patit sa se trezeasca din somn, sa deschida ochii si sa nu se poata misca deloc. Dupa cateva momente de panica a incercat sa strige dupa ajutor, dar, la fel, fara succes: nu reusea sa rosteasca un cuvant. Se auzea tipand "in gand", dar niciun sunet nu razbatea in exterior. La inceput am crezut ca mai mult ca sigur era vorba de un vis urat, sau ca prietena mea nu era complet treaza, fiind undeva intre vis si realitate si totul era doar o iluzie. Mi se parea imposibil sa cred ce auzeam si am cautat tot felul de explicatii rationale. Apoi, m-am documentat mai bine si am descoperit ca de fapt este vorba despre o dereglare a somnului numita "paralizie in timpul somnului". Un astfel de scenariu ciudat poate sa te surprinda o singura data in viata si sa fie declansat de un eveniment foarte stresant si apasator, sau dereglarea poate sa se instaleze chiar de mai multe ori pe noapte. Exista totusi si o veste imbucuratoare: paralizia in timpul somnului nu este privita ca si o problema grava de sanatate.


Cum se manifesta?


In timp, simptomatologia acestei dereglari a somnului a avut parte de foarte multe descrieri si creionari. Printre cele mai spectaculoase caracterizari se numara prezentele "malefice", cum ar fi vizita unor demoni nevazuti ai noptii care poseda trupul "victimei", vizita unei vrajitoare sau chiar a extraterestrilor. Aproape fiecare cultura a lumii isi are propria poveste referitoare la creaturi intunecate care baga spaima in oamenii neajutorati in timpul noptii. Pe cat de numeroase sunt toate aceste povesti, pe atat de multe explicatii s-au cautat pentru a elucida cauzele acestor manifestari misterioase pe putin.


Cercetatorii care studiaza somnul sunt de parere ca, in majoritatea cazurilor, paralizia in timpul somnului este un semn obisnuit ca organismul nu se misca normal in toate stadiile somnului. Rar, aceasta dereglare a somnului este legata de probleme psihiatrice mai serioase, si exista dovezi ca Migrenele ar putea fi un factor declansator.


Explicatia stiintifica


Paralizia in timpul somnului inseamna de fapt sa te simti constient, dar sa nu te poti misca. Se intampla cand o persoana traverseaza doua stadii de trezire si somn, cand creierul se trezeste din starea de REM (rapid eye movement - miscare rapida a ochilor), dar corpul ramane in continuare nemiscat. In timpul acestor tranzitii, s-ar putea sa nu poti sa te misti sau sa vorbesti timp de cateva secunde sau minute, poti sa simti o senzatie de sufocare sau de presiune. Unele persoane simt chiar niste prezente stranii in jurul lor, vad si aud lucruri ireale, avand halucinatii. Dereglarea poate fi insotita de narcolepsie, o nevoie incontrolabila de a dormi in timpul zilei, insotita de contractii scurte ale muschilor, cel mai adesea legate de emotii bruste, cum ar fi furia sau teama.


Cand se intampla?


Paralizia in timpul somnului poate sa intervina ori atunci cand adormi, ori pe masura ce te trezesti din somn. Pe masura ce adormi, corpul ti se relaxeaza incet, devii tot mai putin constient, astfel incat nu observi schimbarea. Totusi, daca ramai constient sau devii constient in timp ce adormi, s-ar putea sa observi ca nu poti sa te misti sau sa vorbesti.


In timpul somnului, corpul alterneaza intre starea REM si starea numita "miscarea non-rapida a ochilor" (NREM-non-rapid eye movement). Un ciclu de REM si NREM dureaza circa 90 de minute. Mai intai are loc faza de "miscare non-rapida a ochilor" care reprezinta circa 75% din intreaga perioada de somn. Atunci, corpul se relaxeaza si se reincarca cu energie. La finalul acestei prime perioade, somnul trece in stadiul de "miscare rapida a ochiului". Ochii ti se misca rapid si poti sa visezi, dar restul corpului iti ramane foarte relaxat. Muschii sunt "dezactivati" in timpul acestui stadiu al somnului. Daca devii constient inainte ca acest ciclu sa se incheie, poti sa observi ca nu poti sa te misti sau sa vorbesti.


Persoane afectate


Patru din zece persoane pot avea aceasta dereglare a somnului care isi poate face aparitia inca din adoloescenta. Barbatii si femeile de toate varstele se pot confrunta cu ea; mai mult, este o dereglare ereditara. Alti factori pot fi legati de o lipsa a somnului, un program schimbator de somn, boli mentale cum ar fi dereglarea bipolara sau stresul, dormitul pe spate, alte dereglari de somn cum ar fi narcolepsia sau crampele musculare din timpul noptii, anumite medicamente, abuzul de substante.


Diagnosticare si tratament


De regula nu e nevoie de un anumit tratament. Totusi, contacteaza-ti medicul de familie daca prezinti si alte simptome, cum ar fi: daca te simti nelinistit in legatura cu simptomele avute, daca in urma acestor episoade din timpul somnului esti foarte obosit in timpul zilei, daca nu poti sa dormi deloc noaptea.


Medicul va aduna informatii referitoare la gradul de "sanatate" al somnului tau, cerandu-ti sa iti descrii simptomele si sa tii un jurnal al somnului pentru cateva saptamani, sa discuti despre istoricul sanatatii tale, inclusiv despre orice dereglare cunoscuta a somnului, a ta sau a unui membru din familie, sau te poate trimite la un specialist al somnului pentru o evaluare mai amanuntita care poate face studii efective asupra somnului din timpul noptii sau studii ale somnului din timpul zilei pentru a se aigura ca nu suferi si de alte tulburari. Poti incerca sa remediezi aceasta problema cu ajutorul suplimentelor nutritive, cum ar fi o combinatie de melatonina, rhodiolin si un complex de vitamine si minerale.


Tratarea oricaror alte tulburari ale somnului cum ar fi narcolepsia ar putea sa te ajute daca te simti agitat sau in imposibilitatea de a dormi bine. Aceste tratament pot sa includa: imbunatatirea obiceiurilor de somn (asigurarea a cel putin 6-8 ore de somn pe noapte), folosirea antidepresivelor pentru a ajuta la reglarea ciclurilor de somn, tratarea oricarei probleme de sanatate mentala care ar putea sa contribuie la manifestarea paraliziei.



Ce poti sa faci?


In primul rand, alunga orice spaima si orice idee care te duce cu gandul la demoni sau rapiri extraterestre. Daca suferi de paralizie ocazionala a somnului, poti sa inveti sa o controlezi. Fa tot ce poti pentru a scapa de tot stresul, in special inainte sa mergi la culcare. Incearca pozitii noi de dormit, in caz ca cea obisnuita este pe spate. Daca nu poti sa te odihnesti bine din cauza acestei tulburari a somnului, mergi la un medic.


Mancarea ajuta


Cu totii stim ca o cana calda de lapte te ajuta sa adormi, dar cati dintre noi stim exact de ce? Lactatele contin triptofan, o substanta care face parte din grupa aminoacizilor esentiali si care este utilizata de creier impreuna cu vitamina B6, nicotinamida si magneziu pentru a produce serotonina, un neurotransmitator important care are rolul, printre altele, sa asigure transmiterea mesajelor creierului la unul din mecanismele biochimice ale somnului. Alte surse de triptofan sunt branza de vaci, pestele, curmalele uscate, carnea de curcan, bananele sau alunele de padure.

Mancarurile bogate in carbohidrati asista lactatele, crescand nivelul de triptofan din sange. Asa ca o gustare tarzie care te-ar putea face sa dormi mai bine ar putea consta dintr-un bol de cereale cu lapte, iaurt si biscuiti sau paine si branza.

Renunta la cartofii prajiti si la mancarurile bogate in calorii. Nu ca ai avea nevoie de alte motive pentru a renunta la mancarurile bogate in grasimi, dar cercetatorii spun ca cei care mananca des acest fel de mancare nu numai ca se ingrasa, dar trec si printr-o intrerupere a ciclurilor de somn. Cere sfatul unui nutritionist.


Fereste-te de cofeina ascunsa. Nu e o noutate pentru nimeni ca o cana de cafea bauta seara il trimite departe pe mos Ene. Nu uita de sursele mai putin evidente de cofeina, cum ar fi ciocolata, ceaiul, bauturile carbogazoase "negre" si cafeaua decofeinizata. Pentru un somn mai bun, renunta la toata cofeina din regim in fiecare zi dupa ce treci de pranz. Anumite medicamente contin cofeina, cum ar fi analgezicele, pastilele de slabit, diureticele si pastilele de raceala. Cantitatea de cofeina din acestea poate echivala sau chiar depasi in unele cazuri pe cea dintr-o ceasca de cafea.


Fereste-te de mancarurile grele, condimentate puternic. Cand stai intins cu burta plina te poti simti destul de rau, pentru ca sistemul digestiv isi incetineste activitatea cand dormi. Mancarurile picante pot provoca arsuri stomacale, asa ca ai grija sa consumi astfel de alimente cu cel putin 4 ore inainte de a dormi.


Proteinele, o parte esentiala a regimului zilnic sunt o alegere gresita pe post de gustare nocturna. Mancarurile bogate in proteine sunt mai greu de digerat. Asa ca scapa de mancarea bogata in proteine inainte de a merge la culcare si alege un pahar de lapte cald sau niste biscuiti in schimb.


Ai grija si la lichide. Sigur, e foarte bine sa te hidratezi din belsug in timpul zilei, dar ai grija sa nu consumi prea multe lichide inainte de a te aseza in pat, pentru ca mai mult ca sigur vei avea un somn interupt de frecvente iesiri la baie.


Nu te lasa amagit de o tigara relaxanta. Nicotina este un stimulent cu efecte asemanatoare cofeinei, asa ca evita sa fumezi inainte de ora somnului sau daca te trezesti in timpul noptii.

Urmareste si un clip pe aceasta tema - https://www.youtube.com/watch?v=bykP9v1wiGo



Alexandra Igna


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 279488 ori.



Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Mic ghid de inlocuiri alimentare

18 Noiembrie 2024

Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.

Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.


Cum previi degradarea creierului?

4 Noiembrie 2024

Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.

O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.

Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.


Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii