Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Video - Discutii despre nutritie si scadere in greutate
VIDEO - Influenta alimentatiei asupra produsului de conceptie
5 MITURI DESPRE DIETA
GENETICA IN LUPTA CU OBEZITATEA INFANTILA
KANGOO JUMPS


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Zma si nivelul testosteronului
PERICOLELE EXCESULUI PONDERAL
IMPINS DE LA PIEPT PE PLAN DECLINAT - CELE DOUA FETE ALE MONEDEI
Stretching - spate - exercitii set 5
MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mananci ca sa previi osteoporoza Fierbinte
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul nutritiei » Apa
Ghidul nutritiei

Apa


Stiati ca 70-80% din corpul nostru este reprezentat de apa?

Marea majoritate a oamenilor sanatosi isi asigura un aport zilnic adecvat de apa ghidandu-se dupa senzatia de sete. Recomandarile generale pentru consumul de lichide la femei este de aproximativ 2,7 litri pe zi, incluzand atat bauturile cat si apa din alimente, iar pentru barbati este de aproximativ 3,7 litri pe zi. Aproximativ 80% din aportul total de apa provine din consumarea de apa ca atare si bauturi diverse, inclusiv cele ce contin cafeina, iar restul de 20% deriva din alimente.Apa_68573.jpg
Activitatea fizica prelungita si expunerea la temperaturi inalte va creste pierderile de apa si astfel va creste necesarul zilnic de fluide, dar este important de retinut ca dozele prea mari de lichide pot avea efecte negative asupra sanatatii.

Aportul hidric adecvat are rolul de a mentine un nivel optim de hidratare al organismului, astfel contribuind la mentinerea starii de sanatate si permitand efectuarea efortului fizic in limite de siguranta, fara pericolul de a surveni dezechilibre metabolice. Se recomanda ca cei ce fac efort fizic intens sa consume cel putin 500 ml de lichid cu 2 ore inainte de a face antrenament sau de a participa la o competitie, cu atat mai mult daca sunt consumate si alimente in aceasta perioada. In timpul efortului este indicat sa consumati lichide inca de la inceput si intr-un ritm aproximativ constant si egal cu pierderile prin transpiratie. Cantitatea minima de lichide pe care trebuie sa o consume o persoana in decursul unei zile este de minim 1,5-2 litri, acesta valoare crescand proportional cu nivelul de efort si cu temperatura ambianta.

Lichidele trebuie sa fie la o temperatura mai redusa decat cea a mediului ambiant (dar nu chiar din frigider), sa aiba o aroma pentru a se diminua efectul de satietate precoce pe care il da apa simpla si sa fie servite in recipiente de dimensiuni adecvate, astfel incat sa nu se intrerupa prea mult timp antrenamentul.
Pentru antrenamentele care dureaza mai mult de o ora este indicat ca lichidele de rehidratare sa contina carbohidrati si electroliti, pentru a inlocui pierderile prin efort sustinut. Un aport de 30-60 grame de carbohidrati la un litru de apa are capacitatea de a intarzia oboseala prin epuizarea depozitelor de glicogen. Acest lucru se poate obtine prin consumarea a 600-1200 ml apa cu 4-8% carbohidrati (glucoza, sucroza, maltodextrina). Solutiile de rehidratare trebuie sa mai contina si 0,5-0,7 g/l sodiu precum si alti electroliti.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 14569 ori.



Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.


Articole din aceeasi categorie

Energia Energia
Organismul uman are nevoie permanent de energie, chiar si in ...
Glucidele Glucidele
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie a organismului si cea ...


Proteinele Proteinele
Proteinele reprezinta o clasa de nutrienti cu importanta speciala pentru ...
Lipidele (grasimile) Lipidele (grasimile)
Lipidele reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a ...


Alte articole despre Ghidul nutritiei









Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii