Impartiti aportul caloric zilnic in felul urmator: mic dejun 25-30%, pranz 40%, cina 25-30% (eventual si 1-2 gustari de 5%)
Mancati mai multe fructe si legume proaspete si cereale. Acestea sunt sarace in calorii, bogate in fibre si induc rapid senzatia de satietate. Fructele proaspete contin multe zaharuri si in acest fel va pot satisface nevoia de dulce. Alegeti doar compoturi fara adaos de zahar.
Cresteti consumul de alimente bogate in fibre solubile si insolubile.
Nu eliminati painea din regimul alimentar, chiar daca doriti sa slabiti. Este un aliment hranitor si care satura rapid. Alegeti paine integrala, neagra, cu seminte si lasati ca ultima optiune painea alba. In special daca aveti probleme cu greutatea, nu ungeti feliile de paine cu unt, margarina, gem, dulceata sau crema de branza. La fel, consumati orez, macaroane si cartofi fara adaos de unt, ulei, sosuri grase.
Mancati mai mult peste, in special oceanic, care este bogat in acizi grasi omega-3.
Optati pentru carne de pui - este bogata in proteine si saraca in grasime. Dati la o parte pielea, pentru ca are continut crescut de lipide.
Reduceti consumul de carne rosie (vaca, porc) sau alegeti bucatile cele mai slabe. Eliminati orice parte vizibila de grasime. Sunca, carnatii si mezelurile sunt plini de grasime, sare si conservanti, de aceea este bine sa ii evitati, consumand doar rareori. Alegeti cremvursti din carne de pui, dar nu de vita sau porc. Organele - ficatul, creierul, maduva si rinichii - sunt hranitoare, insa contin mult colesterol. Consumati-le doar din cand in cand.
Lactatele reprezinta o categorie importanta de alimente, dar si in acest caz este de preferat sa alegeti varianta degresata. Spre exemplu, laptele degresat are exact aceeasi nutrienti ca si laptele integral, cu exceptia unui procent de grasime, ceea ce inseamna ca are un continut caloric mai redus.
Ouale sunt alimente foarte hranitoare insa au un continut important de colesterol, de aceea este de preferat sa nu consumati mai mult de 3-5 oua intregi pe saptamana. Totusi, colesterolul se gaseste doar in galbenus, de aceea puteti manca fara restrictie albusuri, care reprezinta o sursa foarte buna de proteine.
Alegeti uleiuri de origine vegetala si evitati untura si alte grasimi de origine animala (lipide saturate). Grasimile nesaturate reduc nivelul de colesterol din sange, avand astfel un rol protector. Totusi, saturate sau nu, grasimile au o valoare calorica mare - 9 kcal/g.
Nu consumati in exces alune, nuci si seminte, pe de-o parte datorita continutului crescut de lipide, dar si pentru ca sunt de obicei foarte sarate.
Evitati gustarile hipercalorice - bogate in zaharuri si grasimi - dulciuri, prajituri, inghetata, miere, siropuri, chipsuri, snacksuri. De asemenea, reduceti consumul de bauturi dulci (carbogazoase sau nu). Problema cu aceste sucuri este ca au un continut caloric mare, fara insa a avea valoare ca aliment; in plus unele au in compozitie cafeina si toate contin coloranti si conservanti sintetici.
Reduceti sau renuntati la consumul de bauturi alcoolice. Un gram de alcool contine 7 kcal, deci dupa grasime este al doilea "aliment" care aduce un aport caloric important in organism. Bauturile alcoolice contin foarte putini nutrienti; doar berea si vinul pot fi considerate intr-o oarecare masura alimente, deoarece au in compozitie si cateva principii nutritive.
Renuntati la mancarea de la restaurantele fast-food. Preparatele din aceste localuri sunt de obicei foarte grase si sarate. Nu toata mancarea de aici este "junk food", insa trebuie sa alegeti cu multa grija pe cea mai sanatoasa.
Nu pregatiti alimentele prin prajire in ulei. Indiferent daca e vorba de grasime saturata sau nesaturata, prajirea creste semnificativ valoarea calorica a alimentelor. Un cartof prajit are de 1,5 ori mai multe calorii decat unul fiert. Optati pentru coacere, fierbere, frigere, grill sau baie de abur.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 18775 ori.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022
Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022
Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.
Ce este testarea cardiometabolica
1 Mai 2022
Testarea cardiometabolică măsoară parametrii respiratori și parametrii cardiaci în repaus și în efort având ca intenție să verifice două aspecte importante: starea de sănătate a persoanei testate și nivelul de performanțe fizice, pentru că testul poate da niște informații foarte coerente și foarte utile, nu doar să știi cât de performant ești, ci și ce ar trebui să faci să devii mai performant.
Pe scurt, se măsoară gazele respiratorii la diverse trepte de efort după care putem să îl generăm în mod controlat în diverse feluri: fie pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă, fie pe un aparat de ramat și măsurăm acești parametri împreună cu pulsul.
Multumesc CSID.ro pentru realizarea acestui material!