Home  |  Sitemap  |  Contact



Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Lucru în România
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Efedrina
PORTIILE MARI CONDUC LA SUPRAALIMENTARE
Exercitii pentru muschii posteriori ai coapselor
Flexii la scripeti (superior)
FA SPORT PE PLAJA!
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Mituri despre obezitate Fierbinte
Obezitatea este un fenomen in crestere, iar asta nu mai e o surpriza pentru nimeni. Copii si adulti deopotriva...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam ECHITATIA, SPORTUL MINTII SI AL SUFLETULUI
CAUTI SCUZE CA SA NU ALERGI?
TIMPUL, DUSMANUL MARILOR IUBIRI
ACNEEA, O POVESTE FARA SFARSIT?
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
slabire cu nutritionist online gratis

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul nutritiei » Mineralele
Ghidul nutritiei

Mineralele


V-ati intrebat vreodata de ce organismul uman are nevoie de fier, zinc, magneziu si crom? Mineralele sunt substante anorganice importante pentru activitatea celulara, enzimatica si pentru unii hormoni, pentru buna functionare a muschilor, oaselor si nervilor si echilibrul acidobazic.
Mineralele sunt disponibile in unele surse alimentare, insa concentratiile sunt mai mari in tesuturile de origine animala.
Mineralele reprezinta aproximativ 4% din greutatea totala a corpului. Unele sunt prezente in concentratii mari in schelet si dinti, insa mineralele se gasesc in tot corpul, in interiorul celulelor si mediul care le inconjoara, dizolvate in fluidele corpului. Pot fi prezente ca ioni (electroliti) sau combinate cu compusi organici.

Calciul
Calciul este cel mai abundent mineral din corp, constituind aproximativ 40% din continutul mineral al sau. Este componenta majora a oaselor si dintilor, acestea fiind cel mai important depozit de calciu. Este de asemenea esential pentru contractia musculara, transmiterea impulsului nervos, coagularea sangelui si activitatea enzimatica, reglarea permeabilitatii celulare.
In ceea ce priveste contractia musculara, calciul este indispensabil fiindca este eliberat din reticulul endoplasmatic in fibrele musculare sub influenta impulsului nervos pentru a participa la formarea puntilor de actina-miozina, ceea ce produce contractia musculara.
Un aport suficient de calciu este esential pentru sanatatea noastra. Daca nu este consumat in doze suficiente, calciul va fi eliminat din zonele de depozitare, in special din oase, conducand la aparitia osteopeniei si osteoporozei.
Aportul suplimentar de calciu si exercitiile fizice pot incetini pierderea calciului si reducerea densitatii osoase ce se instaleaza odata cu varsta.
In cazul femeilor tinere se produce uneori un fenomen aparent paradoxal. Antrenamentele prea solicitante, combinate cu scaderea in greutate si aport inadecvat de calciu si stres pot interfera uneori cu secretia normala de estrogen, care are un rol protector asupra structurii oaselor. Se ajunge la scaderea densitatii osaselor. Masurile ce se impun sunt scaderea intensitatii antrenamentelor, crestere in greutate si un aport mai mare de calciu.
In sezonul cald, se poate inregistra o pierdere accentuata a calciului prin urina, cu scaderea consecutiva in sange si hiperexcitabilitate neuromusculara.

Zincul
Are un rol important in cresterea si repararea tesuturilor, reactii enzimatice si formarea celulelor rosii. Se gaseste in cereale integrale. Un aport insuficient chiar timp de cateva zile poate reduce ritmul de dezvoltare al musculaturii.

Fierul
Este prezent in organism in cantitati foarte mici (30-50 mg/kgcorp). Joaca un rol crucial in transportul oxigenului, fiind absolut necesar pentru formarea hemoglobinei si mioglobinei. Hemoglobina, localizata in hematii, leaga oxigenul si il transporta de la plamani, si apoi prin intermediul sangelui la tesuturi. Mioglobina, care se gaseste in muschi, se combina cu oxigenul si il depoziteaza pentru a fi utilizat la nevoie. Indivizii cu deficit de fier sunt anemici si au o capacitate redusa de rezistenta la efort. Anemia este o problema mai frecventa la femei, datorita pierderilor lunare de sange prin menstruatie. Accelerarea dezvoltarii masei musculare antreneaza o crestere a necesarului de fier pentru sinteza mioglobinei.
Carnea, strugurii, fasolea, prunele si caisele sunt surse bune de fier. Suplimentarea cu fier la persoanele care nu au un deficit, pare sa nu aiba nici un beneficiu pentru performanta.

Fosforul
Este in stransa legatura cu calciul si constituie aproximativ 22% din totalul de minerale al corpului. Aproximativ 80% din fosfor se combina cu calciu (fosfat de calciu) si se gaseste in oase. Fosforul este esential pentru metabolism, structura membranelor celulare si in sistemele de tamponare (pentru mentinerea normala a pH-ului sanguin). De asemenea, intra in structurile compusilor cu rol energetic (ATP, CP).

Magneziul
Impreuna cu calciul controleaza contractia si excitabilitatea musculara. De asemenea, joaca rol de cofactor in cadrul a numeroase sisteme enzimatice. Administrarea lui are efecte miorelaxante, sedative, imbunatateste randamentul intelectual si reduce rata depresiei. Se elimina in cantitati importante prin transpiratie in timpul eforturilor intense.

Sodiu, potasiul si clorul
Aceste minerale sunt distribuite in toate fluidele si in toate tesuturile organismului. Sodiul si clorul se gasesc in lichidul extracelular si in plasma, in timp ce potasiul se gaseste intracelular.
Aceasta distribuire selectiva a celor 3 minerale determina incarcatura electrica si polaritatea de-a lungul neuronilor si membranelor musculare. In plus, ele sunt responsabile de mentinerea echilibrului hidric si cel osmotic, precum si de echilibrul acidobazic (alaturi de alti compusi).
Adultii sanatosi ar trebui sa consume in fiecare zi 1,5 grame de sodiu si 2,3 grame de clor, adica 3,8 grame de sare (clorura de sodiu), pentru a inlocui pierderile zilnice prin transpiratie. Nivelul maxim de sare care poate fi consumat este de 5,8 grame pe zi.
Trebuie sa consumati cel putin 4,7 grame de potasiu pe zi pentru a reduce tensiunea arteriala, contracarand efectele sarii si reducand riscul de aparitie a calculilor renali si a pierderilor de structura osoasa.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 13369 ori.



Mituri despre obezitate

10 Octombrie 2021

Obezitatea este un fenomen in crestere, iar asta nu mai e o surpriza pentru nimeni. Copii si adulti deopotriva se confrunta cu un numar ingrijorator de kilograme in plus, care se rasfrange din pacate asupra sanatatii, pe langa incredere si viata sociala.

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste obezitatea ca fiind o acumulare excesiva sau anormala de grasime care prezinta un risc pentru sanatate. La un indice de masa corporala peste 25, o persoana este considerata supraponderala, iar la peste 30 este obeza. 

In acest video vreau sa iti vorbesc despre cele mai frecvente mituri despre obezitate!


FIBRELE ALIMENTARE – consumă-le ca să previi boli grave!

5 Octombrie 2021

Fibrele alimentare reprezinta un tip de carbohidrati care nu pot fi digerati, spre deosebire de zaharuri si amidon. Sunt valoroase pentru organism, in special pentru sistemul digestiv, si de aceea e bine sa iti asiguri zilnic cantitatea optima de fibre.

Sunt convins ca ai auzit de fibre si despre cat de importante sunt ele pentru sanatate, dar esti convins ca ai suficiente fibre in alimentatia de zi cu zi?


Laptele - benefic sau nociv?

29 Septembrie 2021

Laptele ce apare in recomandarile nutritionale in ghidurile din aproape fiecare tara din lume. Asta pentru ca in mod clar, are o multime de proprietati benefice sanatatii, dar in acelasi timp, cel putin in ultimii ani a primit si destul de multa publicitate negativa.

In acest video vei afla de la nutritionistul Serban Damian care sunt beneficiile consumului de lapte, care sunt posibilele probleme si care sunt miturile ce insotesc utilizarea laptelui in alimentatia umana!


Articole din aceeasi categorie

Energia Energia
Organismul uman are nevoie permanent de energie, chiar si in ...
Glucidele Glucidele
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie a organismului si cea ...


Proteinele Proteinele
Proteinele reprezinta o clasa de nutrienti cu importanta speciala pentru ...
Lipidele (grasimile) Lipidele (grasimile)
Lipidele reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a ...


Alte articole despre Ghidul nutritiei









Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii