Sunteti aici :: Sanatate » DETOXIFIEREA DE TOAMNA - CATEVA RETETE DELICIOASE
DETOXIFIEREA DE TOAMNA - CATEVA RETETE DELICIOASE
Despre obiceiul "tomnatic"
Cu totii ne gandim ca primavara ar fi cel mai indicat sezon pentru a ne face curatenie nu doar in casa, ci si in organism, pentru a ne spori imunitatea. Cat se poate de fals, dupa unii nutritionisti. De fapt, chiar toamna ar fi cea mai indicata fiindca ne-am pregati astfel in mod eficace pentru lunile racoroase si geroase care urmeaza.
Potrivit nutritionistei Jolene Hart, o detoxifiere de toamna bine realizata ar trebui sa se concentreze asupra plamanilor si intestinului gros fiindca, in ambele variante de medicina (alopata si homeopata), aceste organe sunt strans legate de piele si afectiuni respiratorii, precum: astm, eczema, prurit si/sau piele uscata; afectiuni comune in lunile reci.
Pentru a sprijini plamanii si intestinul gros, Hart va recomanda sa va moderati in consumul de: zahar, faina, lactate si alcool. Toate acestea pentru a va proteja mucoasa stomacala de acizi grasi si alte bacterii daunatoare. Iar, tot din punct de vedere al unei respiratii mai bune, caile respiratorii pot fi mai bine aparate prin consumarea de schinduf/sfindoc sub forma de ceai.
In copturi, ar fi indicat, de asemeni, sa folositi scortisoara, nucsoara si/sau usturoi. Fac foarte bine cailor respiratorii, dar si intestinelor. Pe deasupra, aromele pe care le emana sunt ametitoare.
Despre sucurile recomandate, am putea vorbi aici despre cele cu pulpa, mai ales. Celelalte, stim cu totii, sunt destul de pline de conservanti. Astfel, la micul dejun, este recomandat sa consumati sucuri din fructe proaspete, precum: struguri, mere, sfecla, frunze verzi si un pic de lamaie; nu exagerati cu citricele!
Iata o reteta de suc delicios pentru toamna:
- 1 sfecla de marime medie
- 1 mar mai mare
- 3 ridichi
- 1 masura de frunze proaspete de kale
Ca metoda de preparare, se depun toate ingredientele intr-un pasator sau blender si se continua cu stoarcerea sau amestecarea acestora.
Postul NU este necesar!
Din punct de vedere nutrionistic, postul poate parea irelevant, mai ales daca va orientati catre mancaruri usoare, sezonale, care sunt tolerate de catre intestin si stomac. Astfel, lucrati catre curatirea d-voastra organic- spirituala. Cu alte cuvinte, nu va trebuie decat: cereale integrale si radacini de legume gatite usor, piureuri de fructe si legume, si sucuri din acestea, pregatite pe loc si chiar de catre d-voastra.
Chiar daca sunteti carnivori, acum ar fi momentul ca sa scapati de proteinele si grasimile in exces din organism, si sa va opriti asupra mancarurilor din plante si legume, si alte fructe. Condimentele isi au, si ele, rostul lor, ajutandu-va la o mai buna digestie, dar si la o respiratie imbunatatita.
In acest sens, alte recomandari autumnale si cu adevarat exotice, din "spectrul" supelor, de aceasta data, ar fi:
Supa thailandeza de dovleac
Din punct de vedere aromatic si estetic, aceasta supa va ofera o particica din spiritul traditional al bucatariei asiatice, de tip fusion, cu puterea clasica a condimentelor acesteia - cocos, curry, ghimbir si cilantro -, dar intr-o formula optima unei detoxifieri reale a sistemului digestiv, in vreme ce puteti sa si scapati de cateva kilograme in plus.
Timpul de preparare este de 35 de minute, respectiv pentru coacerea legumelor proaspete, si de 25 pentru fierberea lor.
Pentru prepararea acestei supe va trebuie:
- 2 linguri de ulei vegetal
- 2 lingurite de pulbere de curry
- 1 dovleac decojit, egrenat si taiat in doua bucati (aproximativ volumul a 6 cani)
- 1 lingura de radacina de ghimbir proaspat taiata
- 3 masuri de supa organica de pui (eventual, "Swanson")
- 1 masura de crema de cocos
- 3 linguri de frunze proaspete de cilantro
Modul de coacere:
Incalziti cuptorul la aproximativ 220 de grade Celsius, amestecati uleiul si curry-ul intr-un vas mare, adaugati piureul de dovleac si cateva cepe, apoi amestecati pentru glazurare si imprastiati legumele pe o tigaie de 17 pe 11. Coaceti legumele timp de 25 de minute pana ce devin auriu - brune si amestecati ocazional. Incalziti amestecul intr-o tigaie si scadeti focul, dar asigurati-va ca a fost adus la punctul de fierbere.
Modul de fierbere:
Reduceti focul la minimum si fierbeti legumele timp de 20 de minute, pana ce devin foarte moi. Apoi, transferati o treime din legumele preparate intr-un blender sau pasator si procesati-le pana ce devin o pasta. Turnati amestecul intr-un vas mare si repetati inca de doua ori toata operatiunea. La final, inapoiati continutul pasat si facut piure in tigaie, dati la foc mai mare si fierbeti amestecul.
Asezonati dupa gust cu cilantro.
Supa de dovleac cu salvie
Ingrediente:
- 1 lingura de ulei vegetal
- 2 1/2 linguri de dovleac, curatat si egrenat, si taiat in cuburi de jumatate de centimetru
- 2 mere de marime medie, fara miez si taiate felii
- 1 ceapa mare, feliata
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita de coriandru
- 1/4 lingurita de piper cayenne
- 3 masuri de supa organica de pui
- 1 lingura de unt
- 12 frunze proaspete de salvie
Modul de fierbere:
Incalziti uleiul intr-o vas separat, la foc mediu, adaugati-i dovleac, mere si ceapa, si fierbeti pana ce amestecul devine destul de moale. Apoi, amestecati-l in zahar, coriandru si piper cayenne. Faceti asta pentru doua minute. Adaugati la toate putin bors si incalziti amestecul pana la punctul de fierbere. Totul trebuie gatit timp de 10 minute la foc mic pana ce devine moale.
Turnati piureul de dovleac intr-un robot de bucatarie folosind o spumiera. Si, la fel, amestecati pana ce totul devine o pasta fina, dar adaugand suficient lichid ca sa conferiti preparatului consistenta unei supe, cel putin.
Modul de coacere:
Incalziti untul intr-o tigaie mica, adaugati salvie si prajiti-o pana ce devine crocanta. Pe urma, luati salvia si asezati-o pe servete de hartie, dar pastrati untul in tigaie.
De servit, puteti servi supa in 4 boluri, amestecati cu putin unt de salvie si garnisite cu frunze prajite de salvie.
Supa de dovleac oparit
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 lingurite de scortisoara
- 3/4 masuri de ceapa tocata
- 1/2 masuri de morcov tocat
- 1/4 masuri de telina
- 2 linguri de ghimbir proaspat tocat
- 1 lingura de usturoi tocat
- 425 de grame de dovleac
- 3 1/2 masuri de bors sarac in sodiu
- piper si sare proaspata, dupa gust
- salvie proaspata ca garnitura
- smantana saraca in grasimi (garnitura optionala)
Pentru sote:
Intr-o oala medie, incalziti 2 linguri de ulei de masline deasupra unui foc mediu. Dupa ce s-a incalzit la maxim, adaugati scortisoara, ceapa, morcovi, telina, ghimbir si usturoi. Faceti sote, amestecand uneori, respectiv pana ce capata o tenta caramelizata, adica vreme de 3 - 4 minute.
Pentru supa:
Adaugati dovleacul la conserva, amestacandu-l cu legumele si borsul de pui, si lasati-le sa fiarba. Dati focul mai mic si fierbeti supa 15 - 20 de minute sau pana ce legumele sunt cu adevarat moi.
La final, asezonati cu sare si piper, dupa gust, si garnisiti cu salvie proaspata plus o lingura de smantana saraca in grasimi. Dar aceasta garnisire cu produse lactate este optionala.
Silviu Marin

Acest articol a fost vizualizat de 51710 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu Acest articol are 6 comentarii.
In cat timp dispar toxinele acestea dupa ce faci cura cu el?
Mihaela dieta cu apa e mai mult decat eficienta. In cazul meu si-a facut foarte bine efectul. Consumul corespunzator de apa ajuta enorm la eliminarea toxinelor din corp.
Dupa parerea mea cea mai buna modalitate prin care se poate obtine o detoxifiere completa e cu ajutorul fructelor. Dietele cu fructe sunt folosite de multa vreme si au rezultate foarte bune.
Produsele pentru slabit sunt utile pentru ca ele accelereaza metabolismul, si in felul asta procesul de slabire mai rapid.
Green Coffe Plus ati incercat?
Eu pentru detoxifiere folosesc acum un supliment ce se numeste Untoxin. Produsul e unul natural si vad ca ma simt destul de bine cu el. Sper sa o tin in acelsi ritm si de aici incolo!

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii