Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam STATUL JOS CRESTE RISCUL PENTRU OBEZITATE SI BOLI DE INIMA
CONCURS FII IN FORMA
SEMINTELE DE CHIA SUNT BOGATE IN ANTIOXIDANTI
SANGELE VINDECATOR
CSID - Bucurati-va din plin de inghetata


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CSID - Corp perfect in sezonul estival
BOXUL, MAI MULT DECAT UN SPORT
RELAXARE SI SPORT LA PLAJA
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
CU CAT FACI IMPINS DE LA PIEPT CU HALTERA?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum alegi un nutritionist bun in Bucuresti?
Menținerea unei stări optime de sănătate și prevenirea afecțiunilor cronice presupun, în mod esențial,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » DETOXIFIEREA DE TOAMNA - CATEVA RETETE DELICIOASE

DETOXIFIEREA DE TOAMNA - CATEVA RETETE DELICIOASE


supaDespre obiceiul "tomnatic"

Cu totii ne gandim ca primavara ar fi cel mai indicat sezon pentru a ne face curatenie nu doar in casa, ci si in organism, pentru a ne spori imunitatea. Cat se poate de fals, dupa unii nutritionisti. De fapt, chiar toamna ar fi cea mai indicata fiindca ne-am pregati astfel in mod eficace pentru lunile racoroase si geroase care urmeaza.

Potrivit nutritionistei Jolene Hart, o detoxifiere de toamna bine realizata ar trebui sa se concentreze asupra plamanilor si intestinului gros fiindca, in ambele variante de medicina (alopata si homeopata), aceste organe sunt strans legate de piele si afectiuni respiratorii, precum: astm, eczema, prurit si/sau piele uscata; afectiuni comune in lunile reci.

Pentru a sprijini plamanii si intestinul gros, Hart va recomanda sa va moderati in consumul de: zahar, faina, lactate si alcool. Toate acestea pentru a va proteja mucoasa stomacala de acizi grasi si alte bacterii daunatoare. Iar, tot din punct de vedere al unei respiratii mai bune, caile respiratorii pot fi mai bine aparate prin consumarea de schinduf/sfindoc sub forma de ceai.

In copturi, ar fi indicat, de asemeni, sa folositi scortisoara, nucsoara si/sau usturoi. Fac foarte bine cailor respiratorii, dar si intestinelor. Pe deasupra, aromele pe care le emana sunt ametitoare.

Despre sucurile recomandate, am putea vorbi aici despre cele cu pulpa, mai ales. Celelalte, stim cu totii, sunt destul de pline de conservanti. Astfel, la micul dejun, este recomandat sa consumati sucuri din fructe proaspete, precum: struguri, mere, sfecla, frunze verzi si un pic de lamaie; nu exagerati cu citricele!

Iata o reteta de suc delicios pentru toamna:

  • 1 sfecla de marime medie
  • 1 mar mai mare
  • 3 ridichi
  • 1 masura de frunze proaspete de kale

Ca metoda de preparare, se depun toate ingredientele intr-un pasator sau blender si se continua cu stoarcerea sau amestecarea acestora.

Postul NU este necesar!

Din punct de vedere nutrionistic, postul poate parea irelevant, mai ales daca va orientati catre mancaruri usoare, sezonale, care sunt tolerate de catre intestin si stomac. Astfel, lucrati catre curatirea d-voastra organic- spirituala. Cu alte cuvinte, nu va trebuie decat: cereale integrale si radacini de legume gatite usor, piureuri de fructe si legume, si sucuri din acestea, pregatite pe loc si chiar de catre d-voastra.

Chiar daca sunteti carnivori, acum ar fi momentul ca sa scapati de proteinele si grasimile in exces din organism, si sa va opriti asupra mancarurilor din plante si legume, si alte fructe. Condimentele isi au, si ele, rostul lor, ajutandu-va la o mai buna digestie, dar si la o respiratie imbunatatita.

In acest sens, alte recomandari autumnale si cu adevarat exotice, din "spectrul" supelor, de aceasta data, ar fi:

Supa thailandeza de dovleac

Din punct de vedere aromatic si estetic, aceasta supa va ofera o particica din spiritul traditional al bucatariei asiatice, de tip fusion, cu puterea clasica a condimentelor acesteia - cocos, curry, ghimbir si cilantro -, dar intr-o formula optima unei detoxifieri reale a sistemului digestiv, in vreme ce puteti sa si scapati de cateva kilograme in plus.

Timpul de preparare este de 35 de minute, respectiv pentru coacerea legumelor proaspete, si de 25 pentru fierberea lor.

Pentru prepararea acestei supe va trebuie:

  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 2 lingurite de pulbere de curry
  • 1 dovleac decojit, egrenat si taiat in doua bucati (aproximativ volumul a 6 cani)
  • 1 lingura de radacina de ghimbir proaspat taiata
  • 3 masuri de supa organica de pui (eventual, "Swanson")
  • 1 masura de crema de cocos
  • 3 linguri de frunze proaspete de cilantro

Modul de coacere:

Incalziti cuptorul la aproximativ 220 de grade Celsius, amestecati uleiul si curry-ul intr-un vas mare, adaugati piureul de dovleac si cateva cepe, apoi amestecati pentru glazurare si imprastiati legumele pe o tigaie de 17 pe 11. Coaceti legumele timp de 25 de minute pana ce devin auriu - brune si amestecati ocazional. Incalziti amestecul intr-o tigaie si scadeti focul, dar asigurati-va ca a fost adus la punctul de fierbere.

Modul de fierbere:

Reduceti focul la minimum si fierbeti legumele timp de 20 de minute, pana ce devin foarte moi. Apoi, transferati o treime din legumele preparate intr-un blender sau pasator si procesati-le pana ce devin o pasta. Turnati amestecul intr-un vas mare si repetati inca de doua ori toata operatiunea. La final, inapoiati continutul pasat si facut piure in tigaie, dati la foc mai mare si fierbeti amestecul.

Asezonati dupa gust cu cilantro.

Supa de dovleac cu salvie

Ingrediente:

  • 1 lingura de ulei vegetal
  • 2 1/2 linguri de dovleac, curatat si egrenat, si taiat in cuburi de jumatate de centimetru
  • 2 mere de marime medie, fara miez si taiate felii
  • 1 ceapa mare, feliata
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de coriandru
  • 1/4 lingurita de piper cayenne
  • 3 masuri de supa organica de pui
  • 1 lingura de unt
  • 12 frunze proaspete de salvie

Modul de fierbere:

Incalziti uleiul intr-o vas separat, la foc mediu, adaugati-i dovleac, mere si ceapa, si fierbeti pana ce amestecul devine destul de moale. Apoi, amestecati-l in zahar, coriandru si piper cayenne. Faceti asta pentru doua minute. Adaugati la toate putin bors si incalziti amestecul pana la punctul de fierbere. Totul trebuie gatit timp de 10 minute la foc mic pana ce devine moale.

Turnati piureul de dovleac intr-un robot de bucatarie folosind o spumiera. Si, la fel, amestecati pana ce totul devine o pasta fina, dar adaugand suficient lichid ca sa conferiti preparatului consistenta unei supe, cel putin.

Modul de coacere:

Incalziti untul intr-o tigaie mica, adaugati salvie si prajiti-o pana ce devine crocanta. Pe urma, luati salvia si asezati-o pe servete de hartie, dar pastrati untul in tigaie.

De servit, puteti servi supa in 4 boluri, amestecati cu putin unt de salvie si garnisite cu frunze prajite de salvie.

Supa de dovleac oparit

  • 2 linguri de ulei de masline
  • 2 lingurite de scortisoara
  • 3/4 masuri de ceapa tocata
  • 1/2 masuri de morcov tocat
  • 1/4 masuri de telina
  • 2 linguri de ghimbir proaspat tocat
  • 1 lingura de usturoi tocat
  • 425 de grame de dovleac
  • 3 1/2 masuri de bors sarac in sodiu
  • piper si sare proaspata, dupa gust
  • salvie proaspata ca garnitura
  • smantana saraca in grasimi (garnitura optionala)

Pentru sote:

Intr-o oala medie, incalziti 2 linguri de ulei de masline deasupra unui foc mediu. Dupa ce s-a incalzit la maxim, adaugati scortisoara, ceapa, morcovi, telina, ghimbir si usturoi. Faceti sote, amestecand uneori, respectiv pana ce capata o tenta caramelizata, adica vreme de 3 - 4 minute.

Pentru supa:

Adaugati dovleacul la conserva, amestacandu-l cu legumele si borsul de pui, si lasati-le sa fiarba. Dati focul mai mic si fierbeti supa 15 - 20 de minute sau pana ce legumele sunt cu adevarat moi.

La final, asezonati cu sare si piper, dupa gust, si garnisiti cu salvie proaspata plus o lingura de smantana saraca in grasimi. Dar aceasta garnisire cu produse lactate este optionala.



Silviu Marin


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 56869 ori.



Cum alegi un nutritionist bun in Bucuresti?

22 Aprilie 2025

Menținerea unei stări optime de sănătate și prevenirea afecțiunilor cronice presupun, în mod esențial, adoptarea unui regim alimentar echilibrat. Pentru a obține rezultate sustenabile și adaptate nevoilor proprii, este indicată consultarea unui expert în nutriție. Deși în București există numeroși profesioniști în acest domeniu, identificarea celui mai potrivit poate deveni o sarcină dificilă fără un set clar de repere.

Acest material îți oferă câteva direcții utile pentru a facilita procesul de selecție. În primul rând, este esențial să te asiguri că nutriționistul are o pregătire academică solidă și o practică relevantă în domeniu. Un dietetician calificat este, de regulă, absolvent al unei instituții de învățământ superior din aria științelor medicale, cu specializare în Nutriție și Dietetică. Acesta este capabil să interpreteze rezultatele analizelor clinice și să conceapă planuri nutriționale personalizate, în funcție de particularitățile fiziologice ale fiecărui individ.

Totodată, este recomandabil să alegi un specialist care deține experiență practică în aria ta de interes – fie că urmărești reducerea greutății corporale, dezvoltarea masei musculare sau controlul unei patologii specifice, cum ar fi diabetul. Un profesionist competent va solicita evaluări medicale înainte de a propune o intervenție alimentară, evitând dietele dezechilibrate sau soluțiile extreme. Un plan nutrițional eficient trebuie să fie realist, sustenabil și integrat stilului tău de viață.

Evaluarea opiniilor altor pacienți poate constitui, de asemenea, un criteriu valoros. Recenziile disponibile online sau recomandările directe pot oferi indicii relevante despre seriozitatea, empatia și eficiența specialistului. În plus, este important să iei în calcul amplasarea cabinetului, disponibilitatea programărilor și opțiunile de consiliere la distanță – mai ales în contextul actual, în care telemedicina este tot mai frecvent utilizată.

Pentru a simplifica alegerea, îți recomandăm Centrul Medical Superfit, unde vei găsi o echipă de profesioniști cu experiență și acces la tehnologii de ultimă generație, pregătiți să te sprijine cu soluții personalizate și eficiente. Îi poți contacta telefonic la 0722 61 67 85 sau poți face o vizită la sediul din Str. Moise Nicoară 20, sector 3, București.


Remedii Naturale pentru Sănătatea Articulațiilor

3 Aprilie 2025

Pentru a ne menține articulațiile sănătoase, e important să le folosim corect și să le protejăm de suprasolicitare. Mișcarea regulată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, ajută la menținerea flexibilității și la întărirea mușchilor care susțin articulațiile.

Hidratarea joacă și ea un rol esențial, deoarece lichidul sinovial din articulații are nevoie de apă pentru a le menține lubrifiate. Alimentația echilibrată contribuie și ea la sănătatea articulațiilor. Alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, nucile și semințele, reduc inflamația, iar colagenul și vitamina C din citrice, ardei sau supa de oase ajută la regenerarea cartilajului. E bine să evităm excesul de zahăr și alimentele ultraprocesate, care pot favoriza inflamația și rigiditatea articulară.

Greutatea corporală are un impact mare asupra articulațiilor, mai ales asupra genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Dacă avem kilograme în plus, presiunea asupra acestor articulații crește, ceea ce poate duce la uzură și dureri. Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o alimentație echilibrată și mișcare regulată poate preveni multe probleme.

Nu în ultimul rând, postura corectă și evitarea mișcărilor bruște sau repetitive pot preveni accidentările. Dacă stăm mult timp la birou, e bine să facem pauze pentru a ne mișca, iar dacă ridicăm greutăți, trebuie să folosim tehnici corecte pentru a proteja coloana și articulațiile. Cu puțină grijă și atenție, ne putem menține articulațiile sănătoase și flexibile pentru mai mult timp!


Magneziul, mineralul esenţial pentru sănătatea ta!

17 Februarie 2025

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, dar adesea trecut cu vederea. Joacă un rol crucial în peste 300 de reacții biochimice din organism, contribuind la funcționarea optimă a mușchilor și a sistemului nervos, la reglarea glicemiei și la menținerea sănătății oaselor.

Un nivel adecvat de magneziu ajută la reducerea stresului și a oboselii, îmbunătățind calitatea somnului și starea generală de bine. De asemenea, susține sănătatea cardiovasculară, ajutând la menținerea unei tensiuni arteriale normale și la prevenirea aritmiilor. Alimente precum nucile, semințele, legumele cu frunze verzi și cerealele integrale sunt surse excelente de magneziu, dar uneori suplimentele pot fi necesare, mai ales în perioade de stres intens sau efort fizic crescut.

Deficiența de magneziu poate duce la crampe musculare, iritabilitate, insomnie și chiar probleme cardiace, așa că este important să ne asigurăm că avem un aport suficient pentru o viață echilibrată și sănătoasă.


Articole din aceeasi categorie

CUM PREVII RAUL DE TRANSPORT CUM PREVII RAUL DE TRANSPORT
Foarte multe persoane se confrunta cu asa numitul "rau de ...
MENOPAUZA, MITURI SI ADEVARURI MENOPAUZA, MITURI SI ADEVARURI
Menopauza este o perioada putin asteptata de femei dar care, ...


TIPURI DE MASAJ SI EFECTELE ACESTORA TIPURI DE MASAJ SI EFECTELE ACESTORA
Masajul reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de a ...
BORELIOZA LYME BORELIOZA LYME
Ce este boala Lyme? Este o boala infectioasa produsa de o ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 4 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii