Sunteti aici :: Nutritie » Suntem 70% apa
Suntem 70% apa
Marea majoritate a oamenilor sanatosi isi asigura un aport zilnic adecvat de apa ghidandu-se dupa senzatia de sete. Recomandarile generale pentru consumul de lichide la femei este de aproximativ 2,7 litri pe zi, incluzand atat bauturile cat si apa din alimente, iar pentru barbati este de aproximativ 3,7 litri pe zi.
Aproximativ 80% din aportul total de apa provine din consumarea de apa ca atare si bauturi diverse, inclusiv cele ce contin cafeina, iar restul de 20% deriva din alimente.
Activitatea fizica prelungita si expunerea la temperaturi inalte va creste pierderile de apa si astfel va creste necesarul zilnic de fluide, dar este important de retinut ca dozele mari de lichide pot avea efecte negative asupra sanatatii.
In privinta consumului de electroliti, trebuie stiut ca adultii sanatosi intre 19 si 50 de ani ar trebui sa consume in fiecare zi 1,5 grame de sodiu si 2,3 grame de clor, adica 3,8 grame de sare (clorura de sodiu), pentru a inlocui pierderile zilnice prin transpiratie. Nivelul maxim de sare care poate fi consumat este de 5,8 grame pe zi. Mai mult de 95% dintre americani si 90% dintre canadieni cu varste intre 31 si 50 de ani consuma in mod regulat sare in exces.
Indivizii in varsta si bolnavii cronici cu hipertensiune, diabet si boli renale sunt in mod particular sensibili la efectele asupra presiunii arteriale provocate de excesul de sare si ar trebui sa limiteze acest consum.
Adultii ar trebui sa consume cel putin 4,7 grame de potasiu pe zi pentru a reduce tensiunea arteriala, contracarand efectele sarii si reducand riscul de aparitie a calculilor renali si a pierderilor de structura osoasa. Studiile au aratat ca cele mai multe dintre femeile intre 31 si 50 de ani consuma mai putin de jumatate din cantiatea de potasiu necesara zilnic.
Aportul hidric adecvat are rolul de a mentine un nivel optim de hidratare al organismului, astfel contribuind la prezervarea starii de sanatate si permitand efectuarea efortului fizic in limite de siguranta, fara pericolul de a surveni dezechilibre metabolice. Se recomanda ca cei ce fac efort fizic intens sa consume cel putin 500 ml de lichid cu 2 ore inainte de a face antrenament sau de a participa la o competitie, cu atat mai mult daca sunt consumate si alimente in aceasta perioada. In timpul efortului este indicat ca sportivul sa consume lichide inca de la inceput si intr-un ritm aproximativ constant si egal cu pierderile prin transpiratie. Cantitatea minima de lichide pe care trebuie sa o consume o persoana in decursul unei zile este de minim 1,5-2 litri, acesta valoare crescand proportional cu nivelul de efort si cu temperatura ambianta.
Lichidele trebuie sa fie la o temperatura mai redusa decat cea a mediului ambiant (dar nu chiar din frigider), sa aiba o aroma pentru a se diminua efectul de satietate precoce pe care il da apa simpla si sa fie servite in recipiente de dimensiuni adecvate, astfel incat sa nu se intrerupa prea mult timp antrenamentul.
Pentru antrenamentele care dureaza mai mult de o ora este indicat ca lichidele de rehidratare sa contina carbohidrati si electroliti, pentru a inlocui pierderile prin efort sustinut. Un aport de 30-60 grame de carbohidrati la un litru de apa are capacitatea de a intarzia oboseala prin epuizarea depozitelor de glicogen. Acest lucru se poate obtine prin consumarea a 600-1200 ml apa cu 4-8% carbohidrati (glucoza, sucroza, maltodextrina). Solutiile de rehidratare trebuie sa mai contina si 0,5-0,7 g/l sodiu precum si alti electroliti.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 13637 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii