Sunteti aici :: Psihologie » CUM SA AI O RELATIE SANATOASA
CUM SA AI O RELATIE SANATOASA
Relatiile sanatoase sunt distractive si te fac sa fii mai increzator in fortele tale. Poti sa ai o relatie sanatoasa cu oricine de-a lungul vietii tale: familia, prietenii sau partenerii tai de intalniri. Desi iau timp si energie, relatiile pe care le ai in adolescenta vor constitui o parte speciala din viata ta si iti vor da o lectie importanta despre cine esti tu cu adevarat.
Ce face ca o relatie sa fie sanatoasa?
Comunicarea - partea cea mai importanta a oricarei relatii sanatoase intre doua persoane este capacitatea de a-si vorbi si a se asculta una pe cealalta. Tu si cealalta persoana puteti sa va descoperiti una pe alta, sa va gasiti interesele comune, sa va impartasiti sentimentele, iar la nevoie sa va ajutati .Intr-o relatie sanatoasa, oamenii nu mint. Ascultandu-l cu atentie pe cel de langa tine si impartasindu-i sentimentele, ii demonstrezi ca este o parte importanta a vietii tale.
Respectul si increderea - intr-o relatie sanatoasa, inveti sa respecti si sa ai incredere in persoane importante din viata ta. Pot interveni oricand neintelegeri, dar trebuie sa inveti sa-ti pastrezi calmul si sa discuti despre ceea ce simti. Discutand calm, te va ajuta sa intelegi adevaratul motiv al neintelegerii si sa-ti dai seama cum poti rezolva situatia.Trecand peste aceste neintelegeri, va intari si mai mult relatia pe care o ai.
Cum pot sa stiu ca am o relatie sanatoasa cu cineva?
• Stii ca esti intr-o relatie sanatoasa cu cineva pentru ca te simti bine cand esti in preajma persoanei respective. Relatiile nesanatoase te pot face sa te simti trist, nervos, speriat sau ingrijorat.
• Relatiile sanatoase implica o cantitate egala din cat dai si cat primesti. Intr-o relatie nesanatoasa exista o balanta incorecta. Poti simti ca in majoritatea timpului tu dai persoanei de langa tine mai multa atentie decat iti acorda ea tie.
• Ar trebui sa te simti in siguranta in preajma celeilalte persoane si sa simti ca poti avea incredere totala in ea. Intr-o relatie sanatoasa, iti place sa petreci timp langa cealalta persoana si nu sa te simti presat cand trebuie sa fii alaturi de ea. Relatiile nesanatoase nu includ respect si incredere, care fac o relatie sa fie santoasa.
Daca nu simti ca exista comunicare, respect si incredere intr-o relatie, inseamna ca esti mai probabil intr-o relatie nesanatoasa. Vei incerca poate sa te confesezi persoanei de langa tine si sa-i spui ceea ce simti sau vei fi nevoit chiar sa pui capat relatiei. Daca ti-e greu sa incetezi orice legatura cu ea, discutati despre cum ati putea sa va imbunatatiti relatia sau cere sfatul cuiva despre acesta situatie. Daca inveti cum sa construiesti o relatie sanatoasa, vei fi capabil sa ai astfel de relatii cu toti oamenii pe care ii vei cunoaste de-a lungul vietii.
Prieteniile pot fi complicate... Vei incerca sa-ti faci noi prieteni in timp ce te stradui sa-i pastrezi pe cei vechi.Un lucru care poate face o relatie de prietenie complicata este presiunea grupului. Presiunea grupului intervine atunci cand alegi sa faci un lucru pe care in mod normal nu l-ai face sau sa incetezi sa faci ceva care iti place pentru ca esti ingrijorat de ceea ce ar putea zice prietenii tai.Unii prieteni s-ar putea sa te preseze sa faci ceva pentru ca "toata lumea face acel lucru". Cea mai mare provocare va fi totusi sa faci fata presiunilor de acest gen.
Iata cateva trucuri care sa te ajute sa rezolvi o neintelegere cu un prieten:
• Ai dreptul sa spui "nu" unui prieten de cate ori consideri ca este cazul - Intr-o relatie sanatoasa, nu ar trebui sa-ti fie frica ca iti pierzi un prieten daca il refuzi intr-o situatie. Prietenii buni iti vor respecta dreptul de a spune nu in orice situatie si nu iti vor face zile grele. Este important sa le arati insa prietenilor tai intelegere cand iti vor spune "nu " si tie.
• Daca tu si prietenul tau nu sunteti de acord cu un anumit lucru si aveti discutii in legatura cu asta,nu inseamna ca aveti o relatie nesanatoasa - Nu poti sa fii intotdeauna de acord cu tot ceea ce zic prietenii tai. Atata timp cat tu si prietenul tau puteti discuta despre anumite neintelegeri, sunteti capabili sa le depasiti. Relatiile sanatoase implica incredere si capacitatea de respecta parerile, chiar daca sunt diferite.
• Prietenii pe care ti faci si relatiile pe care le construiesti te vor ajuta sa te intelegi mai bine - Vei descoperi ce va place sa faceti impreuna, dar cel mai important, vei invata cum sa-ti alegi prietenii si cel fel de prieten vrei sa fii tu pentru alte persoane.
Un capitol la fel de important sunt relatiile de iubire pe care le avem de-a lungul vietii. Fiecare va fi pregatit de o relatie de dragoste la timpul potrivit. O relatie de dragoste este o ocazie deosebita sa cunosti pe cineva, sa-ti impartasesti sentimentele si gandurile si sa aveti preocupari comune.
Relatiile de iubire sanatoase ar trebui sa aiba aceleasi ingrediente ca si cele de prietenie: comunicare, sinceritate si respect. Relatiile de iubire sunt putin mai speciale deoarece includ sentimente mai profunde. Vei fi tentat la inceput sa-ti petreci tot timpul cu partenerul tau. Dar trebuie sa-ti creezi propria independenta si sa inveti sa stai si departe de persoana iubita, construind astfel astfel o relatie cat mai sanatoasa.
Nu ar trebui sa te simti presat sa faci ceva ce nu vrei sa faci. El/ea ar trebui intotdeauna sa respecte dreptul tau de a zice nu la orice te face sa te simti inconfortabil. Este important ca amandoi sa va cunoasteti limitele si sa actionati ca atare. Discutand despre ceea ce simtiti in legatura cu anumite lucruri, puteti sa evitati diverse situatii cand sunteti presati sa luati decizii si sa va concentrati pe ceea ce e important.
Iata cateva trucuri pentru a incepe o relatie de dragoste sanatoasa:
• Incearca sa cunosti persona respectiva purtand discutii pe diverse teme.
• Iesiti cu un grup de prieteni intr-un loc public la primele intalniri.
• Planuiti activitati distractive precum mersul la film, un picnic, o plimbare pana la mall sau o plimbare in parc.
• Stabiliti de la inceput anumite reguli pe care sa le respectati.
Intalnirile constituie o parte distractiva si interesanta a vietii tale. Poate fi putin confuz la inceput, dar pe masura ce ajungeti sa va cunoasteti iti vei da seama daca acea persoana e potrivita pentru tine. Important este sa invatati sa construiti o relatie sanatoasa.
Dr. Raluca Burja

Acest articol a fost vizualizat de 32857 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii