Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CE ESTE FOTOSENSIBILITATEA?
DERMATITA SEBOREICA
AI GRIJA DE SANATATE, CA-I MAI BUNA DECAT TOATE
METODA "HEAVY DUTY"
TONIFIEREA MUSCHILOR FESIERI


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CAT DE SANATOS ESTE SA MESTECAM GUMA?
EXERCITII LA BIROU
7 IDEI PENTRU O HIDRATARE OPTIMA IN ZILELE CANICULARE
VARA ASTA SE POARTA ABDOMENUL TONIFIAT
DIETA HCG ESTE O MODA RISCANTA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil Fierbinte
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » TRATAMENTUL INTINDERILOR

TRATAMENTUL INTINDERILOR


"Am facut o intindere" este o expresie uzuala in limbajul sportivilor si nu numai. Evident, este o expresie pe care ne dorim sa o spunem de cat mai putine ori in viata, dar cand se intampla trebuie sa fim pregatiti sa actionam rapid si in cunostinta de cauza, prevenind astfel agravarea unei situatii. Unii sportivi, in special cei amatori neglijeaza accidentarile de mica amploare, care astfel intarzie sa se vindece si uneori chiar se cronicizeaza.

Termenul "intindere" poate insemna atat o traumatizare a unui ligament, cat si a unui muschi sau tendon, de la o simpla alungire peste capacitatea fiziologica, pana la o rupere partiala sau totala.

Tratamentul intinderilor are doua stadii.

In prima faza, pentru a reduce edemul (umflarea) si durerea este recomandata aplicarea formulei "RICE", dar numai in primele 24-48 de ore. Pe langa aceasta, utilizarea unui antiinflamator nesteroidian sub forma de unguent (Fastum Gel, Diclofenac, Diclac, Mobilat) sau comprimate (aspirina, diclofenac), poate fi utila pentru reducerea durerilor si inflamatiei.

Va reamintesc ce este formula RICE.

R (rest) = repaus, adica reducerea sau chiar oprirea activitatii sportive si a activitatilor casnice mai solicitante. Se poate folosi o carja daca este vorba de o accidentare la nivelul membrului inferior. In unele cazuri se recomanda chiar repausul total la pat. Durata repausului de la efort este stabilita de un medic.

I (ice) = gheata, adica aplicarea acesteia pe zonele traumatizate timp de 20 de minute de 4-8 ori pe zi. Nu se aplica direct pe piele, ci se infasoara intr-un prosop.

C (compression) = comprimare, adica mentinerea unei presiuni constante cu ajutorul fasei elastice pe glezna, genunchiul, cotul sau umarul afectat.

E (elevation) = ridicarea membrului afectat de la planul orizontal. Practic, in pozitie decliva (culcat) se ridica membrul traumatizat pe o perna, deasupra planului inimii.

A doua faza a tratamentului este recuperarea, al carei scop final este ameliorarea starii zonei afectate si restaurarea functiei acesteia. Cei mai multi dintre cei accidentati ajung direct la aceasta faza, tocmai fiindca au neglijat complet prima faza. Terapeutul va prescrie un program de exercitii fizice astfel alcatuit incat sa previna redoarea articulara, sa imbunatateasca capacitatea de executare a miscarilor si sa redea flexibilitatea si forta normala.

Cand durerea acuta si edemul s-au redus, terapeutul sau medicul curant vor instrui pacientul sa execute o serie de exercitii, de cateva ori pe zi. Aceste exercitii sunt speciale pentru fiecare tip de accidentare si sunt cunoscute in special de catre kinetoterapeuti. Durata programului de exercitii depinde de gravitatea accidentarii, si dureaza de ordinul a catorva saptamani sau chiar mai mult (luni sau ani).

Un alt obiectiv al recuperarii fizice este cresterea fortei si flexibilitatii. Procesul de recuperare incepe aproximativ in a doua saptamana dupa accidentare. Pe masura ce durerea se reduce si capacitatea functionala este recapatata, exercitiile vor deveni mai solicitante.

Scopul final este reluarea tuturor activitatilor zilnice, inclusiv cele sportive. Este necesar ca pacientul sa se consulte cu terapeutul inainte de a reincepe sa faca anumite tipuri de efort specific. In unele cazuri, cel accidentat este tentat sa reia complet activitatea fizica, chiar inainte ca durerea sa fi disparut complet, amplitudinea miscarilor nu este completa, ca si forta si flexibilitatea, ceea ce poate conduce spre cronicizare.

In final cateva idei pentru reducerea riscului aparitiei unei intinderi:

- mentineti o greutate normala

- purtati incaltaminte adecvata si inlocuiti pantofii de sport atunci cand va rod

- faceti exercitii de stretching in fiecare zi

- nu faceti sport daca nu va simtiti bine (sunteti obositi sau aveti dureri de orice fel)

- incalziti-va bine inainte de orice activitate fizica

- purtati echipament sportiv special in functie de sport (de exemplu centura lata si manusi pentru culturism)

- mentineti un regim alimentar echilibrat

- evitati miscarile necontrolate si invatati foarte bine forma corecta a exercitiilor inainte de a lucra cu greutati mari



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 46819 ori.



Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil

4 Decembrie 2023

Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.

Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.

Urmareste clipul pentru mai multe detalii!


Te ajuta CARNITINA sa slabesti?

28 Noiembrie 2023

Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.

Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!


Beneficiile vitaminei C

20 Noiembrie 2023

Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.

Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii