Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam FA SCHIMBARILE DE CARE AI NEVOIE!
ANTRENAMENTUL CU GREUTATI PENTRU FEMEI
CULTURISMUL IN CATEVA IDEI SIMPLE
Emisiunea Topsport - Tratamentul accidentarilor usoare
MAESTRII BUCATARI ITI DEZVALUIE SECRETELE UNEI SILUETE DE VIS


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole YOGILATES, O COMBINATIE INTRE YOGA SI PILATES
10 FACTORI CARE TE DISTRAG DE LA SCADEREA IN GREUTATE
CALCIUL - MINERAL ANABOLIZANT
PIROSTRIA: PENTRU ELE - VIS, PENTRU EI - COSMAR
SANI FRUMOSI SI SANATOSI, GHID PE VARSTE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum eviti platoul in dieta Fierbinte
Ai facut primii pasi si ai inceput sa slabesti. Hainele iti sunt mai largi, te simti bine in pielea ta si primesti...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul scaderii in greutate » Reducerea grasimii din dieta
Ghidul scaderii in greutate

Reducerea grasimii din dieta


Consumul excesiv de grasime contribuie la cresterea in greutatea, din moment ce un gram de grasime are de doua ori mai multe calorii decat carbohidratii si proteinele.
Daca incerci sa slabesti, sa scazi nivelul colesterolului sau pur si simplu sa mananci sanatos, trebuie sa limitezi consumul de grasime.

De ce majoritatea dietelor se axeaza pe reducerea grasimii?

Grasime atrage atentia din mai multe motive. Grasimea poate creste nivelul colesterolului din sange, si creste riscul imbolnavirii de inima a unei persoane.
In plus, unele alimente grase (ca de exemplu sunca, carnatii, si cartofii prajiti) au de obicei mai putine vitamine si minerale decat alimentele slabe.
Pe langa cele mentionate, grasimea are aproximativ de doua ori mai multe calorii pe gram decat carbohidratii si proteinele. Un gram de grasime are aproximativ 9 calorii, in timp ce un gram de carbohidrati sau proteine are aproximativ 4 calorii. Cu alte cuvinte, poti manca de doua ori mai multi carbohidrati sau proteine fata de grasime pentru aceeasi cantitate de calorii.

O sa slabesc daca mananc mancaruri "slabe"?

Este adevarat ca o dieta cu multe grasimi poate duce la cresterea in greutate. Dar iti ia mai mult sa slabesti mancand alimente slabe. Trebuie de asemenea sa fii atent la cate calorii consumi. Nu uita, caloriile in plus care provin chiar din alimentele fara grasime sau cu grasime scazuta se depoziteaza in organism ca si grasime. Multi oameni inlocuiesc alimentele cu grasime multa cu alimentele cu calorii multe, ca si dulciurile, si se ingrasa in loc sa slabeasca.
Pentru a slabi, trebuie sa arzi mai multe calorii decat consumi. Poti atinge acest obiectiv prin mai mult sport si consumand mai putine calorii si grasime mai putina.

Cata grasime trebuie sa mananc?

Consumul de referinta pentru grasimi, la adulti, este de 20%-35% din totalul zilnic de calorii din grasimi. Asta inseamna intre 44 si 77 de grame de grasime pe zi daca consumi 2000 kilocalorii pe zi.
Recent, expertii in sanatate au inceput sa recomande ca oamenii sa elimine un alt tip de grasime numit grasime "trans" din dieta lor. Aceasta grasime, formata in timpul unui proces numit hidrogenare, transforma o grasime lichida nesaturata, relativ sanatoasa, ca uleiul de porumb, intr-una solida. Desi acest proces ofera unui aliment viata mai lunga, de asemenea face ca acest produs sa actioneze in organismul nostru ca o grasime saturata, si mai rau, poate sa cauzeze boli de inima.
Expertii in sanatate recomanda eliminarea pe cat posibil a grasimii trans din dieta.


De unde incep?

- Mananca o varietate de alimente cu grasimi putine pentru a obtine toti nutrientii necesari.
- Fii atent la consumul de calorii. Nu uita, "grasimi putine" nu inseamna intotdeauna "calorii putine"
- Mananca mai multe mancaruri pe baza de alimente vegetale (ca de exemplu cereale, legume si fructe) si o cantitate moderata de mancaruri din alimente de origine animala (carne si produse lactate) pentru a-ti controla grasimea, colesterolul si consumul de calorii.
- Mareste-ti activitatea fizica pentru a imbunatati sanatatea inimii si pentru a elimina excesul de grasime din organism.

Ce obiective ar trebui sa ating?

- Reduce cantitatea totala de grasimi pe care o consumi la 20%-35% sau mai putin din totalul zilnic de calorii. Pentru o persoana care consuma 2,000 de calorii pe zi, aceasta trebuie sa fie intre 44 si 77 de grame de grasime sau mai putin pe zi.
- Limiteaza cantitatea de colesterol la 300 de miligrame(mg)� sau mai putin pe zi.
- Reduce grasimea saturata (grasimea animala, untul, nuca de cocos si uleiul de palmier) cu cel putin 10% din totalul de calorii pe zi. Pentru o persoana care consuma 2,000 de calorii pe zi, aceasta trebuie sa fie de 20 de grame de grasime sau mai putin pe zi.

Informatii pentru reducerea cantitatii de grasime

Cand alegi alimentele:
- Invata despre alimentele pe care le mananci prin citirea etichetelor. Uita-te dupa notele: "fara grasimi" si "grasime redusa" de pe ambalajele alimentelor. Cand alegi alimentele, compara-le pe cele cu o cantitate de grasime ridicata fata de cele cu o cantitate de grasime scazuta pentru a te incadra in grasimea totala sau "bugetul" pe zi.
- Alege carne slaba - peste si pui. Limiteaza-te la 150-200 gr pe zi. Alte surse bune de proteine cu grasimi putine sunt mazarea si fasolea, iaurtul cu putina grasime, laptele cu grasime putina, branza slaba si tonul in suc propriu. Alege laptele cu 1% grasime.
- Savureaza branza sau produsele tartinabile fara grasime sau cu grasime putina (nu mai mult de 3 gr de grasime la o portie). Incearca versiunea fara grasimi sau cu grasime putina a margarinei, sosului pentru salata, maionezei sau smantanii tale preferate.

Cand prepari mancare:
- Curata toata grasimea vizibila si indeparteaza pielea de pe carnea de pasare.
- Congeleaza supele, sosurile de carne si mancarurile inabusite, si indeparteaza grasimea intarita inainte de a manca.
- Coace sau frige carnea pe un gratar care permite grasimii sa se scurga din carne. Evitati mancarurile prajite in ulei.
- Stropiti cu suc de lamaie si condimente din plante legumele gatite in loc sa folositi branza, unt sau sosuri pe baza de smantana.
- Incearca iaurt simplu,cu grasime putina sau fara grasime si pune arpagic pe cartofii copti decat smantana. Smantana cu grasime putina tot contine grasime, deci trebuie sa limitezi cantitatea pe care o folosesti.

Cand iei masa in oras:
- Alege mancaruri preparate simplu ca de exemplu peste sau pui copt, fript sau la gratar. Evita mancarurile prajite, sos, musaca, si mancarurile cu sosuri grele.
- Cere ca mancarea ta fie pregatita fara a adauga unt, margarina sau sosuri.
- Cere salata garnisita cu sos cu grasime putina.
- Alege fructe, iaurt inghetat fara grasime sau serbet pentru desert in loc de inghetata, prajitura sau placinta.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 26713 ori.



Cum eviti platoul in dieta

19 Februarie 2024

Ai facut primii pasi si ai inceput sa slabesti. Hainele iti sunt mai largi, te simti bine in pielea ta si primesti felicitari de la toata lumea.

Insa dupa o perioada, numarul de pe cantar a intepenit si nu vrea si pace sa coboare. Inainte sa arunci cantarul sau sa renunti definitiv la dieta, sunt cateva lucruri pe care sa le iei in calcul. Stagnarea sau perioada de platou este o etapa foarte des intalnita in procesul de slabire.

Dar de ce apare? Afla raspunsul in acest clip si mai ales ce trebuie sa faci ca sa eviti acest nesuferit PLATOU!


Dieta cu alimente moi

12 Februarie 2024

Dieta cu alimente moi sau "dieta fara mestecat" este o dieta in care o persoana trebuie sa manance numai alimente moi si care necesita o mestecare minima, evitand toate alimentele care nu corespund acestor cerinte.

Cui se recomanda o astfel de dieta?

Principalii beneficiari sunt persoanele in varsta, dar ei nu sunt singurii care ar putea avea nevoie sa gaseasca alimente nutritive pe care sa le manance fara a mesteca.


Este Dieta Atkins o alegere buna pentru slabire?

5 Februarie 2024

Dieta Atkins este o dieta „cu vechime”, care a trecut prin cateva mici transformari si care este inca activa pe piata regimurilor de slabire. Ea a fost popularizata in anii `70 de catre medicul cardiolog Robert Atkins din Statele Unite si este o dieta low carb - adica presupune un consum redus de carbohidrati, cu accent pe proteine si grasimi.

Are mai multe etape, iar in fiecare dintre ele exista o anumita restrictie cu privire la cantitatea de carbohidrati care poate fi consumata zilnic.


Articole din aceeasi categorie

Supraponderal sau obez? Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...
Riscuri asociate cu excesul ponderal Riscuri asociate cu excesul ponderal
Problemele de sanatate asociate cu obezitatea sunt numeroase. Obezitatea nu ...


Compozitia corpului Compozitia corpului
Dimensiunea si compozitia corpului unei persoane joaca un rol determinant ...
Energia si activitatea fizica Energia si activitatea fizica
Pe vremea cand oamenii nu aveau la dispozitie hrana suficienta, ...


Alte articole despre Ghidul scaderii in greutate






1 2 »
Pagina 1 din 2






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii