Pentru multi oameni, este greu sa piarda mai mult decat cateva kilograme, si putini reusesc sa ramana la greutatea normala. Cand te gandesti sa te alaturi unui program de slabire, alege cu intelepciune.
Majoritatea programelor de slabire pot functiona, dar numai daca te motiveaza suficient sa scazi cantitatea de calorii pe care le consumi sau sa maresti cantitatea de calorii pe care le arzi prin activitatea fizica zilnica(sau ambele).
Ce trebuie sa caut intr-un program de slabire?
Asigura-te ca este sigur. Daca iti creezi propriul tau program sau folosesti unul comercial, asigura-te ca este sigur. O dieta sigura trebuie sa includa alimente din toate grupele alimentare. Regimul de slabire trebuie sa fie mai sarac numai in calorii (energie), nu si in vitaminele si mineralele esentiale. In general, cele mai multe femei au nevoie de un regim de 1000-1600 kcal, in timp ce barbatii au nevoie de 1200-1800 kcal; in orice caz, vorbiti mai intai cu doctorul.
Slabire lenta si constanta. Programul trebuie directionat spre o slabire lenta si constanta in afara de cazul cand doctorul tau isi da seama ca ai avea beneficii mai mari printr-o pierdere in greutate mai rapida. Asteapta-te sa pierzi in jur de jumatate de kg pe saptamana dupa prima saptamana sau a doua. In cazul dietelor cu restrictie calorica mare, exista o scadere in greutate initiala rapida in primele 2 saptamani, dar aceasta slabire este in mare masura datorata eliminarii apei. Pierderea initiala a apei se castiga din nou cand te intorci la regimul alimentar "normal". De aceea, se astepta la un obiectiv rezonabil de pierdere in greutate. Ritmul de slabire trebuie sa fie intre 0,5-1kg pe saptamana.
Cand te interesezi de un program de slabire, incearca sa afli urmatoarele:
- Cel care ti-l propune este o persoana cu calificare in domeniu - medic, nutritionist?
- Sortimentele de mancare sunt adaptate necesitatilor si preferintelor tale?
- Obiectivele sunt stabilite de catre client sau/si specialist?
- Care e procentajul oamenilor care termina programul?
- Care este media slabirii printre oamenii care au terminat programul?
Daca planifici sa pierzi mai mult de 8-10 kg, si ai vreo problema de sanatate, sau iei medicamente regulat, trebuie sa te consulte doctorul inainte de a incepe programul. Un doctor poate evalua starea ta de sanatate care poate fi afectata prin dieta si slabire.
De asemenea, un doctor trebuie sa fie capabil sa recomande programele potrivite si sa te ajute sa progresezi pentru a atinge obiectivul de slabire.
Ce trebuie sa caut la un program de slabire?
Programul tau trebuie sa includa planuri de mentinere a greutatii dupa ce s-a terminat faza de slabire. Daca scazi in greutate pe durata regimului si apoi te ingrasi la loc, nu ai facut nimic.
Mentinerea greutatii este cea mai dificila parte in controlul greutatii si nu este implementata consistent in programele de slabire. Programul pe care il alegi trebuie sa-ti imbunatateasca obiceiurile alimentare, sa-ti creasca nivelul de activitate fizica, si sa te ajute sa-ti schimbi stilul de viata care poate a contribuit in trecut la ingrasare.
A fi supraponderal este adesea vazut ca o problema temporara care poate fi tratata in cateva luni cu o dieta dificila. Totusi, dupa cum majoritatea oamenilor supraponderali stiu, controlul greutatii trebuie considerat un efort pe toata viata. Pentru a fi sigur si eficace, orice program de slabire trebuie sa fie pe termen lung, altfel programul este o mare pierdere de timp si efort.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 38027 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Articole din aceeasi categorie
Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...