Daca vreti sa scadeti in greutate intr-un mod controlat, trebuie sa va determinati balanta energetica, respectiv aportul caloric vs. consumul caloric.
Consumul caloric se determina adunand fiecare activitate efectuata in 24 de ore sau calculand cu ajutorul formulelor speciale, care fac o estimare.
Aportul caloric se calculeaza notand toate alimentele pe care le consumati in decursul unei zile. E de preferat sa notati cantitatea cat mai exact, astfel incat atunci cand va uitati in tabelul cu valorile calorice ale alimentelor sa puteti determina cu precizie aportul caloric total. Notati absolut tot ce mancati, inclusiv sucurile si zaharul din cafea o sa fiti uimiti cat de mult conteaza in totalul zilnic.
Aceste determinari ar trebui sa se intinda pe mai multe zile (de exemplu o saptamana) si apoi sa faceti o medie, astfel incat valorile sa se apropie cat mai mult de realitate. Se intampla ca in unele zile sa nu mancati mai nimic, ca apoi in altele sa faceti excese considerabile. Daca va amintiti doar de zilele in care ati mancat putin, o sa va mirati de ce v-ati ingrasat. E simplu: din cauza exceselor din celelalte zile.
Secretul scaderii in greutate este reprezentat de crearea deficitului caloric. Pe scurt, aceasta inseamna sa aveti un aport caloric mai mic decat consumul caloric. Acest deficit ar trebui sa fie undeva in jurul valorii de 500 kcal/zi, nedepasind 1000 kcal/zi. Daca stabiliti acest deficit la 500 kcal/zi, atunci veti scapa de 0,5 kg pe saptamana. Depasind 1000 kcal/zi va veti simti obositi, nelinistiti, infometati si va reduceti rezistenta la efort si capacitatea de aparare in fata infectiilor.
Programul de control al greutatii trebuie sa includa atat antrenamentul cardio, cat si antrenamentul cu greutati. Efortul aerob are rolul de a mari consumul caloric. Respectati cei trei parametrii de baza - intensitatea, durata si freventa, asa cum au fost descrisi la capitolul despre antrenamentul cardio.
Antrenamentul de forta este destinat mentinerii sau dezvoltarii masei musculare, ceea ce atrage dupa sine mentinerea ratei metabolice. In aceasta etapa este suficient sa va antrenati de 2-3 ori pe saptamana, efectuand cate 8-10 exercitii care sa cuprinda toate grupele musculare importante, efectuand cate 3-4 serii a 15-25 repetari.
Antrenamentele nu sunt suficiente, ci trebuie sa deveniti o persoana cat mai activa: mergeti cat mai mult pe jos, urcati scari, renuntati la masina.
In privinta alimentatiei, daca sunteti in cautarea unui regim-minune care sa va ajute sa slabiti 10 kg in 3 zile, nu ati cumparat cartea potrivita. O abordare rationala a regimului alimentar in curele de slabire prespune micsorarea aportului caloric si reducerea cantitatii de alimente bogate in grasimi. Multi oameni consuma multa grasime: 30-40% din regimul lor este reprezentat de lipide, despre care va aminititi ca au o valoare calorica de 9,3 kcal/g.
Fiti foarte atenti la dietele propuse prin reviste sau pe Internet. Daca intalniti cuvintele "mananci tot ce vrei", "caloriile nu conteaza", "slabire rapida si fara efort", e bine sa fiti suspiciosi. Multe dintre diete isi bazeaza efectele rapide pe infometare si/sau deshidratare.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 25390 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023
Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Articole din aceeasi categorie
Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...