Sunteti aici :: Psihologie » SCHIMBA-TI ATITUDINEA FATA DE EXERCITIILE FIZICE
SCHIMBA-TI ATITUDINEA FATA DE EXERCITIILE FIZICE
De cateva zile, o prietena buna de-a mea frecventeaza niste cursuri de Zumba, Salsa si in principal orice altceva e legat de dans si exercitiile fizice. Imi spune cat de minunat este totul acolo, cat de firesc si cat de la indemana ii este sa se miste in voie, sa isi lucreze tot corpul fara sa simta ca depune un efort considerabil si, cel mai important, cat de bine se simte sa se uite in oglinda si sa observe cum i se tonifiaza corpul pe zi ce trece. Instructorii de dans par sa faca o treaba grozava, reusind sa transforme cate o ora intreaga de dans amestecat cu exercitii fizice in 60 de minute de distractie si destindere la maxim. Onomatopeele specifice dansurilor braziliene si miscarile care te duc cu gandul la o sesiune de management al furiei par sa contribuie foarte mult la instalarea unei stari generale de bine, de relaxare, de detasare de cotidian si, sa nu uitam, de destindere a fiecarei parti a corpului. De ce iti vorbesc despre toate acestea? Pentru ca vreau sa te invat sa privesti cu alti ochi cele 2 sau 3 zile pe saptamana in care ti-ai propus sa te alaturi unui grup care face fitness. E timpul sa renunti sa mai consideri orele de fitness o povara periodica peste care trebuie sa treci cat mai repede.
Chiar daca esti constient cat de benefica iti este miscarea, indiferent de varsta pe care o ai, indiferent de stilul de viata pe care il ai, s-ar putea sa continui sa te gandesti la antrenamente ca si la un rau necesar. Cu alte cuvinte, s-ar parea ca pur si simplu nu reusesti sa imbratisezi miscarea intr-o maniera 100% pozitiva sau ca nu poti sa te tii de o anumita rutina de lucru tocmai pentru ca nu reusesti sa identifici motivarea de care ai atat de multa nevoie. Da, cam in asta consta reteta succesului - si s-ar putea sa nu fie o noutate pentru multi - trebuie sa inveti sa te motivezi singur si sa identifici niste argumente suficient de puternice astfel incat sa incetezi a mai considera miscarea o obligatie sau o alta sarcina zilnica sau periodica ce trebuie bifata intr-un carnetel. In ziua in care vei reusi acest lucru, te vei putea considera un invingator si drumul spre succes va fi mult mai usor.
CAT DE BINE REUSESTI SA TE MOTIVEZI?
Daca argumentele tale primordiale referitoare la necesitatea de a face miscare se refera la aspecte cum ar fi "stiu ca e bine sa fac miscare pentru ca asa voi tine bolile la distanta" sau "e bine sa alerg pentru ca am auzit ca voi trai mai mult", e foarte probabil sa esuezi in a instaura un program regulat de antrenamente in propria-ti viata. Secretul celor care pot sa insereze antrenamentele si orele de fitness in programul lor saptamanal sau zilnic regulat e unul simplu: acestia reusesc sa treaca de la un tip extern, rece, distant de motivare de tipul "fac miscare pentru a slabi" la un tip de motivare care implica adaugarea unei valori intrinseci intregii activitati fizice.
Cercetatori si pshihologi pasionati de aceasta idee au alocat suficient timp studiului acestui tip nou de motivare si au reusit sa explice cat de important este ca un individ sa dezvolte o noua modalitate de a privi fitnessul. Ideea principala din spatele tuturor acestor studii detaliate se refera la nevoia de a face miscare pentru binele propriu al individului. Atata timp cat nu reusesti sa te alegi cu ceva bun, pozitiv, constructiv din fiecare tura de alergare prin parc sau pe banda si din fiecare flotare pe care alegi sa o faci, e limpede ca ai sanse minime de a te tine de treaba pe termen lung. Va trebui sa reusesti sa atingi 4 stari mentale care sa te ajute sa iti pastrezi concentrarea si atentia spre propriile-ti teluri: importanta personala, monitorizarea progresului, sinergia interna si continuitatea.
ADAUGA IMPORTANTA PERSONALA ANTRENAMENTELOR
E nevoie sa sapi mai mult sau mai putin adanc pentru a reusi sa privesti miscarea ca pe ceva care iti va aduce recompense interne si ca pe ceva care va aduce recompsense clare propriei tale persoane. Foloseste-te de exercitiile fizice pentru a-ti explora personalitaea si eul. Rosteste cu claritate ce anume te astepti sa obtii ca urmare a antrenamentelor regulate. Cu alte cuvinte, personalizeaza telurile generale, mentionate mai sus: nu spune "vreau sa aleg cat mai des pentru a-mi mentine sanatatea", ci mai degraba "vreau sa alerg cate 5 km in fiecare zi pentru a scadea nivelul colesterolului si pentru a-mi mentine articulatiile sanatoase". Potrivit specialistilor, doar in clipa in care vei reusi sa asociezi miscarea cu o activitate care va avea efecte personale demne de luat in considerare vei reusi sa te motivezi suficient de mult astfel incat sa reusesti sa te antrenezi in mod regulat
INVATA SA ITI MONITORIZEZI PROGRESUL
Stapanirea si observarea propriilor progrese strict legate de telurile tale personale vor trebui sa constituie pasii urmatori pe care va trebui sa inveti sa ii instaurezi in continuare. Va trebui sa inveti sa te provoci singur si sa iti atingi cu succes telurile personale: stabileste ca vrei sa faci cate 5 flotari in plus in fiecare zi, comparativ cu numarul obisnuit de flotari. E gresit sa stabilesti un anumit numar suplimentar de flotari in comparatie cu numarul de flotari pe care le executa prietenii sau cei care merg la sala in aceleasi zile in care mergi si tu. Compara-ti propriile eforturi cu telurile personale si renunta sa te mai intimidezi singur, comparandu-te cu altii. Folosindu-te de primele doua strategii mentionate pana acum, vei reusi sa relizezi o legatura, sa te conectezi cu succes la antrenamente, in timp ce urmatoarele doua strategii pe care el vei descoperi ceva mai jos ar trebui sa te ajute sa ramai conectat acolo cat mai mult timp.
SINERGIA INTERNA TE VA AJUTA SA EVOLUEZI CA PERSOANA
Fiecare dintre noi are patru nevoi primare: fizice, mentale, sociale si spirituale. Aceasta sinergie interna despre care vorbim se refera la integrarea acestor patru nevoi. In clipa in care vei reusi sa legi antrenamentele de orice alt domeniu al vietii tale, vei vedea cat de usor iti va fi sa continui sa faci miscare. Suna complicat? In realitate, e foarte simplu. Tot ce trebuie sa faci este sa te folosesti de orele petrecute la sala pentru a-ti imbunatati statusul social, pentru a socializa, pentru a cunoaste oameni noi sau chiar pentru a-ti imbunatati meditatia sau concentrarea. Poti chiar sa te gandesti la miscare ca si la o modfalitate de a-ti explora latura spirituala: ai putea sa alergi in cadrul unui maraton caritabil sau ai putea sa te folosesti de sesiunile regulate de jogging pentru a medita mai bine la sensul vietii, la complexitatea naturii sau la fortele din spatele acestora.
CONTINUITATEA ESTE CRUCIALA
Odata ce vei reusi sa parcurgi primii 3 pasi, ar fi momentul sa atingi acea stare psihologica optima care sa te ajute sa iti mentii motivatia intrinseca in permanenta si care sa te ajute sa ramai conectat la exercitiile fizice. In momentul in care vei atinge aceasta stare psihologica, vei reusi sa te antrenezi din nou si din nou din dorinta de a atinge acea stare mentala de bine. Cum vei reusi sa te mentii in joc in permanenta si cum vei putea sa asiguri un curs firesc al antrenamentelor? Stabileste, in primul rand, niste teluri clare. Retine ca nu destinatia e cruciala aici, ci mai degraba drumul pana la ea. Totusi, daca nu reusesti sa stabilesti niste teluri personalizate pentru fiecare sesiune de antrenamente, nu vei reusi sa te mentii la distanta fata de acele activitati care iti vor distrage atentia. Incearca sa dai nastere unor provocari noi in permanenta; cei care merg pentru prima oara la sala vor fi deosebit de entuziasmati in primele saptamani, tocmai datorita acestui element de noutate care si-a facut aparitia in viata lor. In momentul in care aceste persoane se vor obisnui cu exercitiile de la sala, se vor plictisi si gradul lor de motivare va scadea considerabil. In acele momente, e bine sa se introduca noi si noi provocari si teluri mai inalte care sa le mentina interesul si motivatia intrinseca la cote cat mai inalte.
Intorcandu-ma la povestea prietenei mele care pare ca si-a gasit tipul perfect de antrenament, am putea spune ca ea si-a gasit motivatia intrinseca de care avea nevoie - a invatat sa socializeze mai mult si se foloseste de miscarile de dans recent invatate pentru a scapa de energia negativa acumulata in timpul zilei. Asadar, ai putea sa incepi sa lucrezi din interior si sa iti gasesti motivatia care sa te ajute sa te tii de miscare pentru mult timp de acum incolo. E mai simplu decat pare!
Acest articol a fost vizualizat de 21617 ori.
Secretul oaselor puternice
7 Octombrie 2024Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:
Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.
Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.
Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.
Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.
Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.
Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...