Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Flexii la scripeti (superior)
Silviu Marin
IMPLICATIILE EMOTIONALE ALE UNEI SARCINI PIERDUTE
Coenzima q10 (Ubichinona)
SALATA VERDE, O SURSA DE SANATATE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Proteinele
CSID - Vegetarian part time
PREGATESTE-TE PENTRU SKI!
SFATURI PENTRU ANOTIMPUL ALB
MANANCA PE INDELETE!
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » LEZIUNILE MUSCULARE LA ANTRENAMENTE

LEZIUNILE MUSCULARE LA ANTRENAMENTE


Cat de simplu se poate sfarsi o cariera sportiva si cat de usor se pot duce pe apa sambetei mii de antrenamente, sutele de ore petrecute in sala si sperantele pe care si le face fiecare sportiv care vrea sa ajunga in topul culturismului. O incalzire defectuoasa, o clipa de neatentie si culturistul nostru ajunge unul despre care lumea spune "ar fi putut sa fie mare, daca nu avea ghinion" sau intr-un caz mai fericit, va sta pe bara un timp, pana cand organismul sau se va reface. Leziunile musculare sunt definite ca macrotraumatisme de origine interna produse de o contractie brusca a unui muschi, in anumite situatii favorizante.

Factorii care favorizeaza producerea leziunilor musculare sunt eforturile bruste si violente fara o incalzire prealabila, in conditiile unui climat rece si umed. Vi se pare familiara urmatoarea scena: este frig afara, soba nu este prea bine incalzita, vine sportivul, isi incarca bine o bara si fara nici o incalzire incepe sa lucreze...?

Daca are noroc, organismul fiind tanar si cu mare capacitate de adaptare, nu va pati nimic, dar intr-o buna zi inevitabilul se va produce. Se stie ca forta musculara se reduce direct proportional cu scaderea temperaturii si ca schimbarile presiunii atmosferice modifica procesul de oxigenare tisulara.
S-au mai incriminat si alte cauze, printre care: prezenta produsilor de catabolism (rezultati din travaliul muscular), care produc o diminuare a elasticitatii musculare si a coordonarii grupelor musculare, explicand astfel aparitia leziunilor musculare din si spre sfarsitul antrenamentului.

O alta cauza de leziuni musculare, cu precadere la musculatura posterioara a coapsei, se datoreaza unei mari diferente de tonus si forta a acestor grupe, rezultata din neglijenta antrenarii lor, desi musculatura agonista (cvadricepsul femural) este bine dezvoltata. Factorul comun care creeaza acelasi efect, ruptura musculara, rezida in lipsa de sinergism intre munca agonistilor si antagonistilor. Lipsa aceasta de sinergie este mai neta la inceputul antrenamentului, cand culturistul nu si-a facut o incalzire buna, deci nu s-au permeabilizat sinapsele si nu s-a prestabilit imaginea complexa si coordonata a miscarii. Lipsa de sinergism se manifesta si la sfarsitul antrenamentului, cand efectul prelungit face sa inceapa scaderea controlului nervos superior al coordonarii, ca si eficienta mecanismelor reflexe locale.

Dupa suprafata ei, leziunea musculara poate fi:

- fibrilara - sunt lezate cateva fibre;
- fasciculara - sunt interesate cateva fascicule ale muschiului;
- fibrofasciculara - reuneste 1-2 fascicule rupte ;
- totala - leziunea intereseaza o buna parte sau in totalitate corpul muscular.

Sportivul va avea urmatoarele acuze care orienteaza diagnosticul catre cel de leziune musculara: durere vie cu caracter de arsura brusca, atitudine antalgica (adica va adopta o pozitie in care durerea nu mai este atat de intensa), prezenta unui punct dureros la palpare, tumefierea regiunii (umflarea), echimoza (vanataie) locala, aparitia hematomului. Victima unui asemenea accident va trebui sa se prezinte urgent la medic. In centrele de specialitate se va putea face o ecomiografie, care este o investigatie cu ajutorul ultrasunetelor, cu ajutorul careia se va putea stabili diagnosticul cu certitudine.

Localizarile cele mai numeroase se intalnesc la muschii membrelor inferioare, mai precis la nivelul cvadricepsului femural, ischio-gambierilor, aductorilor coapsei, tricepsului..... Bineinteles, leziunile musculare pot aparea si la musculatura bratelor. Sa ne amintim ca acum cativa ani, Dorian Yates a suferit o astfel de leziune la bicepsul stang, lucru care nu l-a impiedicat totusi sa concureze la catva timp dupa aceea. Atitudinea terapeutica este foarte diversa, ea fiind in raport cu gradul leziunii. In primele 48 de ore se recomanda crioterapia (comprese reci, masaj cu gheata), calmante, medicatie relaxanta. Dupa primele 48 de ore se efectueaza ecomiografie, dupa care, in functie de gravitatea leziunii, se recomanda repausul segmentar cu sau fara imobilizare in aparat gipsat, mentinerea medicatiei relaxante 8-10 zile, aplicarea din ziua a 4-a a unguentelor cu enzime proteolitice.

Fizioterapia poate fi si ea utilizata cu bune rezultate - laserterapia in primele zile, iar dupa ziua a 8-a curenti diadinamici. Masajul nu este recomandat in primele 15 zile. In cazul rupturilor musculare partiale sau totale, accidentatul este transportat la spital si supus interventiei chirurgicale. Evolutia si prognosticul sunt, in general, favorabile, daca sportivului i se acorda asistenta medicala de specialitate si de calitate din primele momente ale producerii leziunii, iar reluarea antrenamentelor este hotarata de medic (cu ajutorul ecomiografiei, singura care poate preciza momentul recuperarii in totalitate). Recidivele apar cand nu este respectata perioada de repaus, antrenamentele sunt reluate, leziunile in curs de cicatrizare se rup, iar rezultatul este dublarea perioadei de inactivitate.

Punctele - cheie asupra carora trebuie sa se concentreze toti cei care nu vor sa fie victimele unor astfel de accidente neplacute sunt :

-incalzirea riguroasa la inceputul antrenamentelor ;
-executia in forma corecta a exercitiilor ;
-concentrare maxima asupra miscarilor executate.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 70395 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(31 Mai 2009 23:10) DCF a spus

Multumesc autorului.


Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii