Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam AI GRIJA DE SANATATE, CA-I MAI BUNA DECAT TOATE
Lipidele (grasimile)
Concurs Aloe Vera Gel
Concurs cantar Tanita
DESERT CU FRUCTE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole 13 LUCRURI PE CARE NU LE STIAI DESPRE GREUTATE
ALIMENTATIA CORECTA - O PROVOCARE
Compozitia corpului
TESTELE GENETICE POT INDICA POTENTIALUL DE PERFORMANTA
ANTIOXIDANTI NATURALI ENZIMATICI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum previi degradarea creierului? Fierbinte
Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » DIETELE: ESEC SAU SUCCES?

DIETELE: ESEC SAU SUCCES?


DIETELE_ESEC_SAU_SUC_45376.jpgAdevarul este ca cele mai multe diete isi ating scopul - cei care le urmeaza corect, slabesc.

Indiferent daca este vorba de Atkins, Montignac, Ornish, Scarsdale, South Beach, Mayo sau alte diete cu nume ciudate, la moda sau nu, toate functioneaza.


Pe moment.

 

Probabil ca nu te asteptai sa fiu atat de "generos" si sa dau credit fara sa clipesc si la gramada atator diete care au facut istorie pentru pasionatii de regimuri de slabire. Realitatea este ca ele dau rezultate, pentru simplul fapt ca indiferent de abordare, toate presupun un deficit caloric, iar in final acest lucru se traduce prin accesarea depozitelor energetice ale organismului, cu reducerea in timp a greutatii corporale.


Pana aici totul este frumos. Problema adevarata apare abia dupa ce aceste diete sunt intrerupte si kilogramele pierdute incep - mai devreme sau mai tarziu - sa se acumuleze, de multe ori depasind greutatea de la care s-a pornit initial.


Opinia celor mai multi specialisti in nutritie, pe care o sustin si eu prin observatiile personale facute asupra pacientilor care mi-au trecut prin cabinet de-a lungul anilor este ca "dietele" in sine, reprezinta cauze pierdute. Pare o afirmatie ciudata venind din partea unui nutritionist, care mai mult sau mai putin isi bazeaza activitatea pe "diete".

Sa ma justific.


Cu cat este mai restrictiva o dieta, cu atat este mai putin probabil ca cineva sa o urmeze pe termen lung, pentru ca in general oamenii nu fac fata cu bine perioadelor de deprivare alimentara si senzatie de foame. Pe de alta parte, cele mai multe dintre dietele "comerciale" nu ii educa pe oameni - nu exista acea componenta de invatare a unor obiceiuri alimentare sanatoase, care sa le fie de folos pentru mentinerea greutatii obtinute in urma curei de slabire. Fara aceasta educatie, individul se va simti pierdut dupa ce dieta este intrerupta, si cel mai la indemana ii va fi sa revina la obiceiurile proaste de dinainte, pe care si le-a format in timp si i-au intrat in obisnuinta.

Asa cum spuneam, supraponderalii au ajuns in aceasta situatie datorita unui exces energetic intr-o anumita perioada de timp, care in multe dintre situatii se intinde pe ani de zile. Dietele creaza un deficit caloric temporar si/sau reduc un anumit macronutrient, cum ar fi carbohidratii sau lipidele. In cele mai multe situatii dietele sunt vazute de catre pacienti ca masuri temporare, avand un inceput si un sfarsit, iar la finalul lor cei mai multi pacienti revin la obiceiurile alimentare proaste si cresc din nou in greutate.

Concluzia este simpla: nu dietele esueaza, ci cei care le urmeaza si nu reusesc sa invete sa manance corect, astfel incat sa previna acumularea de kilograme.


Ce inseamna "succes" atunci cand discutam despre diete?


Dupa unele studii, rata de recadere in cazul celor mai multe dintre dietele "comerciale" ajunge spre 95%. Specialistii definesc ca "succes" in privinta mentinerii greutatii dupa o cura de slabire, scaderea intentionata a greutatii cu 10% din greutatea corporala initiala si mentinerea acestei valori pentru cel putin un an de zile. Conform acestei noi definitii se ajunge la o rata de succes de 20% - mai multi supraponderali reusesc sa scada in greutate 10% fata de punctul de plecare si sa mentina noua valoare timp de 1 an. Alte studii au aratat ca cei care si-au mentinut greutatea (in medie a fost vorba de o scadere in greutate de 30 kg, iar perioada de mentinere a fost, tot in medie, de 5,5 ani) au imbratisat strategii comportamentale asemanatoare pentru mentinerea noii greutati obtinute. Acestea au inclus un regim alimentar cu continut redus in grasimi, automonitorizarea regulata a greutatii corporale si a aportului alimentar si aderenta la un program de activitate fizica. A fost remarcat faptul ca mentinerea noii greutati timp de 2-5 ani mareste extrem de mult sansele de succes pe termen lung.


Cum evolueaza o cura de slabire?


A fost stabilit un model al scaderii in greutate urmata de catre acumularea de kilograme, in urma observatiilor oamenilor de stiinta implicati in studiul obezitatii. In prima faza, care dureaza de la cateva saptamani la cateva luni are loc scaderea in greutate, care initial este mai rapida, apoi din ce in ce mai lenta. De obicei, reducerea maxima a greutatii are loc dupa aproximativ sase luni de la inceperea tratamentului. In multe cazuri, dupa aceasta perioada urmeaza inceperea cresterii in greutate pana cand greutatea se stabilizeaza undeva aproape de valoarea de la care s-a pornit cura de slabire. A fost speculat faptul ca acest model se instaleaza pentru ca modificarile comportamentale sunt suficiente doar pentru scaderea in greutate, insa atunci cand vine vorba de mentinere acestea isi pierd forta datorita lipsei de informare, reducerii gradului de motivare sau datorita efectelor secundare ale unei cure de slabire (senzatia de foame, stresul psihologic sau presiunea sociala). Trebuie subliniat inca odata rolul deosebit de important al specialistului, atat in perioada de scadere in greutate, cat si dupa - prin specialist referindu-ma la psiholog si/sau nutritionist.


Mentinerea - chiar mai importanta decat cura de slabire


Asa cum spuneam la inceputul articolului, cele mai multe diete si cure de slabire dau rezultate pe termen scurt. Ar trebui sa te multumeasca acest lucru? In niciun caz. Pentru ca o cura ratata (acest lucru insemnand revenirea la greutatea initala dupa o anumita perioada de timp) nu inseamna altceva decat timp pierdut, ba mai mult, o sabotare a compozitiei corpului. Obisnuiesc sa imi avertizez pacientii ca orice scadere in greutate inseamna inevitabil pierdere de grasime, dar si de masa musculara, in timp ce "ingrasarea" nu inseamna altceva decat acumulare de grasime la nivelul tesutului adipos. Dupa o serie de cure de slabire intentionate, chiar daca greutatea este aceeasi ca inainte de prima cura, in mod cert compozitia corporala nu mai este la fel, evidentiindu-se un procent semnificativ mai mare de grasime corporala.


Pentru a evita esecul, respectiv revenirea la o greutate "nesanatoasa", pacientii ar trebui sa inteleaga ca nu este suficient sa invete strategii pentru a scadea in greutate, ci la fel de important (sau poate mai mult) este sa stie ce trebuie sa faca pentru a mentine balanta energetica in echilibru, in jurul unei greutati optime. In principiu, trebuiesc identificate acele situatii in care ei ar putea sa se abata de la o alimentatie echilibrata si/sau ar renunta la programul de activitate fizica, iar dupa ce se cunosc acestea, impreuna cu specialistul se pot stabili strategii pentru a le face fata.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 45567 ori.



Cum previi degradarea creierului?

4 Noiembrie 2024

Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.

O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.

Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.


Secretul oaselor puternice

7 Octombrie 2024

Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:

Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.

Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.

Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.

Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.

Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.

Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu


Beneficiile vinului rosu

1 Octombrie 2024

Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.

De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.


Articole din aceeasi categorie

CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE
Frustrarea de a vedea kilogramele in plus pe cintar, sau ...
SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI
Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...


4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS 4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS
Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...
SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT
Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...


Alte articole despre Slabire






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii