Sunteti aici :: Antrenament » ANTRENAMENTELE SI ACNEEA - MIT SAU REALITATE?
ANTRENAMENTELE SI ACNEEA - MIT SAU REALITATE?
Faptul ca va antrenati si aveti in general o viata cat mai activa au atat de multe efecte benefice asupra dumneavoastra incat enumerarea lor ar necesita prea mult timp si rabdare. Ce altceva mai au in comun, in afara de aceste beneficii, jucatorii de hockey, motociclistii, soldatii, cantaretii profesionisti la vioara si cei care trec aproape zilnic pe la sala de forta sau fitness? Din pacate, toti s-ar putea trezi invadati de o acnee provocata de sport, o forma de acnee cunoscuta stiintific drept acnee mecanica.
Destul de greu de digerat? Imaginati-va atunci un jucator de hockey care isi inlatura casca de protectie de pe cap dupa un meci si observa semne de acnee pe frunte si barbie, exact in locurile in care casca ii cauza destul de multa frictiune in timpul meciului. Sau o cantareata profesionista la vioara care se confrunta cu aceeasi problema chiar in zona gatului, acolo unde isi sustine vioara in timp ce canta. Ori un tanar care transpira din plin in sala de forta in fiecare zi si se loveste de aceeasi problema inestetica pe spate sau pe umeri. Dupa cum spuneam, exista o explicatie si un nume pentru aceste probleme: acneea mecanica.
Ce este asadar aceasta? Pe scurt, este o forma de acnee provocata sau agravata de caldura, piele acoperita, presiune constanta si frictiune sau forte de frecare repetate aplicate asupra pielii. Printre principalii factori ai acestei boli a pielii provocata de sport gasim: castile de protectie purtate de jucatorii de hockey sau motociclisti, uniformele stramte din material sintetic purtate in sala de antrenament, bandanele purtate de alergatori si chiar si banalele ghiozdane sau rucsacuri in care va pastrati echipamentul pentru sala.
Principalii vizati sunt de regula tinerii la care acneea mecanica poate fi "anticipata" de acneea de tip "smirghel", un tip de acnee pre-existenta si aproape invizibila. Leziuni mici nedezvoltate ale acneei "smirghel" de pe frunte si barbie pot sa nu fie observabile cu ochiul liber, dar pot fi simtite la atingere si pot fi percepute ca asperitati ale pielii. Acest tip de acnee poate fi agravata de factorii mentionati mai sus, dand nastere acneei mecanice.
Mai mult, tinerii cu o predispozitie pentru acnee pe spate, umeri si zonele posterioare sunt cu atat mai mult expusi riscului aparitiei acneei din cauza aparatorilor de umeri, a echipamentelor mulate care inchid si sufoca practic porii.
Caldura, presiunea, inchiderea porilor si friciunea ar putea fi ingredientele necesare si suficiente pentru a va provoca o eruptie urata. Iar cand ati trecut printr-un episod neplacut de eruptii acneice, ultimul lucru pe care ati vrea sa il faceti ar fi sa imbracati o pereche de pantaloni scurti si un tricou si sa va indreptati spre sala de antrenamente. Este mai putin probabil ca oamenii cu acnee severa sa participe la activitati sportive si sa faca exercitii fizice deoarece se tem sa fie judecati negativ, potrivit unui studiu din Jurnalul Psihologiei Sanatatii.Totusi, nu trebuie sa lasati antrenamentele de la sala sa devina simple amintiri din cauza unei eruptii suparatoare, mai ales ca specialistii va spun sa nu disperati: vestile sunt incurajatoare, aceasta acnee poate fi prevenita si tratata in mod eficient.
Ca si masuri preventive si de tratare mentionate de catre Academia Americana de Dermatologie mentionam:
- inainte sa va indreptati spre sala de aerobic, fitness sau forta tineti cont de faptul ca trebuie sa purtati intotdeauna hainele potrivite. Amy Derick, dermatologist din Barrinton, Illinois a declarat pentru revista Shape ca nu trebuie sa faceti nici un fel de compromis atunci cand sunteti la shopping de echipament pentru sala, fie ca vorbim de pantofi, pantaloni sau hanorace. Alegerea unui material care sa permita pielii sa respire ar putea fi un prim pas in prevenirea acneei provocata de antrenamente, si ati putea fi crutati de inconvenientul de a o trata mai tarziu. Asadar, purtati un tricou curat din bumbac deoarece acest material absoarbe transpiratia si reduce forta de frecare asupra pielii a echipamentului sportiv.
-folositi un prosop cu care sa va acoperiti aparatele in sala de forta
-(mama dumneavoastra avea dreptate): iesiti din hainele acelea ude! Indiferent de ce exercitii faceti, nu ramaneti in hainele umede sau transpirate inainte sa mergeti spre casa.
-faceti dus imediat dupa ce incheiati activitatile sportive, asigurandu-va ca va spalati pieptul, spatele si zona dorsala cat si zonele care s-au aflat sub presiunea genunchierelor, aparatoarelor si a echipamentului mulat in general (produsele lichide de spalat care contin acid salicilic sunt utile in indepartarea sebumuului si deblocarea porilor).
Otetul este de asemenea o arma ideala in lupta cu acneea, potrivit recomandarilor lui David Colbert, un dermatologist din New York. Daca se adauga o lingura de otet alb la o patrime apa calda, se inmoaie un burete si se maseaza zona afectata, dupa care se clateste sub dus, bacteriile ar putea fi eliminate aproape complet. Noaptea, aplicati o crema care sa contina peroxid de benzonil.
-evitati acoperirea prelungita a fruntii cu sepci sau bandane
-aplicati o solutie medicamentoasa ancti-acneica imediat ce apar leziuni; samponul obisnuit impotriva matretii este o varianta mai ieftina deoarece contine adesea acid salicilic, alcool sau acetona.
Cateva masuri simple de prevenire v-ar putea scuti asadar de chinuri inutile si drumuri la dermatolog, asa ca merita sa depuneti un mic efort pentru sanatatea dumneavoastra.
Alexandra Igna
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii