Sunteti aici :: Nutritie » DIETE DIFERITE, REZULTATE DIFERITE
DIETE DIFERITE, REZULTATE DIFERITE
Oamenii cu probleme ponderale sunt pur si simplu asaltati de multitudinea de "oferte" in ceea ce priveste solutiile pentru slabire, de la diete-minune promovate agresiv de mass-media, dar care nu au un fundament stiintific si pana la cure de slabire gandite pe principii medicale, care la prima vedere nu sunt atat de atractive, pentru ca de obicei nu sunt insotite de tot circul ieftin de care se bucura prima categorie.
Cercetatorii de la Departamentul de Nutritie Umana din cadrul Universitatii Illinois, au realizat un studiu care urmarea sa faca comparatie intre doua tipuri de regimuri alimentare: unul bogat in proteine si sarac in carbohidrati, celalalt bogat in carbohidrati si sarac in proteine. In plus, au inclus si un alt criteriu - efortul fizic sustinut. Ei au masurat compozitia corpului si profilul lipidic al subiectilor luati in studiu pentru a constata care dintre cele doua abordari este mai eficienta din punct de vedere al transformarii corporale si a sanatatii.
Dr. Donald K. Layman si colaboratorii lui au luat in studiu persoane cu o medie a varstei de 48 de ani, care aveau un IMC in jur de 33 kg/m2, ceea ce ii incadra in randul obezilor. Studiul a durat 4 luni, iar subiectii au fost impartiti in 4 grupuri, in functie de regimul alimentar primit si de antrenament. Toate grupurile au avut un aport caloric in jur de 1700 kcal, din acestea aproximativ 30% fiind generate de catre lipide. Primul grup a fost numit PRO pentru ca subiectii au primit 1,6 g/kgcorp/zi proteine si 1,5 g/kgcorp/zi carbohidrati, iar al doilea grup a fost numit CHO (prescurtarea in engleza pentru carbohidrati) primind 0,8 g/kgcorp/zi proteine si 3,5 g/kgcorp/zi carbohidrati. In ceea ce priveste efortul fizic, au mai fost create doua grupuri: PRO+EX si CHO+EX, in care participantii la studiu au participat la un program de antrenament alcatuit din 2 sedinte de antrenament de forta pe saptamana si in restul zilelor mers pe jos. Cei din grupurile PRO si CHO nu au facut miscare decat in limitele activitatii lor curente.
Cercetatorii au constatat ca subiectii din grupurile PRO+EX si PRO au inregistrat o mai mare scadere in greutate si o mai redusa pierdere a masei musculare decat cei din grupurile CHO+EX si CHO. Antrenamentele au indus o mai accelerata slabire si au mentinut masa musculara. Profilul lipidic s-a imbunatatit la toti subiectii, dar cu diferente in functie de regimul alimentar primit. Cei din grupul CHO au inregistrat o scadere mai mare a colesterolului total si a LDL-colesterolului, in timp ce subiectii din grupul PRO au avut o scadere mai buna a trigliceridelor si au mentinut la valori optime HDL-colesterolul.
Acest studiu demonstreaza ca regimurile alimentare cu procent mare de proteine si putini carbohidrati, in combinatie cu un program de antrenament, imbunatatesc compozitia corpului si induc scaderea in greutate, in timp ce efectele asupra profilului lipidic sunt diferite in functie de regimul alimentar. .
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 40985 ori.
Micul dejun - e important sau nu?
20 Iunie 2022
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei! Dar... oare chiar este?
Aceasta este una dintre afirmatiile pe care le auzi frecvent cand vine vorba de regulile alimentare pentru o viata sanatoasa, inclusiv daca vrei sa slabesti.
In acest video vei afla daca masa de dimineata este cu adevarat importanta sau putem sa sarim peste ea!
Cum scapi de balonare?
13 Iunie 2022
Vrei sa stii ce trebuie sa faci ca sa scapi de BALONARE? Pana la urma, cine nu a fost balonat macar o data in viata lui?
Realitatea este ca balonarea e o problema digestiva frecvent intalnita, care produce disconfort. Senzatia de stomac plin si abdomenul umflat nu sunt deloc placute. Pentru a reduce balonarea sau a scapa de ea, este important mai intai sa stii ce o provoaca.
In acest clip iti voi vorbi despre principalele cauze ale balonarii, dar si despre ce trebuie sa faci ca sa previi sau sa scapi de balonare!
Cat inseamna prea multa sare?
6 Iunie 2022
Cata sare e bine sa mananci? Iti voi spune in acest clip!
Cuvintele sare si sodiu sunt adesea folosite ca sinonime, insa ele nu semnifica acelasi lucru. Sodiul este un mineral necesar organismului pentru mentinerea echilibrului hidroelectrolitic, conducerea impulsurilor nervoase si contractia musculara. Pe de alta parte, sarea de masa sau clorura de sodiu este un compus chimic format din 40% sodiu si 60% clor. Exista mai multe tipuri de sare alimentara, insa toate sunt cloruri de sodiu, iar nutrientii variaza foarte putin.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii