Sunteti aici :: Nutritie » DIETE DIFERITE, REZULTATE DIFERITE
DIETE DIFERITE, REZULTATE DIFERITE
Oamenii cu probleme ponderale sunt pur si simplu asaltati de multitudinea de "oferte" in ceea ce priveste solutiile pentru slabire, de la diete-minune promovate agresiv de mass-media, dar care nu au un fundament stiintific si pana la cure de slabire gandite pe principii medicale, care la prima vedere nu sunt atat de atractive, pentru ca de obicei nu sunt insotite de tot circul ieftin de care se bucura prima categorie.
Cercetatorii de la Departamentul de Nutritie Umana din cadrul Universitatii Illinois, au realizat un studiu care urmarea sa faca comparatie intre doua tipuri de regimuri alimentare: unul bogat in proteine si sarac in carbohidrati, celalalt bogat in carbohidrati si sarac in proteine. In plus, au inclus si un alt criteriu - efortul fizic sustinut. Ei au masurat compozitia corpului si profilul lipidic al subiectilor luati in studiu pentru a constata care dintre cele doua abordari este mai eficienta din punct de vedere al transformarii corporale si a sanatatii.
Dr. Donald K. Layman si colaboratorii lui au luat in studiu persoane cu o medie a varstei de 48 de ani, care aveau un IMC in jur de 33 kg/m2, ceea ce ii incadra in randul obezilor. Studiul a durat 4 luni, iar subiectii au fost impartiti in 4 grupuri, in functie de regimul alimentar primit si de antrenament. Toate grupurile au avut un aport caloric in jur de 1700 kcal, din acestea aproximativ 30% fiind generate de catre lipide. Primul grup a fost numit PRO pentru ca subiectii au primit 1,6 g/kgcorp/zi proteine si 1,5 g/kgcorp/zi carbohidrati, iar al doilea grup a fost numit CHO (prescurtarea in engleza pentru carbohidrati) primind 0,8 g/kgcorp/zi proteine si 3,5 g/kgcorp/zi carbohidrati. In ceea ce priveste efortul fizic, au mai fost create doua grupuri: PRO+EX si CHO+EX, in care participantii la studiu au participat la un program de antrenament alcatuit din 2 sedinte de antrenament de forta pe saptamana si in restul zilelor mers pe jos. Cei din grupurile PRO si CHO nu au facut miscare decat in limitele activitatii lor curente.
Cercetatorii au constatat ca subiectii din grupurile PRO+EX si PRO au inregistrat o mai mare scadere in greutate si o mai redusa pierdere a masei musculare decat cei din grupurile CHO+EX si CHO. Antrenamentele au indus o mai accelerata slabire si au mentinut masa musculara. Profilul lipidic s-a imbunatatit la toti subiectii, dar cu diferente in functie de regimul alimentar primit. Cei din grupul CHO au inregistrat o scadere mai mare a colesterolului total si a LDL-colesterolului, in timp ce subiectii din grupul PRO au avut o scadere mai buna a trigliceridelor si au mentinut la valori optime HDL-colesterolul.
Acest studiu demonstreaza ca regimurile alimentare cu procent mare de proteine si putini carbohidrati, in combinatie cu un program de antrenament, imbunatatesc compozitia corpului si induc scaderea in greutate, in timp ce efectele asupra profilului lipidic sunt diferite in functie de regimul alimentar. .
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 46685 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023
Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii