Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SOMNUL - VERIGA SLABA ?
ALGELE COMESTIBILE
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
DIETA SI SANATATE ORALA
CALCULATOR - CONSUMUL CALORIC AL DIVERSELOR ACTIVITATI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Energia
LEACURI LA INDEMANA SPORTIVILOR
Exercitii pentru muschii posteriori ai coapselor
Flexii la scripeti (superior)
CSID - Cateva cesti de ceai pe zi previn bolile cardiovasculare
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată Fierbinte
Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CRUSTACEELE

CRUSTACEELE


CRUSTACEELE_33618.jpgPrincipalele specii comestibile de crustacee sunt: racul comun (Astacus leptodactylus si Astacus fluviatilis), homarul (Homarus vulgaris), langusta (Palinarus vulgaris), crabul si crevetele (Palemon squilla). De obicei de la crustacei se valorifica numai musculatura cozii sub forma congelata sau in saramura, sub denumirea de cozi de raci, de creveti, de homar sau de langusta. Acestea, la randul lor, pot constitui materia prima pentru fabricarea mai multor sortimente, cum ar fi diverse tipuri de conserve. Prelucrarea primara consta in fierbere. Exemplarele se introduc in apa fierbinte numai in stare vie si se scoate musculatura cozii din carapace sub forma de bucata intreaga.

Homarii si langustele se pot valorifica si intregi (in carapace) sub forma congelata. In cazul prelucrarii sub forma de cozi, prin congelare sau saramurare, acestea trebuie sa fie intregi cu aspect incurbat, dovada ca exemplarele au fost introduse la fiert in stare vie. Sangele crustaceilor nu contine hemoglobina ci hemocianina, deci in stare proaspata pigmentul acestuia nu are culoarea rosie ci albastruie, deoarece hemocianina, spre deosebire de hemoglobina, nu are fier in structura sa chimica ci cupru. Prin fierbere se formeaza oxidul cupros de culoare rosie caramizie. In cazul in care homarul si langusta sunt conservate prin congelare, dupa decongelare musculatura cozii scoasa din carapace trebuie sa fie ferma si elastica, suculenta, de culoare alba cu nuanta cenusie albastruie. Crabii trebuie sa fie grei si sa aiba carapacea perfecta. Golurile inseamna ca apa fiarta a patruns prin carapace si carnea a devenit destul de apoasa.

Homarul este o carne foarte benefica prin continutul sarac in grasimi si nivelul ridicat de proteine. Comparabil cu o friptura, homarul are mai putin de treizeci de grame de proteine si mai putina grasime si contine mai putin colesterol decat pieptul de pui fara piele. O portie de 100 grame de homar contine 98 calorii, 21 grame proteine si numai 0,6 grame de grasime. Carnea de pui fara piele (100 grame) contine 168 calorii, 31 grame de proteine si 3,6 grame de grasime.


Este perfect pentru o dieta cu nivel scazut de carbohidrati. Carnea de homar contine 10-12% din doza zilnica recomandata de potasiu, seleniu, zinc, fosfor, cupru si vitamina B12. Ca si multe alte tipuri de fructe de mare, homarul, de asemenea, are un continut ridicat de acizi grasi Omega 3 si este benefic atat pentru inima cat si pentru creier. Seleniul ajuta sistemul imunitar si glanda tiroida si poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Bolile tesutului osos pot fi evitate prin dietele bogate in cupru. Vitamina B12 este esentiala pentru sistemul nervos. Fosforul contribuie la buna functionare a rinichilor si diminueazã durerea din artrita. Zincul stimuleaza sistemul imun, cresterea activitatii creierului, precum si un sistem sanatos de reproducere. Beneficiile acizilor grasi Omega 3 variaza de la reducerea riscului de infarct miocardic la scaderea tensiunii arteriale. Homarul este o alegere perfecta, mult superioara fata de o friptura obisnuita, atat pentru oameni care urmeaza o dieta precum si pentru cei care incearca, pur si simplu sa aiba un stil de viata sanatos.


Atat cercetatorii cat si dieteticienii sunt de acord cu faptul ca procentul ridicat de "grasimi bune", din crevete reduce impactul colesterolului. Deci, bucurati-va de creveti, ca parte a unei diete echilibrate. Studii recente au aratat ca nivelul de colesterol din creveti este semnificativ mai mic decat se credea anterior. In medie o portie (100 grame) de creveti contine aproximativ 150 miligrame de colesterol, sau aproximativ jumatate din colesterolul gasit intr-un ou de gaina.


Valorile nutritionale ale crevetilor variaza in functie de hrana, geografie, specie si varsta. In general, crevetii sunt bogati in proteine si au un continut scazut in calorii. O portie de 100 grame contine aproximativ 20 de grame de proteine, precum si intre 90 si 100 de calorii. Crevetii de crescatorie contin aproape zero grasimi. Putina grasime continuta de creveti este cea mai mare parte polinesaturata, continand cantitati moderate de acizi grasi Omega-3. Crevetii sunt, de asemenea, o sursa buna de calciu si fosfor.


Din cauza continutului foarte scazut in calorii si grasimi, crabii sunt benefici pentru inima. Crabii sunt o sursa foarte bogata de proteine si o optiune buna pentru diabetici, deoarece nu contin carbohidrati. Crabii sunt o sursã buna de crom si ajuta organismul sa mentina niveluri normale ale glucozei din sange. Crabii contin de asemenea si seleniu, un mineral care contribuie la reducerea daunelor oxidative ale celulelor si tesuturilor. Carnea de crab este o sursa bogata de vitamine (in special vitamina B12) si minerale, cum ar fi zincul si cuprul. Crustaceii constituie de asemenea, surse importante de iod si fluor.


Crustaceii ofera o gama completa de valori nutritive cu un continut redus de grasimi si in acelasi timp cu un gust si o aroma deosebita. Cu toate aceste beneficii, sunt totodata alegerea potrivita pentru mese cu ocazii speciale.



Dr. Roxana Popescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii