Sunteti aici :: Nutritie » CE SA MANANCI CA SA FII MAI INTELIGENT SI MAI FERICIT
CE SA MANANCI CA SA FII MAI INTELIGENT SI MAI FERICIT
Memoria este un proces prin care oamenii si alte organisme codifica, inmagazineaza si refolosesc informatii. Ce te faci insa atunci cand memoria iti da batai de cap?? Spre exemplu atunci cand ai mult de invatat, dar un timp scurt? Incerci sa gasesti tot felul de metode care sa te ajute sa memorezi mai usor. Ideal ar fi sa gasesti un ajutor natural care sa nu dauneze organismului tau.
Ce se intampla zilnic in creierul nostru?
Peste 100 de miliarde de celule nervoase depun fara intrerupere o munca extrem de grea in creierul nostru. Pentru a putea indeplini in bune conditii aceste sarcini de maxima acuratete, materia cenusie are nevoie de energie, mai exact de 20% din energia pe care o inmagazinam zilnic prin alimentatie. O mare influenta o au si alimentele, unele dintre ele te ajuta sa asimilezi mai usor, sa fii mai rezistent la munca, sa gandesti mai repede si sa te concentrezi mai bine.
Am realizat, astfel, o scurta selectie a alimentelor pe care le-am considerat a fi utile in usurarea procesului de invatare si memorare.
Memorie
- morcovii: ajuta la o mai buna capacitate de memorare ( invatatul pe de rost). Daca esti elev, student sau actor te sfatuiesc sa mananci inainte de a incepe sa inveti, o portie de salata de morcovi cruzi, cu untdelemn si lamaie.
- ananasul: este ideal pentru cei care trebuie sa tina minte pe dinafara texte lungi sau partituri muzicale. Este recunoscut pentru continutul de vitamina C si de mangan, avand, in acelasi timp, si putine calorii. Iti recomand un pahar de suc de ananas pe zi.
Invatare
- varza: inlatura nervozitatea, procesul de invatare a lectiilor decurgand fara stres. Salatele sunt excelente.
- lamaile: sporesc capacitatea de asimilare a materiei avand si un efect de improspatare a memoriei. Daca ai teze sau examene, te sfatuiesc sa bei un pahar de suc de lamaie cu miere chiar inaintea acestora.
- afinele: sunt perfecte pentru perioadele de studiu indelungat. Activeaza irigarea cu sange a creierului si este recomandat sa le consumi de mai multe ori pe zi fie in starea lor fapt, fie sub forma de suc obtinut prin mixare (2-3 pahare).
Concentrare
- fructele de mare: faciliteaza atentia si puterea indelungata de concentrare, fiind o hrana ideala pentru creierul tau.
- ceapa: utilizata impotriva oboselii psihice, a surmenajului intelectual. Aceasta subtiaza sangele si imbunatateste compozitia de oxigen a creierului.
- nucile: reprezinta remediul clasic in lupta pentru concentrare. Intaresc nervii.
- chimenul: poate provoca fulgere de gandire. Substantele sale aromatice iti stimuleaza intreg sistemul nervos, facilitand gandirea creativa.
Fericire:
- ardeii iuti: substantele aromatice pe care le contin stimuleaza endorfina, adica hormonul fericirii. De preferat sunt ardeii rosii.
- capsunile: atenueaza stresul si iti dau un sentiment de confort spiritual (datorita pectinei).
- bananele: consumate zilnic iti dau sentimentul de calm si incredere datorita serotoninei. In plus au multe vitamine si calciu.Sunt perfecte pentru sportivii de performanta.
Alte produse care ajuta creierul sa functioneze mai bine:
- soia: este o bomba naturala de lecitina, substanta esentiala de care avem nevoie pentru a putea desfasura un efort intelectual sustinut.
- uleiul de peste: contine importanti acizi grasi, indispensabili bunei functionari a creierului. Poti gasi ulei de peste sub forma de capsule in farmacii. Sunt foarte indicate in perioadele de stres intelectual si inaintea examenelor.
Iuliana Moraru

Acest articol a fost vizualizat de 49043 ori.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.
Ce este testarea cardiometabolica
1 Mai 2022Testarea cardiometabolică măsoară parametrii respiratori și parametrii cardiaci în repaus și în efort având ca intenție să verifice două aspecte importante: starea de sănătate a persoanei testate și nivelul de performanțe fizice, pentru că testul poate da niște informații foarte coerente și foarte utile, nu doar să știi cât de performant ești, ci și ce ar trebui să faci să devii mai performant.
Pe scurt, se măsoară gazele respiratorii la diverse trepte de efort după care putem să îl generăm în mod controlat în diverse feluri: fie pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă, fie pe un aparat de ramat și măsurăm acești parametri împreună cu pulsul.
Multumesc CSID.ro pentru realizarea acestui material!
Daca vrei mai multe informatii despre acest test de efort si apoi sa faci o programare, click aici https://www.superfit.ro/testari-performanta/testarea-cardiometabolica/
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Imi place mult continutul articolului.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii