In primul rand ce este efedrina? Efedrina sau efedra sunt compusi activi (alcaloizi) ce se gasesc in plante precum Ma Huang, denumit si efedra chinezeasca sau ceaiul mormonilor sau in alta planta numita Sida Cordifolia, dar exista in jur de 40 de specii de plante care contin acesti alcaloizi.
In medicina, efedrina este folosita in special pentru capacitatea sa simpatomimetica. Acest termen se refera la similaritatea cu actiunea adrenalinei si noradrenalinei in organism, adica acei hormoni de adaptare care ne pun in starea de "fuga sau lupta" atunci cand e cazul. Fiecare a experimentat de multe ori in viata senzatia data de secretia de adrenalina: cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale, frecventei respiratorii si a amplitudinii respiratiilor, dilatarea pupilelor, atentie marita, stare de agitatie, transpiratii reci, piloerectie si altele. Si consumul de efedrina poate induce aceste reactii.
Ceea ce intereseaza pe noi este faptul ca in multe dintre produsele pentru slabit se gaseste efedrina. Este destul de cunoscuta combinatia efedrina, cafeina si aspirina. Unii folosesc aceste substante direct procurate din farmacie, altii cumpara produse pentru slabit care contin extracte din plante ce au in compozitie alcaloizii respectivi.
De mult timp efedrina este introdusa pe lista substantelor dopante si cred ca va aduceti aminte de Andreea Raducan careia i-a fost retrasa medalia de aur pentru un medicament ce contine pseudoefedrina, un alcaloid similar cu efedrina.
Sa intelegem intai de ce se foloseste efedrina pentru cei ce vor sa slabeasca. Pe suprafata multor celule ale organismului sunt localizati beta-receptori. Acesti beta-receptori leaga beta-agonistii adrenalina si noradrenalina. Cand un beta-agonist se leaga de un receptor, acesta initiaza o serie de reactii chimice care vor activa o serie de enzime, dintre care unele cu rol in lipoliza, adica acel proces metabolic prin care sunt catabolizate grasimile din corp. A fost demonstrat ca efedrina administrata in doze terapeutice are efecte observabile in tratamentul obezitatii, in special daca se adauga cafeina si aspirina.
Efectele favorabile ale combinatiei constau in lipoliza si economisirea consumului de proteine ca materie prima pentru producerea de energie (la subiectii carora li s-a administrat aceasta combinatie s-a putut remarca o scadere mai lenta a masei musculare decat la un grup de subiecti care a primit o substanta placebo). In plus se poate remarca ameliorarea atentiei si o crestere temporara a rezistentei la efort.
Aceasta ar fi partea frumoasa, sa zicem, insa exista o multime de posibile efecte secundare, motiv pentru care aceste produse au fost puse sub observatie si chiar interzise in SUA (desi ulterior s-a revenit asupra deciziei initiale).
Efecte secundare posibile
psihiatrice - stare de agitatie, euforie, iritabilitate sau din contra, depresie, anxietate
cardiovasculare - palpitatii, aritmii, tahicardie, hipertensiune, infarct de miocard
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 115972 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023
Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Articole din aceeasi categorie
Ce sunt suplimentele nutritive?
Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub ...