Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Ghidul nutritiei
Alexandra Igna
SLABIREA, OBIECTIV EUROPEAN
Ghidul suplimentelor nutritive
NEGII GENITALI, BANALA INFECTIE CU HPV?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CALCULATOR - O REPETARE MAXIMALA (1RM)
Indreptari cu haltera
LIBERTATEA SEXUALA IN EXPANSIUNE
BALACESTE-TE CU CAP!
STII CAT TREBUIE SA SLABESTI?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta antiinflamatoare Fierbinte
Dieta antiinflamatoare este un stil de alimentație care ajută la reducerea inflamației din organism și promovează...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » NU TREBUIE SA TRAIESC CU TINE, DEPRESIE!

NU TREBUIE SA TRAIESC CU TINE, DEPRESIE!


NUTREBUIE_SA_TRAIESC_94810.jpgStarea noastra afectiva poate cunoaste frecvent coborasuri sau urcusuri. Tristetea este o reactie normala la infrangeri, dezamagiri, nereusite. Multi oameni folosesc termenul de depresie pentru a-si caracteriza aceste trairi. Numai ca depresia inseamna mult mai mult decat atat. Persoanele care trec prin asa ceva nu sunt triste, ci lipsite de viata, goale pe dinauntru, fara un scop anume, apatice. Oricare i-ar fi simptomatologia, depresia difera de tristetea curenta prin faptul ca impiedica desfasurarea vietii de zi cu zi, capacitatea de munca, studiul, alimentatia, somnul, distractia.


Depresia este o afectiune psihica, intilnita din ce in ce mai des in rindul persoanelor de toate virstele. Se manifesta printr-o perturbare serioasa a echilibrului emotional, aparitia unei stari de tristete pe o perioada mai lunga de timp.


Putem spune ca depresia este maladia secolului in care traim. Un barbat din 10 este afectat de depresie si o femeie din 5 sufera de stari de angoasa si tristete.


O problema majora cu care se confrunta societatea actuala este criza economica. Aceasta a dus, conform statisticilor, la inmultirea alarmanta a cazurilor de depresie, mai ales in rindul barbatilor. Acestia sunt descurajati in privinta sigurantei locului de munca si a lipsei banilor. Nu stiu cum sa iasa din impas- sunt plini de datorii, nu isi gasesc loc de munca si cad in depresie.


De cele mai multe ori, profilul este acelasi- omul cu virsta cuprinsa intre 40-50 de ani ce s-a trezit concediat dupa ce a lucrat ani de-a rindul. Majoritatea oamenilor care sufera de depresie sunt saraci, depindeau de salariul lor.

In ultimele 6 luni, in conditii de recesiune mondiala, unul din 6 barbati au suferit de crize de depresie dupa ce si-au pierdut locul de munca. Acesta, se pare, este motivul ce a dus la cresterea vanzarii de medicamente antidepresive cu peste 25% in ultima jumatate de an.


Cum ne recunoastem depresia?

Sunt cateva puncte sensibile, care adunate pun cu precizie diagnosticul.

Pe scurt esti o persoana afectata de depresie daca suferi de insomnii sau hipersomnii, nu te poti concentra la activitati usoare, esti lipsit de speranta si incredere in tine si ceilalti, nu iti poti controla gandurile negative oricat te-ai stradui, mananci fie prea mult sau prea putin, esti iritabil si ai ganduri negre in care viata nu mai conteaza, conturand intentii suicidare.


Depresia variaza functie de persoana afectata, dar sunt cateva semne si simptome comune. Este bine de stiut ca unele sunt parte din viata noastra de zi cu zi, dar cu cat devin mai intense, cu cat sunt mai multe si par ca nu se mai sfarsesc, cu atat este mai probabil sa se traduca prin depresie:


• Simti ca ti-ai pierdut speranta si ca nimic nu te poate ajuta; pur si simplu te auzi spunand ca nimic bun nu ti se poate intampla ca sa iti imbunatatesti starea.

• Pierzi interesul pentru activitatile cotidiene, pentru hobby-uri, viata sociala, sex.

• Ai schimbari de apetit cu pierdere sau castig in greutate de minim 5% din greutatea corporala pe luna.

• Somnul ti-e afectat, acuzi adesea insomnii, mai ales spre orele diminetii sau dormi mult prea mult.

• Esti iritabil sau agitat, cu un prag al tolerantei scazut, toti te enerveaza.

• Te simti golit de energie, nu ai putere sa iti incepi ziua, corpul pare greu si activitatile marunte te obosesc prea mult.

• Ai sentimente de vinovatie si inutilitate.

• Ai probleme de concentrare, nu poti lua usor decizii sau nu iti poti aminti usor anumite situatii, evenimente, lucruri.

• Acuzi dureri inexplicabile, difuzee, musculare, articulare, digestive sau cefalee.


Depresia pe cat de complicata e, pe atat de variata poate fi de la persoana la persoana; femeile o traiesc altfel decat barbatii, tinerii altfel decat varstnicii.


Tinerii pot fi pe rand tristi sau nu. De fapt iritabilitatea este simptomul predominant la acestia. Un adolescent depresiv are o atitudine ostila, isi pierde usor autocontrolul. Durerile fara cauza precisa se intalnesc adesea in acest segment de populatie. Lasata netratata, depresia poate avea urmari in activitatea scolara a tanarului, in comportamentul din societate, poate impinge la consumul de droguri, la violenta sau suicid. Cu ajutor specializat, tratarea depresiei la adolescenti are cele mai multe sanse de reusita.


La adulti, toate schimbarile negative din viata ca pierderea independentei, problemele de sanatate pot duce la depresie. Nu trebuie sa vedem depresia ca parte a procesului de inaintare in varsta. Adultii tind sa se planga mai ales de efectele fizice si mai putin de semnele emotionale ale depresiei ceea ce o face mai greu de recunoscut. Ei asociaza o stare precara de sanatate, o rata a mortalitatii crescuta, un risc ridicat de suicid, incat diagosticul si tratarea imediata sunt cruciale.


Depresia la barbati este gresit asociata cu slabiciunea si cu emotivitatea excesiva. Nu este tocmai asa, pentru ca depresia imbraca cel mai frecvent forma fizica a manifestarilor. Barbatii se simt obositi, cu o stare de iritabilitate crescuta, au probleme cu somnul, isi pierd interesul pentru munca. Unii devin agresivi, violenti si abuzeaza de alcool si de alte substante psihotrope. Desi depresia la femei este de doua ori mai frecventa decat la barbati, riscul de suicid al barbatilor este mult mai crescut, mai ales la cei inaintati in varsta.


Cum am spus, la femei depresia este de doua ori mai frecventa decat in cazul barbatilor. Aceasta este cauzata de factorii hormonali, mai ales in cazul sindromului premenstrual, depresiei postpartum, depresiei perimenopauza. Femeile sunt mai predispuse sa experimenteze sentimente de vina, dorm excesiv, au apetit alimentar crescut.


In recapitulare

Cele mai semnificative 2 simptome sunt :

- tristetea sau lipsa de speranta

- pierderea interesului sau a placerii in efectuarea majoritatii activitatilor din viata de zi cu zi


Alte simptome ce apar:

- nopti albe, ginduri negre (insomnii)

- sentiment de neliniste si incapacitatea de a putea sta linistit

- senzatia de oboseala permanenta

- sentimente de vinovatie sau de devalorizare fara un motiv aparent

- ginduri recurente de moarte sau de suicid

- autoacuzarea

- pierderea interesului in activitatea sexuala

- plins facil, minie, stare generala proasta, impreuna cu anxietate si stare de tensiune interioara


Psihologul Mugur Ciumageanu afirma: "Starile de proasta dispozitie sunt accentuate dimineata. Depresivii isi fac tot felul de reprosuri, nu se mai pot concentra, nu pot dormi sau se trezesc peste noapte si nu mai pot adormi".

Potrivit estimarilor realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, depresia va deveni, in urmatorii 10 ani, una dintre cele mai grave afectiuni, iar numarul persoanelor care sufera de aceasta boala va fi mai mare decat cel al pacientilor afectati de diabet sau boli cardiovasculare.


Depresia poate imbraca variate forme dupa cum am spus si variate grade. Depresia majora se caracterizeaza prin incapacitatea de a te bucura de viata si a experimenta placerea. Tipic are o durata de circa sase luni. Unele persoane trec printr-un singura perioada de depresie majora de-a lungul vietii, dar frecvent acesta apare ca o afectiune recurenta.


Distimia este tipul de depresie cronica usoara. Sunt zile in care esti depresiv, zile in care nu, asta pe parcursul mai multor ani. Se ajunge la incapacitatea de a trai viata din plin si a-ti aminti evenimente placute. Peste distimie se pot supraadauga perioade de depresie majora, cand se vorbeste de dupla depresie. Cand esti distimic, ai impresia ca starea pe care o ai este dintotdeauna, asa esti tu facut si nimic nu se poate schimba.


Depresia atipica este contrastanta. Din caderea in care te zbati, ai momente de fericire, de atitudine pozitiva dupa care revii la initial. Te simti bine cand primesti o veste buna sau te intalnesti cu prietenii.

Tulburarea emotionala sezoniera caracterizeaza depresia de anotimp, in special toamna si iarna, cand expunerea la soare este redusa. Este mai frecventa la populatia nordica si la tineri. Se trateaza relativ usor, baile de lumina artificiala fiind curative. Sinteza scazuta de vitamina D pe acesta perioada contribuie la starea afectiva si suplimentarea cu ei este benefica.


Tulburarea bipolara, maniaco-depresiva se caracterizeaza prin schimbari ciclice de comportament. Depresia alterneaza cu mania cand esti hiperactiv, vorbesti mult, dormi putin. Trecera de la o faza la alta este lenta, iar fiecare episod se intinde pe mai multe luni. Tratamentul in acest caz este diferit , antidepresivele clasice, utile in celelalte cazuri fac mai mult rau.


Se crede ca depresia este cauzata de un cumul de factori biologici, psihologici si sociali. Sunt cativa factori de risc care te fac mai vulnerabil la depresie : singuratatea, lipsa suportului social, istoricul familial de depresie, problemele de cuplu, crizele financiare, traumele si abuzurile din copilarie, abuzul de alcool, somajul, problemele cronice de sanatate.


Cum se trateaza?

Cu specialisti. Terapia nu-i totul. Daca ti-ai pierdut jobul, intai cauti altul si apoi treci la medicatie. Daca esti depresiv si nu ai prieteni, te straduiesti sa ii faci si dupa ceri suport psihologic. Nu ignorati tulburarile de comportament ale celor apropiati, ele pot trada boli majore. Nu ii credeti prefacuti si frivoli pentru ca poate nu este asa. Iar daca va recunoasteti printre depresivi, anuntati familia sau faceti un drum la medic. Riscurile bolii nu sunt de neglijat. Incercati tehnici de relaxare, mancati sanatos, faceti exercitiu fizic si cultivati relatiile interpersonale. Si nu in ultimul rand cautati ajutor de specialitate pentru ca exista numeroase cai de tratament incepand de la medicatia clasica pana la terapiile alternative.

Teama de a nu fi considerat "nebun" ii determina pe cei care sufera de astfel de probleme sa amine consultarea unui specialist.

Depresia poate fi tratata cu ajutorul:

- Tratamenului medicamentos: antidepresive de genul proxelina, sertalina, citalopramul, desipramina.

- Activitatii fizice: o activitate fizica intensa pe parcursul zilei si in special dimineata devreme ajuta la cresterea nivelului de energie si evita aparitia episoadelor depresive. Exercitiile usoare fizice, precum mersul pe jos, ciclismul sau inotul reprezinta activitati numai bune pentru a incepe o noua zi.

- Unei diete sanatoase: consuma cat mai des sunatoare si alimente ce contin melatonina.


Un studiu recent arata ca depresia poate fi combatuta prin regula celor 5 elemente dintr-o zi:

1. interactioneaza cu alti oameni

2. mergi pe jos

3. fii curajos

4. invata ceva nou

5. ajuta alti oameni.



Dr. Ioana Simian si Iuliana Moraru


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 106234 ori.



Dieta antiinflamatoare

13 Ianuarie 2025

Dieta antiinflamatoare este un stil de alimentație care ajută la reducerea inflamației din organism și promovează sănătatea pe termen lung. Se bazează pe consumul de alimente naturale, integrale, bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, peștele gras, nucile, semințele și uleiul de măsline. Acestea sunt pline de antioxidanți și grăsimi sănătoase care combat efectele radicalilor liberi și susțin echilibrul intern.

Un aspect important al acestei diete este evitarea alimentelor procesate, a zahărului rafinat, a grăsimilor trans și a excesului de carne roșie. Acestea pot favoriza inflamația cronică, care este asociată cu numeroase probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și chiar anumite tipuri de cancer. Pe lângă alegerile alimentare, o hidratare adecvată și un aport constant de fibre contribuie la sănătatea microbiomului intestinal, un factor-cheie în gestionarea inflamației.

Astfel, această dietă nu doar că sprijină sănătatea fizică, dar poate avea un efect pozitiv și asupra nivelului de energie și stării generale de bine. Adoptarea unei diete antiinflamatoare nu înseamnă restricții drastice, ci mai degrabă o abordare echilibrată și conștientă a ceea ce punem în farfurie. Este un pas simplu, dar puternic, pentru a avea grijă de corpul nostru în fiecare zi.


7 Strategii Puternice pentru Combaterea Stresului

6 Ianuarie 2025

Te-ai simțit vreodată copleșit de stres, fără să știi cum să-l gestionezi? Stresul poate să ne afecteze pe toți, dar vestea bună este că există soluții simple și eficiente pentru a-l controla. În acest videoclip, îți prezint 8 metode pe care le folosesc eu personal pentru a reduce stresul și pentru a avea o stare de bine mai bună în fiecare zi.

Vei afla: ✨ De ce mișcarea este un instrument magic în combaterea stresului și cum poți să o integrezi ușor în rutina ta zilnică. Chiar și 10-15 minute de exerciții fizice pot face o diferență uriașă pentru mintea ta. ✨ Importanța alimentației echilibrate în gestionarea stresului: ce alimente pot contribui la starea ta de calm și de ce este bine să eviți excesele de zahăr și cafeină. ✨ Tehnici de respirație profundă și meditație pentru a te relaxa rapid și pentru a-ți calma sistemul nervos. Acestea sunt metode pe care le poți folosi oricând, chiar și atunci când ai doar câteva minute la dispoziție. ✨ Cum timpul petrecut în natură poate să-ți reducă nivelul de stres. O plimbare prin parc sau o escapadă în natură pot face minuni pentru starea ta mentală. ✨ Beneficiile suplimentelor precum Ashwagandha KSM-66 în reducerea stresului și a anxietății. Voi explica cum funcționează acest adaptogen, ce efecte are asupra corpului și cum poate contribui la un somn mai bun. ✨ De ce relațiile sociale sunt esențiale în lupta cu stresul. Petrecerea timpului cu prietenii sau familia nu doar că te ajută să te relaxezi, dar contribuie și la o stare de bine generală. ✨ Rolul somnului de calitate în reducerea stresului și cum să-ți creezi un mediu ideal pentru odihnă. Somnul insuficient poate amplifica nivelul de stres, dar există soluții pentru a îmbunătăți acest aspect. ✨ Impactul activităților creative și a hobby-urilor asupra reducerii stresului. Descoperă cum pasiunea pentru un hobby poate deveni un instrument puternic pentru relaxare.


Dieta cu dulciuri? Cum e posibil?

30 Decembrie 2024

Când vrei să slăbești, consumul de dulciuri poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă ai obiceiul să le incluzi în rutina zilnică. Totuși, nu este nevoie să le elimini complet, ci să găsești un echilibru care să-ți permită să te bucuri de ele fără să-ți afecteze progresul. Este important să înțelegi că moderația este cheia – porții mai mici și alegerea unor alternative mai sănătoase, precum ciocolata neagră sau deserturile fără zahăr adăugat, pot face diferența.

Un alt aspect important este să fii atent la momentul în care mănânci dulciurile. De exemplu, este mai bine să le consumi după o masă principală decât pe stomacul gol, deoarece asta poate preveni fluctuațiile bruște ale glicemiei. În plus, satisfacerea poftelor prin înlocuitori naturali, cum ar fi fructele proaspete sau iaurturile cu puțină miere, poate fi la fel de plăcută, dar mult mai benefică pentru sănătatea ta. De multe ori, pofta de dulce poate ascunde alte nevoi ale organismului, precum lipsa unui aport suficient de nutrienți sau chiar deshidratarea.

Așadar, asigură-te că dieta ta include proteine, fibre și grăsimi sănătoase, care îți pot menține nivelul de sațietate mai ridicat și îți reduc dorința de a ronțăi ceva dulce. Nu uita să bei suficientă apă pe parcursul zilei, pentru că uneori setea poate fi confundată cu foamea. În final, nu te învinovăți dacă cedezi ocazional unei prăjituri sau unui baton de ciocolată. Slăbitul nu este despre perfecțiune, ci despre un stil de viață echilibrat și sustenabil. Bucură-te de momentele de răsfăț, dar fii conștient de alegerile tale și amintește-ți că fiecare pas mic contează în călătoria spre obiectivul tău.



Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii