Sunt sigur ca toti cei care se antreneaza si urmaresc dezvoltarea masei musculare si-au pus la un moment dat intrebarea: in afara de antrenament intens, alimentatie adecvata si odihna, exista si altceva ce ar putea ajuta astfel incat progresul sa fie mai rapid si efortul depus sa fie mai eficient?
Sigur. Exista cateva posibilitati pentru a sustine dezvoltarea masei musculare. Din pacate nu toate sunt legale sau sanatoase, si ma refer aici la utilizarea steroizilor anabolizanti, despre care vom vorbi in alt capitol. Exista insa alte produse cu rol anabolizant (adica au capacitatea de a participa la construirea de noi tesuturi), care pot fi utilizate ca alternativa, fiind legale si fara efecte secundare.
Concomitent cu cresterea numarului de utilizatori de steroizi anabolizanti, s-a remarcat un trend ascendent in privinta aparitiei unor suplimente nutritive ca alternativa la activarea mecanismelor anabolice ale organismului. Anumite modificari in dieta sportivilor se presupune ca au capacitatea de a crea un mediu hormonal care faciliteaza sinteaza proteinelor in muschii scheletici. Toate firmele producatoare sau importatoare de suplimente ofera sportivilor suplimente cu aminoacizi, mergand pe presupunerea ca acestia maresc productia in organism de hormoni anabolizanti, cum ar fi testosteronul, hormonul de crestere, insulina, IGF1 (factor de crestere asemanator insulinei), ceea ce conduce la dezvoltarea masei musculare si reducerea tesutului adipos. Logica utilizarii produselor cu aminoacizi a pornit de la folosirea perfuziilor cu aminoacizi in cazul pacientilor cu deficiente proteice, pentru a regla sinteza de hormoni anabolizanti.
Hipertrofia musculara apare datorita modificarii echilibrului dinamic dintre sinteza proteinelor si distrugerea tisulara, evident in sensul accelerarii sintezei proteice. Mediul hormonal in perioada postefort stimuleaza procesele anabolice la nivelul fibrelor musculare, inhiband degradarea proteinelor musculare.
Modificarile dietetice specifice care amplifica transportul aminoacizilor in muschi, cresc disponibilul de energie si maresc secretia de hormoni anabolizanti, augumeteaza teoretic efectele antrenamentului, crescand rata anabolica si/sau reducand catabolismul. Astfel balanta azotului va fi pozitiva, ceea ce constituie baza dezvoltarii musculare si a fortei.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 37071 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023
Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Articole din aceeasi categorie
Ce sunt suplimentele nutritive?
Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub ...