Aminoacizii reprezinta "caramizile" din care sunt construiti muschii, fiind partile componente ale proteinelor. Toate procesele fiziologice care au legatura cu sportul si cu viata in general - reactii energetice, refacere, castiguri in forta si masa musculara, scadere in greutate, activitate cerebrala - implica existenta si functia aminoacizilor. Nu este de mirare ca in randul suplimentelor nutritive, produsele pe baza de aminoacizi ocupa un loc important.
Conform clasificarilor exista 8 aminoacizi esentiali sau indispensabili (izoleucina, leucina, valina,�� lizina, metionina, fenilalanina, treonina si triptofanul), pe care organismul nu ii poate sintetiza si deci trebuie adusi in organism prin alimentatie, si 15 aminoacizi neesentiali, in sensul ca organismul ii poate sintetiza din ceilalti aminoacizi (arginina, cisteina, tirozina, alanina, acidul aspartic, cistina, acidul glutamic, glutamina, glicina, ornitina, prolina, serina, taurina si hisitidina, aceasta din urma fiind considerata esentiala doar in perioada de crestere).
Raportul dintre aceste doua tipuri de aminoacizi, in alimente, este esential pentru buna functionare a organismului uman si pentru dezvoltarea masei musculare. Calitatea proteinelor este determinata de acest raport; desi cantitatea de aminoacizi esentiali este deosebit de importanta, conteaza totusi si cantitatea de aminoacizi neesentiali, fiindca desi sinteza lor este posibila, rapiditatea cu care se petrece nu este suficient de mare pentru a asigura suportul dezvoltarii masei musculare.
Tesutul muscular creste doar daca o serie de cerinte sunt indeplinite - antrenament, profil hormonal si prezenta nutrientilor necesari. Aveti acum la indemana produse care contin aminoacizi liberi, care administrati imediat dupa antrenament, in timpul asa-zisei "ferestre anabolice", dar si in alte momente ale zilei, ajung la nivel muscular unde sunt utilizati in scopul sustinerii formarii de noi structuri musculare. Spre deosebire de consumarea de alimente sau concentrate proteice imediat dupa antrenament, administrarea unui supliment pe baza de aminoacizi liberi are efecte superioare, pentru ca acestia ajung foarte rapid din fluxul sanguin gastrointestinal la nivel muscular (nu este nevoie sa treaca printr-un proces de digerare). De altfel, denumirea de aminoacizi liberi nu inseamna altceva decat faptul ca acestia nu sunt legati prin legaturi chimice de alti compusi, de care ar trebui scindati pentru a fi utilizati la nivel celular.
Un alt rol al aminoacizilor este cel energetic. In timpul antrenamentului de forta, o parte din energia necesara contractiei musculare este generata prin utilizarea ATP (adenozintrifosfat) si CP (creatinfosfat) in primele secunde ale efortului. Creatina este compusa din trei aminoacizi - arginina, metionina si glicina, deci pentru a mentine nivelele de CP si ATP este nevoie ca acesti aminoacizi sa fie permanent disponibili. Utilizarea suplimentelor nutritive care contin aminoacizi liberi si creatina ofera organismului resurse energetice necesare sustinerii efortului de mare intensitate. In timpul acestui tip de efort, organismul este uneori fortat sa utilizeze aminoacizii structurali din compozitia tesutului muscular, ca sursa de energie. Procesul se numeste gluconeogeneza, ceea ce inseamna producerea de glucoza din compusi neglucidici. Oferind corpului aminoacizi prin intermediul suplimentelor nutritive, acesta nu mai este nevoit sa utilizeze aminoacizii structurali.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 26413 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Articole din aceeasi categorie
Ce sunt suplimentele nutritive?
Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub ...