Sunteti aici :: Antrenament » IMPINS DE LA PIEPT PE PLAN DECLINAT - CELE DOUA FETE ALE MONEDEI
IMPINS DE LA PIEPT PE PLAN DECLINAT - CELE DOUA FETE ALE MONEDEI
Dezvoltarea pectoralilor este un punct-cheie in programul de antrenament al oricarui sportiv amator sau profesionist. Exercitiile care se adreseaza pieptului sunt impartite in doua mari categorii: impins si fluturari. Impinsul de la piept se poate executa cu haltera sau cu gantere, pe diverse planuri de inclinare. Dintre acestea, impinsul de la piept pe plan declinat poate pune unele probleme de natura medicala, pe care as vrea sa le subliniez in continuare.
In primul rand este vorba de hipertensiunea arteriala. Desi poate multi cred ca acesta este o boala pe care o fac doar oamenii in varsta, realitatea este ca exista o forma numita hipertensiune arteriala esentiala, care se instaleaza chiar la adultul tanar. In prima faza, aceasta boala poate fi complet asimptomatica, adica persoana nu stie ca este bolnava daca nu isi masoara regulat tensiunea arteriala. Riscul apare la culturistii care au tensiune mare si se antreneaza cu greutati mari, eventual tinandu-si respiratia atunci cand imping greutatea. Unii dintre ei pot avea un anevrism arterial la nivel cerebral, adica o dilatare locala a unui vas de sange cu subtierea peretelui vascular. Acest anevrism se poate rupe atunci cand tensiunea creste excesiv si se produce hemoragie cerebrala, cu potential letal. De aceea este bine ca din cand in cand sa va masurati tensiunea arteriala sau sa mergeti la medicul de familie pentru aceasta. Chiar daca sunteti tineri si (aparent) sanatosi, sanatatea nu este vesnica. Din pacate...
Impinsul din declinat poate pune probleme de acest gen, deoarece pozitia in care capul este mai jos decat corpul favorizeaza stagnarea unei cantitati mai mari de sange la nivel cerebral. Cred ca oricine a facut acest exercitiu, mai ales cu greutate mare, s-a simtit ametit sau a avut urechile infundate sau o senzatie de presiune in cap, atunci cand s-a ridicat dupa o serie de repetari.
O alta posibila problema legata de impinsul declinat este afectarea articulatiei umarului, datorita unghiului la care se lucreaza. Presiunea exercitata de greutate poate provoca compresia unor structuri locale, prin impingerea capului humerusului (osul bratului) in acromion (acea portiune a omoplatului care formeaza "acoperisul" articulatiei umarului). Structurile afectate pot fi tendonul comun al rotatorilor umarului (rotund mare, rotund mic, infraspinos si subscapular), tendonul bicepsului si bursa humerala. Rezultatul este durerea locala. O alta situatie neplacuta este "ciupirea" tendonului rotatorilor in spatele articulatiei umarului. Cea mai buna atitudine atunci cand apare durere la un exercitiu, este sa nu mai faceti acea miscare, fiindca totdeauna exista alternative. In multe cazuri durerea trece in cateva saptamani si veti putea relua exercitiul.
Pana aici am prezentat doar aspectele negative ale acestui exercitiu, si sper sa nu trageti concluzia ca ar trebui sa il evitati. Din contra, este un exercitiu foarte eficient pentru dezvoltarea pectoralilor mari, a deltoizilor, a tricepsului si dintatului anterior. Impinsul pe plan declinat solicita cu precadere portiunea inferioara si mediala a pectoralilor, care au originea pe coaste si stern. Am spus "cu precadere" fiindca si portiunea superioara este implicata in miscare, insa intr-o mai mica masura.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 52466 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii