Este un oligoelement care serveste in organism drept cofactor pentru o proteina ce potenteaza functionarea insulinei. Insulina induce transportul glucozei in celule, accelereaza metabolizarea acizilor grasi si stimuleaza activitatea enzimatica ce faciliteaza sinteza proteica.
Deficitul cronic de crom induce cresterea colesterolului si reduce sensibilitatea la insulina, crescand astfel sansele aparitiei diabetului tip 2.
Cromul se gaseste in drojdie, broccoli, grau, nuci, ficat, galbenus, mere, ciuperci, insa procesarea alimentelor elimina o parte din crom.
Antrenamentele foarte obositoare, insotite de un aport crescut de carbohidrati induc pierderea cromului prin urina, crescand potentialul aparitiei deficitului de crom. In special in cazul sportivilor cu diete sarace in crom, este prudent a se administra un supliment cu crom.
Pe piata suplimentelor nutritive, cromul este foarte bine vandut pentru ca este prezentat ca un produs ce "arde grasimea" si "dezvolta masa musculara". De obicei, cromul se vinde sub forma de crom picolinat (acidul picolinic fiind un compus organic din laptele de mama, care ajuta la transportul mineralelor).
Cu toata publicitatea din jurul sau, cromul este un supliment supraevaluat - numeroase studii au aratat ca in cazul indivizilor sanatosi (care nu sufera de diabet) suplimentarea cu crom nu exercita nici un efect asupra concentratiei de glucoza sau insulina. Asadar suplimentarea cu crom nu are nici un efect ergogenic, nu modifica compozitia corpului (scaderea stratului adipos si cresterea masei musculare) si nici nu mareste forta.
Singura recomandare a utilizarii cromului este in cazul celor cu deficiente, la care se indica administrarea a 50-200 mcg/zi.
Suplimentarea cu crom poate fi periculoasa, deoarece cromul intra in competitie cu fierul pentru siturile de legare pe proteinele serice si astfel se poate ajunge la deficite de fier si anemie feripriva.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 28025 ori.
E bine sa consumi alimente alcaline?
30 Ianuarie 2023
Printre atatea diete si regimuri care te imbie cu promisiuni de tot felul, dieta alcalina iese in evidenta prin atentia pentru sanatate, in primul rand, nu doar pentru slabit.
Dar cat este insa adevar si cat mit cand vine vorba de beneficiile sale? Cat de utile sunt alimentele alcaline pentru sanatate si pentru slabire?
Relatia dintre DIETA si ACNEE
24 Ianuarie 2023
„Renunta la ciocolata daca vrei sa scapi de cosuri! Nu mai manca grasimi!” Sunt sigur ca ai auzit aceste replici daca te afli in cautarea unei solutii ca sa ai fata mai curata. Cosurile, numite oficial acnee, sunt neplacute pentru adolescenti, dar nu ocolesc nici adultii. La multi oameni, acneea va disparea dupa 25-30 de ani, dar mai sunt si „norocosi” care nu scapa de aceasta problema a pielii nici la 40 sau chiar 50 de ani.
Ce e de facut ca acneea sa dispara de tot de pe fata ta? Ce ar trebui sa mananci atunci cand ai acnee?
Cum sa ai un FICAT sanatos
17 Ianuarie 2023
Situat in partea dreapta sus a cavitatii abdominale, sub diafragma, ficatul este unul dintre cele mai mari organe are corpului omenesc si cantareste aproximativ 1,5 kg - greutatea sa variaza de la persoana la persoana.
In acest video vei afla care sunt rolurile ficatului si ce trebuie sa faci ca sa il mentii sanatos!
Articole din aceeasi categorie
Ce sunt suplimentele nutritive?
Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub ...